2022 : Πάνω από 300.000.000 € χρωστούν, στην ΔΕΔΔΗΕ, τα ιδιωτικά ολιγοπώλια της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, την ίδια στιγμή, που αυξάνουν, αλματωδώς, τις τιμές, στους καταναλωτές. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, που επέβαλαν οι ευρωθεσμοί και υλοποιούν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, με πρωτεργάτη τον Κωστή Χατζηδάκη, που έλεγε ότι “θα σπάσει αυγά”. (Τα οποία και έσπασε).

 



Πραγματικά, είναι να κλαίει και να γελάει ο κάθε πολίτης της χώρας μας, για τα χάλια, που έχουν περιπέσει η παροχή και οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, ύστερα από την είσοδο, στην σχετική αγορά, των ιδιωτικών ολιγοπωλίων, γεγονός, το οποίο αποτελεί ένα καταστροφικό σχέδιο, που καταστρώθηκε, από τους ευρωθεσμούς, τις μνημονιακές κυβερνήσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα και ήλθε να το ολοκληρώσει η παρούσα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με πρωτεργάτη τον Κωστή Χατζηδάκη, τα βήματα του οποίου ακολουθεί ο Κώστας Σκρέκας, που παραχωρεί την πλειοψηφία των μετοχών της ΔΕΗ, στους ιδιώτες.

Ξεκίνησαν την διαδικασία ιδιωτικοποίησης της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος και της ΔΕΗ, με το επιχείρημα ότι, για όλα τα προβλήματα, είναι υπεύθυνοι οι εργαζόμενοι, στην ΔΕΗ, οι οποίοι η αλήθεια είναι ότι πληρώνονταν, με μισθούς, οι οποίοι αντιστοιχούν στους μισθούς, που επικρατούν, στην δυτική Ευρώπη. Κάπως έτσι, κατάφεραν να ξεφορτωθούν ένα μεγάλο κομμάτι, από τους εργαζόμενους, στην ΔΕΗ, με την περίφημη διαδικασία της εθελουσίας εξόδου, για να φέρουν στην θέση των απομακρυνθέντων, νέους υπαλλήλους, με χαμηλό κόστος και με οκτάμηνες συμβάσεις, που τους παρέχουν μισθούς, στα επίπεδα των 800 €.

Στην συνέχεια, οι μνημονιακές κυβερνήσεις άρχισαν να πωλούν, τμηματικά, στους ιδιώτες, πακέτα των μετοχών της ΔΕΗ και φυσικά, καταλήστεψαν τα αποθεματικά της, ενώ η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ήταν μια υγιής και κερδοφόρα επιχείρηση, η οποία, ως κρατικό μονοπώλιο, παρείχε φθηνό ρεύμα, ασκώντας κοινωνική πολιτική.

Με την καταιγιστική προπαγάνδα, εις βάρος του δημοσίου και μονοπωλιακού χαρακτήρα της ΔΕΗ, κατατεμάχισαν την διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας, στα ιδιωτικά ολιγοπώλια, με το επιχείρημα της παροχής φθηνότερου ηλεκτρικού ρεύματος. Έτσι, τα ιδιωτικά ολιγοπώλια προχώρησαν, στην διαδικασία προσέλκυσης πελατών, με φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα, εκμεταλλευόμενα τον δημόσιο χαρακτήρα των υποδομών, για την διανομή του ρεύματος και στην συνέχεια, όπως ήταν φυσικό, ενώθηκαν, σχηματίζοντας καρτέλ και επίσης φυσικά, αύξησαν, υπέρογκα, τους λογαριασμούς του ρεύματος, στους πελάτες, που προσέλκυσαν, εναρμονίζοντας, προς τα πάνω, τις τιμές του προϊόντος, που πωλούν. 

Ο παρακάτω πίνακας, με τις τιμές πώλησης, στους καταναλωτές ρεύματος, στον ευρωπαϊκό χώρο, είναι περιγραφικό της ακρίβειας (και για να είμαι ακριβής, της υπερεκμετάλλευσης και ουσιαστικά, της οργανωμένης ληστείας), που επικρατεί, στην Ελλάδα, σε σχέση, με όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Με δεδομένα τα φέσια, που έχουν βάλει και θα συνεχίσουν να βάζουν, στο ελληνικό δημόσιο, μη πληρώνοντας τα τέλη, που εισπράττουν οι ιδιώτες πάροχοι της ηλεκτρικής ενέργειας, αντιλαμβανόμαστε, εύκολα, ότι ετοιμάζονται να πέσουν “κανόνια”, στην αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές αυτών των ολιγοπωλιακών εταιρειών, που θα χρεωκοπήσουν, να μείνουν χωρίς ηλεκτρισμό. 

Όπως, άλλωστε, είπε και έγραψε ο, τότε, υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ήλθε με σκοπό να σπάσει αυγά. Και όπως βλέπουμε, εκ των αποτελεσμάτων, τα έσπασε τα αυγά, εις βάρος των καταναλωτών και του ελληνικού Δημοσίου. 

(Τα ίδια λέει και τώρα, ο Κωστής Χατζηδάκης - ότι, δηλαδή, ήλθε, για να σπάσει αυγά - και στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, ως καθ’ ύλην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με δεδομένο το γεγονός ότι έχει αρχίσει να διαλύει την κοινωνική ασφάλιση και τον e-ΕΦΚΑ, παραδίδοντας τους, σε ιδιωτικά συμφέροντα, με αναμενόμενα καταστροφικά αποτελέσματα).



Έτσι, ήλθε, στο τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την δήθεν οικολογική πολιτική της απολιγνιτοποίησης, για να τοποθετήσει την επιτύμβια λίθο στο νεκροκρέβατο της ελληνικής ηλεκτροπαραγωγής. Με αυτόν τον τρόπο, σταματώντας την παραγωγή ενέργειας, από τον λιγνίτη, στην Ελλάδα, προχώρησε σε συμφωνίες, για δήθεν οικολογική ενέργεια, με την Γερμανία, η οποία, σημειωτέον, όχι μόνο δεν έκλεισε καμιά λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και δημιούργησε νέες μονάδες λιγνιτοπαραγωγής. 

Και αφού πούλησαν (και στην πραγματικότητα, ξεπούλησαν και χάρισαν) την δημόσια ενέργεια, στα ιδιωτικά συμφέροντα, αυτά με την σειρά τους, όπως ήταν πολύ φυσικό να συμβεί, δημιούργησαν ένα ολιγοπωλιακό καρτέλ, το οποίο, εξυπηρετώντας τα δικά του συμφέροντα, ανέβασε, υπέρογκα, τις τιμές της αγοράς της ενέργειας, αφού η επιβάρυνση της οικιακής οικονομίας, δηλαδή των νοικοκυριών, αυξήθηκε και κυμαίνεται σε ενεργειακές τιμές, ανάμεσα στα 500 €, έως πάνω από τα 1.000 € και οι αντίστοιχες ενεργειακές τιμές, στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι περισσότερες των οποίων οδηγούνται, στην καταστροφή, φθάνουν τις 4.000 €, έως και πάνω, από τα 20.000 €.

Ότι, για πολλοστή φορά, κουρελιάστηκε το υποτιθέμενο, ως ισχύον Σύνταγμα, διότι, όπως και το νερό, έτσι, τουλάχιστον και η ηλεκτρική ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό και δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί (ιδιαίτερα, όσον αφορά την ΔΕΗ, στην οποία το ελληνικό δημόσιο έχει παραχωρήσει, στους ιδιώτες, την πλειοψηφία των μετόχων, χωρίς να υπάρχει η αντίθεση το δικαστικού συστήματος, σε αυτή την έωλη διαδικασία). Αλλά η κυβέρνηση αδιαφορεί, για όλα αυτά.

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα, που έχει δημιουργηθεί, από τα ιδιωτικά μονοπώλια, τα οποία, ενώ είναι χρεωμένα, στους ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ με ποσά, πάνω από 300 εκατομμύρια € (και τα οποία οφειλόμενα ποσά μπορεί να φτάνουν τα 600 εκατομμύρια €), προχωρούν, όπως βλέπουμε, στον παραπάνω πίνακα, στις μεγαλύτερες και θηριώδεις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, στην Ευρώπη. Αυξήσεις, οι οποίες έχουν υπερμεγεθυνθεί, πολύ πριν, από τον Αύγουστο του 2021, που βρίσκονταν, στα 164 € και σήμερα, έχουν φθάσει και ξεπεράσει, στην χώρα μας, τα επίπεδα των 230 €.

Και έπεται συνέχεια, στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, διότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει σκοπό να ασχοληθεί, με το φλέγον αυτό πρόβλημα.

Εννοείται ότι όλα αυτά δεν προοιωνίζουν τίποτε το καλό. Προοιωνίζουν το μεγάλο κακό, που έρχεται και το οποίο, δυστυχώς, πρόκειται να ζήσουμε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…