8/9/2022 Πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ B’, που υπέγραψε τους απαγχονισμούς του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, του Μιχαήλ Καραολή και του Ανδρέα Δημητρίου. Φυσικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να λυπηθούμε, για τον θάνατό της.

 




Πέθανε η Ελισάβετ Β’, η βασίλισσα της Βρετανίας, που υπέγραψε, την δεκαετία του 1950, τους διαδοχικούς απαγχονισμούς των τριών νεαρών αγωνιστών της ΕΟΚΑ, στην αποικιοκρατούμενη Κύπρο, Μιχαήλ Καραολή, Ανδρέα Δημητρίου και Ευαγόρα Παλληκαρίδη. 

Οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ Μιχαλάκης Καραολής και ο Ανδρέας Δημητρίου απαγχονίστηκαν, στις 10 Μαΐου 1956, τραγουδώντας τον ελληνικό εθνικό ύμνο. Ο Καραολής εκτελέστηκε πρώτος, στην ηλικία των 23 ετών, λέγοντας: “Εμένα δεν πρέπει να με λυπάστε, αφού εγώ δεν βρίσκω λόγο, για να με κλαίω, ούτε οι συγγενείς μου πρέπει να με κλαίνε”, ενώ ο Ανδρέας Δημητρίου εκτελέστηκε, στα 22 του χρόνια. Οι Βρετανοί δεν επέτρεψαν στις οικογένειές τους να τους θάψουν, αλλά τους έθαψαν οι ίδιοι, σε έναν περιφραγμένο χώρο, μέσα στην φυλακή, τα φημισμένα και ονομασμένα, ως “Φυλακισμένα Μνήματα”. 

Οι εκτελέσεις αυτές προκάλεσαν εντονότατο ρεύμα αγανάκτησης, σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκαν πολλές συγκεντρώσεις και πορείες και ο δήμος Αθηναίων μετονόμασε την οδό Λουκιανού, όπου είναι και το κτίριο της βρετανικής πρεσβείας, σε οδό Καραολή και Δημητρίου, όπως και ο δήμος Πειραιά μετονόμασε την οδό Ναυάρχου Μπιτ, σε οδό Καραολή και Δημητρίου. 

Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης απαγχονίστηκε, στα 19 του χρόνια, ξημερώματα της 14ης Μαρτίου 1957, στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας. Η δράση του, για την απελευθέρωση της Κύπρου, άρχισε, τον Ιούνιο του 1953, στους εορτασμούς, για την στέψη της Ελισάβετ. Κατέβασε, από τα προπύλαια του σταδίου της πόλης της Πάφου, την βρετανική σημαία και πρωτοστάτησε, στην οργάνωση μεγάλης διαδήλωσης, με αποτέλεσμα την ματαίωση των εορτασμών. Χρόνια αργότερα, είπε, στον δικαστή, που του ανακοίνωσε την καταδίκη του σε θάνατο, επειδή μια αγγλική περίπολος τον συνέλαβε ένοπλο, κατά την μεταφορά όπλων, ως μέλος της ΕΟΚΑ : 

“Ξέρω ότι θα με κρεμάσετε. Ό,τι έκαμα, το έκαμα, ως Έλλην Κύπριος, που αγωνίζεται, για την ελευθερία του”. 

Δεν ήταν, μόνον, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης αυτός, που εκτελέστηκε, με απαγχονισμό. Ήταν ο τελευταίος και ο μικρότερος όλων, αλλά ο πλήρης κατάλογος των απαγχονισμένων έχει, ως εξής :

Με διαταγή της βασίλισσας Ελισσάβετ:
Απαγχονίστηκαν μαζί στις 10 Μαΐου 1956:
Μιχαήλ Καραολής
Ανδρέας Δημητρίου
Απαγχονίστηκαν μαζί στις 9 Αυγούστου 1956:
Ανδρέας Ζάκος
Ιάκωβος Πατάτσος
Χαρίλαος Μιχαήλ
Απαγχονίστηκαν μαζί στις 21 Σεπτεμβρίου 1956:
Μιχαήλ Κουτσόφτας
Στέλιος Μαυρομάτης
Ανδρέας Παναγίδης
Απαγχονίστηκε στις 14 Μαρτίου 1957:
Ευαγόρας Παλληκαρίδης

Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης έγραψε : “Θα πάρω μιαν ανηφοριά, θα πάρω μονοπάτια να βρω τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά.  Θ’ αφήσω αδέρφια, συγγενείς τη μάνα τον πατέρα μες στα λαγκάδια πέρα και τις βουνοπλαγιές. Ψάχνοντας για τη Λευτεριά θάχω παρέα μόνη κατάλευκο το χιόνι βουνά και ρεματιές. Τώρα κι αν είναι χειμωνιά, θαρθεί το καλοκαίρι τη Λευτεριά να φέρει σε πόλεις και χωριά. Μα δεν μπορώ να καρτερώ. Θα πάρω μιαν ανηφοριά, θα πάρω μονοπάτια να βρω τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά. Τα σκαλοπάτια θ’ ανεβώ θα μπω σ’ ένα παλάτι το ξέρω θαν’ απάτη δε θάναι αληθινό. Μες στο παλάτι θα γυρνώ ώσπου να βρω το θρόνο· βασίλισσα μια μόνο να κάθεται σ’ αυτόν. Κόρη πανώρια, θα της πω, άνοιξε τα φτερά σου και πάρε με κοντά σου, μονάχ’ αυτό ζητώ. Γεια σας παλιοί συμμαθηταί. Τα τελευταία λόγια τα γράφω σήμερα για σάς. Κι όποιος θελήσει για να βρει ένα «χαμένον αδερφό», έναν παλιό του φίλο, Ας πάρει μιαν ανηφοριά, ας πάρει μονοπάτια να βρει τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά. Με την Ελευθεριά μαζί μπορεί να βρει και μένα. Αν ζω θα μ’ εύρη εκεί”.

Η Ελισάβετ, στα νιάτα της.



Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας λόγος, για να λυπηθούμε, για τον θάνατο της υπέργηρης βασίλισσας. Κάθε άλλο. Άλλωστε, αυτή πέθανε στα βαθιά της γεράματα, ενώ οι απαγχονισμένοι Ελληνοκύπριοι αγωνιστές εκτελέστηκαν, με τις υπογραφές της, στα νιάτα τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).