2006 - 2017 : Τα “αδιευκρίνιστα” ποσά των 908.165 €, που αφορούν την περίπτωση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, η “καλή” πεθερά, με τα 200 πεντακοσάευρα και η τοποθέτηση της υπόθεσης Novartis, στο αρχείο. (Φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, στο full, αλλά ο εισαγγελέας δεν είδε τίποτα)…

 

















Όπως έχω γράψει, δεν είναι, μόνον, ο Άδωνις Γεωργιάδης εκείνος, ο οποίος βρέθηκε, με αδιευκρίνιστα ποσά τραπεζικών καταθέσεων, στην έρευνα, για την υπόθεση Novartis, η οποία, όσον αφορά την περίπτωση του νυν υπουργού Ανάπτυξης, τέθηκε στο αρχείο. 

Εκτός από τον Άδωνι Γεωργιάδη, υπάρχει και η περίπτωση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, πάλι για την υπόθεση Novartis, η οποία είναι κι αυτή ενδιαφέρουσα. Πολύ ενδιαφέρουσα. Μπορούμε να πούμε, μάλιστα, ότι η περίπτωση του Δημήτρη Αβραμόπουλου είναι χειρότερη, από την υπόθεση Γεωργιάδη. Και τούτο διότι τα “αδιευκρίνιστα” ποσά, που βρέθηκαν, στους τραπεζικούς λογαριασμούς του, όπως και αυτούς των συγγενικών του προσώπων, ξεπερνούν, κατά πολύ, τα 345.000 ευρώ του Άδωνι Γεωργιάδη και φθάνουν, στα επίπεδα των 908.165 ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της πεθεράς του Δημήτρη Αβραμόπουλου, η οποία κατέθεσε, το 2007, στον κοινό λογαριασμό, που έχει με την κόρη της και σύζυγο του, επί κυβερνήσεως του Κώστα Καραμανλή, πρώην υπουργού Υγείας και μετέπειτα, πρώην επιτρόπου της Ελλάδας, στην Commission, 100.000 ευρώ, σε 200 πεντακοσάρικα. Και εννοείται, βέβαια, ότι και αυτά τα ποσά χαρακτηρίστηκαν, από τον εισαγγελέα Παναγιώτη Καψιμάλη, ως “αδιευκρίνιστα”. Τα χρήματα αυτά, ούτε δικαιολογούνται, με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελεγχόμενων προσώπων, ούτε αντιστοιχούν, σε προηγούμενη ανάληψη, ίσου, ή μεγαλύτερου, ποσού, από άλλον λογαριασμό, όπως αναφέρεται, στην εισαγγελική πράξη αρχειοθέτησης της υπόθεσης Αβραμόπουλου.

Κάνοντας ένα οδοιπορικό, στο χρονικό διάστημα, από το 2006, έως το 2017, που έγινε η εισαγγελική έρευνα, στις τραπεζικές καταθέσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου και των συγγενών του, παρατηρούμε την πορεία των αναφερόμενων, ως “αδιευκρίνιστων” ποσών, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Ας δούμε αυτήν την πορεία :

Έτσι, το 2006, τα “αδιευκρίνιστα” ποσά φθάνουν, στα 134.192 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η χρονική εξέλιξη των “αδιευκρίνιστων” ποσών, στην περίπτωση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, έχει ως εξής :

Το 2007, τα ποσά αυτά φθάνουν, στα 230.258 ευρώ.

Το 2008, τα ποσά αυτά φθάνουν, στα 38.765 ευρώ.

Το 2009, τα ποσά αυτά φθάνουν, στα 130.400 ευρώ.

(Πρέπει να επισημανθεί, εδώ, ότι, κατά την διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ηταν υπουργός Υγείας). 

Το 2010, τα ποσά αυτά φθάνουν, στα 97.470 ευρώ.

Το 2011, τα ποσά αυτά φθάνουν, στα 38.804 ευρώ.

Το 2012, τα ποσά αυτά φθάνουν, στα 76.874 ευρώ.

Το 2013, τα ποσά αυτά φθάνουν, στα 22.000 ευρώ.

Το 2014, τα ποσά αυτά φθάνουν, στα 24.000 ευρώ.

Το 2015, τα ποσά αυτά φθάνουν, στα 21.900 ευρώ.

Το 2016, τα ποσά αυτά φθάνουν, στα 26.000 ευρώ.

Το 2017, τα ποσά αυτά φθάνουν, στα 67.400 ευρώ. 

Παρά ταύτα, δυστυχώς, αν και προέκυψαν όλα αυτά τα, αναλυτικώς, αναφερόμενα “αδιευκρίνιστα” ποσά, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις, περί αυτών. Όπως, επίσης, δεν κλήθηκε να δώσει τις δικές του εξηγήσεις, για τα “αδιευκρίνιστα” ποσά, που αφορούν την δική του υπόθεση, ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ετσι, όπως και στην περίπτωση Γεωργιάδη, ο εισαγγελέας αρχειοθέτησε την υπόθεση Αβραμόπουλου, επειδή δεν διαπιστώθηκε κίνηση ποσών από λογαριασμούς της Novartis, ή, από φυσικά πρόσωπα, που συνδέονται με την, εν λόγω, φαρμακοβιομηχανία.

Προφανώς, η αρχειοθέτηση και αυτής της υπόθεσης του Δημήτρη Αβραμόπουλου, όπως και της υπόθεσης του Άδωνι Γεωργιάδη, είναι βεβιασμένη και φυσικά, εσφαλμένη. Και αυτοί οι χαρακτηρισμοί, στους οποίους προβαίνω, είναι επιεικείς. Ο εισαγγελέας, σε καμία περίπτωση, δεν έπρεπε να αρχειοθετήσει την υπόθεση αυτή και λόγω της ύπαρξης ενός αξιοσέβαστου ποσού, της τάξεως άνω των 900.000 €, αλλά και επειδή δεν έχει, μέχρι τώρα, διεκπεραιωθεί το αίτημα δικαστικής συνδρομής που έχει κάνει, στις αρμόδιες δικαστικές αρχές του εξωτερικού, η Ελένη Τουλουπάκη. Το αίτημα αυτό εκκρεμεί και ως εκ τούτου, ο εισαγγελέας είχε την υποχρέωση να περιμένει την απάντηση των ξένων δικαστικών αρχών και την συνδρομή τους, στις προσπάθειες έρευνας της υπαρκτής, ή μη, διακίνησης χρημάτων, από τους λογαριασμούς της Novartis, στους λογαριασμούς του Δημήτρη Αβραμόπουλου και των συγγενών του, που τηρούνται, στο εξωτερικό. 

Αυτό είναι, που έπρεπε να γίνει και όχι να αρχειοθετηθεί η υπόθεση, αφού είναι προφανές ότι ο πρώην επίτροπος της Ελλάδας, στην Commission, έχει λογαριασμούς, στο εξωτερικό, όπου πιστώνονταν οι μισθοί του, όπως λογαριασμό, στο εξωτερικό - τουλάχιστον έναν - έχει και ο γιος του, για τον οποίον Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι έχουν στοιχεία, για διακίνηση ποσών, από τη Novartis, στον λογαριασμό του, όταν αυτός σπούδαζε, στο εξωτερικό. 

Δυστυχώς και με ευθύνη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, τα στοιχεία, τα οποία επικαλούνται οι Αμερικανοί αρμόδιοι δεν έφτασαν, ποτέ, στις ελληνικές δικαστικές αρχές και ως εκ τούτου, δεν έχουμε μάθει το τί έχει συμβεί, σε αυτή την περίπτωση. 

Η παροχή της δικαστικής συνδρομής, από τις αρχές του εξωτερικού, θα βοηθήσει, πάρα πολύ, στην διευκρίνηση αυτής της καταγγελίας που έκαναν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, αλλά, δυστυχώς, ο αρμόδιος εισαγγελέας Παναγιώτης Καψιμάλης δεν θέλησε να κρατήσει την υπόθεση ενεργή και προτίμησε να την αρχειοθετήσει, πιθανότατα, πιεζόμενος, από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, την οποία έχει διορίσει η παρούσα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παρά ταύτα, η συνδρομή των αρμοδίων δικαστικών αρχών του εξωτερικού παραμένει να είναι πάντα επίκαιρη και κάποια στιγμή θα δοθεί, οπότε θα μπορέσουμε να έχουμε μια πολύ σαφέστερη εικόνα, για το τί έχει συμβεί. 

Γι’ αυτό και ισχυρίζομαι ότι η αρχειοθέτηση της υπόθεσης Novartis και ως προς τον Άδωνι Γεωργιάδη και ως προς τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, έγινε βιαστικά και πρόωρα και προφανώς, είναι προϊόν κυβερνητικών πιέσεων, οι οποίες αποσκοπούν, στην συγκάλυψη της υπόθεσης των δωροδοκιών των καταγγελόμενων πολιτικών προσώπων, από τη Novartis. Άλλωστε, απλώς και μόνο, το γεγονός ότι ψηφίστηκαν νόμοι, προκειμένου να καταργηθεί η εισαγγελία διαφθοράς και να αφαιρεθεί, με αυτόν τον τρόπο, ο χειρισμός της υπόθεσης Novartis,  από την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη, είναι ενδεικτικό, για τις πολύ κακές και υστερόβουλες προθέσεις της παρούσας κυβέρνησης, η οποία επιθυμεί, διακαώς, να βγάλει καθαρά τα πολιτικά πρόσωπα της παράταξής της, αλλά και τον Ανδρέα Λοβέρδο, όπως και τα άλλα πολιτικά πρόσωπα, που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ως άσπιλα και αμόλυντα, από δωροληψίες.

Αλλά πέρα, από την αρχειοθέτηση της υπόθεσης για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, υπάρχει θέμα για τον αρμόδιο εισαγγελέα, όσον αφορά το γεγονός ότι τα χαρακτηριζόμενα, ως "αδιευκρίνιστα" ποσά, τα οποία βρέθηκαν, στους λογαριασμούς του Δημήτρη Αβραμόπουλου και των συγγενών του - όπως και στην περίπτωση του Άδωνι Γεωργιάδη και των συγγενών του - είναι, προφανώς, ποσά τα οποία προέρχονται από παράνομες συναλλαγές, δηλαδή φοροδιαφυγή και σίγουρα, αφορούν διακίνηση μαύρου χρήματος. Εννοείται λοιπόν ότι ο κ. Καψιμάλης έπρεπε να προχωρήσει, στην παραπομπή της υπόθεσης, στο ελληνικό δικαστικό σύστημα, προκειμένου να διεξαχθεί η σχετική ποινική διερεύνηση και για τα δύο αυτά σκέλη της υποθέσεως, έστω και αν δεν αφορούν παράνομες δωσοληψίες, με την Novartis, αλλά αφορούν άλλες ύποπτες και δυσώδεις συναλλαγές των υπουργών και των λοιπών συγγενικων τους προσώπων, σε αυτή την κίνηση των χρημάτων, μέσα από τις καταθέσεις, στους εμπλεκόμενους τραπεζικούς λογαριασμούς. 

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι, για έναν λόγο περισσότερο, ο εισαγγελέας δεν έπρεπε να  την υπόθεση, αφού διαπιστώνεται, σφοδρότατα, η πιθανή τέλεση άλλων παράνομων πράξεων, από τους υπουργούς και τα συγγενικά τους πρόσωπα. Έτσι και η υπόθεση Novartis, όσον αφορά τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Άδωνι Γεωργιάδη, δεν έπρεπε να αρχειοθετηθεί και όλοι αυτοί, μαζί με τους συγγενείς τους, έπρεπε να σταλούν, προς ποινική διερεύνηση, για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και της διακίνησης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Αυτό, που είναι σίγουρο, όμως, είναι ότι η υπόθεση δεν θα τελειώσει, εδώ. Υπάρχει, άλλωστε και η διαδικασία, που θα γίνει, ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου, κατά του Δημήτρη Παπαγγελοπούλου και των εισαγγελέων, που ενεπλάκησαν, στην υπόθεση Novartis, με πρώτη από όλους την Ελένη Τουλουπάκη, που κατηγορείται, μαζί με τον πρώην Αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό την πολιτική και ποινική σπίλωση εκείνων των πολιτικών προσώπων που καταγγέλθηκαν ότι τα πήραν από την Novartis. 

Οπότε, όπως και να το κάνουμε, έχουν πολλά να δουν τα μάτια μας, ακόμα. 

Και θα τα δουν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).