Μια ματιά στην κατακρημνιστική πορεία της ελληνικής οικονομίας, από το 2009, στο 2014 και από εκεί, στο 2019. (Εκεί που πιάσαμε πάτο, ο πάτος έσπασε και προέκυψε ένας νέος κρημνός, του οποίου τον νέο πάτο αναζητούμε, ματαίως).




Το μέγεθος της ζημιάς, που διαπράχθηκε, εις βάρος της ελληνικής οικονομίας, από το ελληνικό αστικό και ριζοσπαστικοφανές νεοκομμουνιστικό ρεύμα της σύγχρονης εκδοχής της πολυχρονίσασας Νέας Αριστεράς, όπως αυτή εκφράστηκε και εξακολουθεί να εκφράζεται, από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τους ξένους τοκογλύφους δανειστές του ελληνικού Δημοσίου - τους ευρωθεσμούς και το ΔΝΤ -, είναι χαοτικής τάξεως και απεικονίζεται ανάγλυφα, στα παραπάνω στοιχεία, τα οποία προέρχονται, από τις υπηρεσίες της "Ευρωπαϊκής Ένωσης" και τα οποία αφορούν το, κατά κεφαλήν ΑΕΠ των κρατών - μελών της "Ε.Ε.", στα χρόνια 2009, 2014 και 2019, μετρημένο, σε ποσοστά μονάδων αγοραστικής δύναμης, με βάση τον μέσο όρο 100 των 28 οικονομιών των χωρών της "Ευρωπαϊκής Ένωσης" (και όχι των 27 ετών, όπως εσφαλμένα, αναφέρει ο πίνακας, αφού, σε αυτόν περιλαμβάνεται και η Βρετανία, η οποία απόχώρησε, από την "Ε.Ε.", την 1/2/2020).

Έτσι, ενώ το 2009 (το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν ένα έτος κρίσης, για την ελληνική οικονομία), η Ελλάδα βρισκόταν, στην 15η θέση του πίνακα των 28 οικονομιών της "Ευρωπαϊκής Ένωσης", με το, κατά κεφαλήν, ΑΕΠ της χώρας μας να ισούται, με το 95% του αντίστοιχου, κατά κεφαλήν, ΑΕΠ της "Ε.Ε.", το 2014 το ελληνικό, κατά κεφαλήν ΑΕΠ, είχε καταρρεύσει, στο 72% του μέσου, κατά κεφαλήν, ΑΕΠ της "Ε.Ε.", κατατάσσοντας την Ελλάδα, στην 22η θέση του πίνακα.

Φυσικά, αυτή η, μέσα σε πέντε χρόνια, ξέφρενη ελληνική κατρακύλα των 23 ποσοστιαίων μονάδων, δεν σταμάτησε εκεί. Συνεχίστηκε και ως εκ τούτου, στο τέλος της επόμενης πενταετίας, το 2019, η Ελλάδα κατρακύλησε, ακόμη, περισσότερο, για να βρεθεί, στην 26η θέση του πίνακα, με το, κατά κεφαλήν, ΑΕΠ της να έχει πέσει, ακόμη, περισσότερο, φθάνοντας, στο 68% του αντίστοιχου μέσου όρου του συνόλου των οικονομιών της "Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Με τον τρόπο αυτόν, το ελληνικό, κατά κεφαλήν, ΑΕΠ, ξεπερνά, πλέον, μόνο, την Κροατία και την Βουλγαρία, οι οποίες, όμως, πρέπει να πούμε ότι, κατά την διάρκεια αυτής της 11ετίας καλυτέρευσαν την θέση τους, αφού το μέσο ποσοστό των, κατά κεφαλήν, ΑΕΠ τους, βελτιώθηκε, σε σχέση, με το αντίστοιχο ελληνικό, το οποίο παρουσιάσε μια εκθετική κατάπτωση, η οποία πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν έχει παρουσιασθεί, ως τέτοιας τάξεως μέγεθος, κατά την διάρκεια ειρηνικής περιόδου, σε παγκόσμια κλίμακα.

Πολλοί πίστεψαν και ουκ ολίγοι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι αυτή η φρενήρης κατρακύλα θα μπορούσε να έχει και ότι θα έχει ένα σύντομο τέλος. 

Ανοησίες.

Δεν επρόκειτο να έχει ένα τέλος, παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία, το 2017 έφθασε σε έναν φαινομενικό πάτο και από εκεί και πέρα, φαινόταν ότι είχε βρει τις ισορροπίες της, μέσα στα επίπεδα των, εξαιρετικά, χαμηλών πτήσεων, που της επέβαλαν τα (3+1) Μνημόνια του ελληνικού πολιτικού κόσμου και των ευρωθεσμών. Άλλωστε, η εξακολουθητική πτωτική πορεία της χώρας, από το 2014, μέχρι το 2019, έστω και αν η κατακλυσμιαία ορμή της, ανέκοψε ρυθμούς, δείχνει ότι η ελπίδα αυτή υπήρξε φρούδα.

Η καταστροφική (και αχρείαστη, εν πολλοίς) δέσμη οικονομικών μέτρων, που πήρε, την άνοιξη του 2020 η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η λεγόμενη υγειονομική κρίση, εξ αιτίας του COVID-2019, απέδειξε ότι υπάρχει και ακόμη μεγαλύτερο βάθος, για την κατάπτωση της ελληνικής οικονομίας. 

Ο υποτιθέμενος πάτος, τον οποίο υποτίθεται ότι αυτή είχε πιάσει, αποδείχτηκε εύθραυστος και ως εκ τούτου κατέρρευσε, αποκαλύπτοντας έναν νέο κρημνό, με αποτέλεσμα, τώρα, να αναζητείται το νέο τέρμα, ο νέος πάτος αυτής της κατακρήμνισης της ελληνικής οικονομίας, με την κατασκευή διάφορων σεναρίων, τα οποία θέλουν να σπείρουν την ελπίδα ότι το 2021 θα είναι ένα έτος, στο οποίο όλα αυτά θα σταματήσουν, έστω και μόνον, αν και επειδή θα υπάρξει μια βροχή, με μάνα εξ ουρανού (όπου, ως ουρανός θεωρούνται τα κονδύλια της "Ευρωπαϊκής Ένωσης").

Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει, με αυξανόμενους ρυθμούς την καταπτωτική της πορεία και θα εξέπιπτε (και φυσικά μπορεί, εις το μέλλον, να εκπέσει), στην θέση μιας τριτοκοσμικής οικονομίας, εάν "καταπολεμηθεί" - όπως επιμένουν, μετά από την 12ετή κρίση, στην οποία διαβιούν, εξακολουθητικά, η ελληνική οικονομία και κοινωνία να λένε οι διάφοροι ανοησιολόγοι "εκσυγχρονιστές" και "ευρωπαϊστές", οι οποίοι τα έχουν κάνει σκατά - η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία, οι οποίες, με το συνολικό μεγεθός τους, που φθάνει και ξεπερνάει το 45%, με 50% του ελληνικού ΑΕΠ (είναι η πικρή αλήθεια) κρατούν όρθια την ελληνική οικονομία και συγκρατούν την ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού πληθυσμού.

Όσα και αν, ως ασκήσεις θάρρους, λέγονται και προβάλλονται, από τους διάφορους καθεστωτικούς ειδήμονες και τους λοιπούς αφελείς, η συνέχιση της πτωτικής πορείας της ελληνικής οικονομίας, στα χρόνια, που έρχονται, δεν πρόκειται να λάβει τέλος. Το μόνο, που μπορεί να συμβεί, είναι η ανακοπή των αυξημένων, των ορμητικών, μετά τον κορωνοϊό, ρυθμών αυτής της κατάπτωσης και η εξισορρόπιση των παραγωγικών και των λοιπών επιπέδων της ελληνικής οικονομίας, στον νέο πάτο, τον οποίο, κάποια στιγμή, στο προσεχές μέλλον, αυτή θα αγγίξει.

Τα πράγματα, δυστυχώς, πρόκειται να προχωρήσουν, επί τα πολύ χείρω. Και δυστυχώς, οι νέες ισορροπίες, που πρόκειται να προκύψουν, στο προσεχές μέλλον, θα είναι χειρότερες, από αυτές του 2019.

Εκεί που νομίσαμε ότι πιάσαμε πάτο, ο πάτος έσπασε και προέκυψε ένας νέος κρημνός, του οποίου τον νέο πάτο αναζητούμε, ματαίως.

Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. 

Και σε αυτή την αλήθεια, οφείλουμε όλοι να προσαρμοσθούμε και να την λάβουμε υπόψη μας...

Σχόλια

Ο χρήστης GEORGE είπε…
Το ΑΕΠ δεν είναι αξιόπιστο μέτρο για πολλούς λόγους (όπως είναι και η ύπαρξη μαύρης οικονομίας, της κατανομής πλούτου, της
οικιακής παραγωγής /κατανάλωσης που δεν μετράται πουθενά κλπ)

Όμως είναι γεγονός ότι η καταστροφή που έχει γίνει είναι ανυπολόγιστη & η ελληνική οικονομία ακολουθεί τριτοκοσμική πορεία .....

Δεν αφορα μόνο την οικονομία, επεκτείνεται και σε άλλους τομείς

Ενδεικτικά, η Λιθουανία από το 57% πήγε στο 82% & η Ελλάδα από το 95% πήγε στο 68% (από το 2009 στο 2019)

Ο μύθος της "ισχυρής" Ελλάδας εντος ευρώ & ευρωπαϊκής Ένωσης καταρρέει πλήρως. Και όμως το σύστημα συνεχίζει τη προπαγάνδα για το μονόδρομο εντός ευρωπαϊκής Ένωσης / ευρωζώνης (& μνημονίων)....

Μετά η Ελλάδα μετατρέπεται σε σκουπιδοτενεκέ της ΕΕ με όλους αυτούς τους λαθρομεταναστες από το τρίτο κόσμο που έρχονται αεροπορικώς μέσω Τουρκίας και μετά με ένα χιλιάρικο περνάνε απέναντι στην Ελλάδα. Από εκεί τους στεγάζουν στην ενδοχώρα (επιδόματακι + επιδότηση ενοικίου)

Το (ανθ)ελληνικό (παρά)κράτος τους στεγάζει και σιτίζει και γίνονται και διάφορα business με όλο αυτό το αλισβερίσι (όπως με την υπόθεση του συντρόφου & real estate developer Παπαδημούλη)

Όλα αυτά σε μια οικονομία υπό μεγάλη πτώση & τεράστια ανεργία

Εκτός και εάν το οικονομικό μοντέλο που έχουν ως στοχο είναι αυτό της μαύρης εργασίας λαθρομεταναστών στη παραοικονομία (λαθρεμπόριο, εμπόριο ναρκωτικών, χαμαλοδουλειες &
φθηνή παροχη υπηρεσιών σε αγροτικές & οικιακες εργασίες)

Τουρισμός και παραοικονομία λοιπόν θα είναι η βαριά "βιομηχανια" της Ελλάδος του 21ου αιώνα

Με το τουρισμό για την ωρα να καταρρέει λόγω του COVID....

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).