Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει ό,τι θέλει, επειδή δεν έχει αντίπαλο. (Ο ανασχηματισμός έρχεται και ακολουθούν οι βουλευτικές εκλογές).









Με δεδομένη την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον γκρεμό και την πολιτική και προσωπική απαξίωση του Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να κάνει - και φυσικά, κάνει - ότι θέλει, ακριβώς, επειδή στερείται αντιπάλου (και αντιπάλων).  Μπορεί αυτό να μην είναι αρεστό και να στενοχωρεί πολλούς, αλλά αυτή είναι η αλήθεια, η άρνηση της οποίας, πέρα από αχρείαστη, είναι και άχρηστη, αφού, απλώς, αποτελεί έναν πολιτικό στρουθοκαμηλισμό, ο οποίος, φυσικά, οδηγεί, σε, άκρως, εσφαλμένα συμπεράσματα.

Έτσι, ο πρωθυπουργός μπορεί, από τηλεοράσεως, να διαψεύδει τις πληροφορίες, που, προφανώς, ο ίδιος διακίνησε, για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του και στην συνέχεια, από την Ιερουσαλήμ, να τον προαναγγέλει και μετά, στην Αθήνα να τον αναβάλει, αφού διαπιστώνει και γνωρίζει, πολύ καλά, ότι αυτές οι διαδοχικές κινήσεις του δεν πρόκειται να τον βλάψουν, αφού ουδείς μπορεί, με πειστικό τρόπο, να του αντιπαρατεθεί, ενώ, από την άλλη πλευρά, δεν απασχολούν την κοινωνία, αφού αφορούν και περιορίζονται στο πεδίο του στενού εσωκομματικού παιγνίου και των προσωπικών επιθυμιών και ανταγωνισμών των πολιτικών στελεχών της κομματικής νομενκλατούρας της Νέας Δημοκρατίας

Δική του είναι η κυβέρνηση και ως εκ τούτου, ο συγκεντρωτικός, ως προς τον τρόπο άσκησης της και της διαχείρισης της εξουσίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορεί να την μεταχειρίζεται, κατά τις προσωπικές του βουλήσεις, οργανώνοντάς, σχεδιάζοντας, μέχρι τις πιο μικρές λεπτομέρειές τους και φυσικά, ελέγχοντας όλες τις δραστηριότητες των μελών του υπουργικού του συμβουλίου, τα οποία, όπως και τα άλλα κοινοβουλευτικά και κομματικά στελέχη, απλώς, αναμένουν την ανακοίνωση, από τον πρωθυπουργό, να τελειώσει το κωδικοποιημένο γράψιμο και σβήσιμο των σχετικών εγγραφών, στο μπλοκάκι, που τηρεί και το οποίο (συμβολικά και φυσικά, όχι πραγματικά) αναπαρίσταται, στην photo, με την οποία αρχίζει το παρόν δημοσίευμα. Μόνο, που αυτός, σαδιστικώ τω τρόπω και ακριβώς, επειδή στερείται οποιουδήποτε πολιτικού - εξωκομματικού ή εσωκομματικού - αντιπάλου, έχει την πλήρη άνεση να γλεντάει την όλη κατάσταση, όπως και όσους ράβουν υπουργικά κοστούμια, ή όσους αγωνιούν για τις υπουργικές θέσεις, που κατέχουν, από τις επόμενες ημέρες των βουλευτικών εκλογών της 7/7/2019.

Το ποιούς υπουργούς ο πρωθυπουργός θα μεταθέσει, ποιούς θα απομακρύνει και ποιούς θα εισαγάγει, στο νέο κυβερνητικό σχήμα, είναι, παντελώς, αδιάφορο, αφού αυτοί, απλώς, εκφράζουν και θα εκφράσουν τις προσωπικές του βουλήσεις, έως και την παραμικρή λεπτομέρεια. Προφανώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι, καθόλου, ανόητος και σαφώς, έχει καταλάβει ότι η κυβέρνησή του, παρά την πολύ αποδοτική επικοινωνιακή/προπαγανδιστική καταιγίδα, που έχει υποστεί η ελληνική κοινωνία, για το πόσο καλό είναι το κυβερνητικό έργο, έχει διαπράξει και σφάλματα, αλλά έχει πράξει και λιγότερα, από όσα θα μπορούσε να πράξει, μέσα ατην χρονική περίοδο του, σχεδόν, ενός έτους, που ασκεί την εξουσία και ως εκ τούτου, θέλει να προβεί, σε αυτό, που ο ίδιος αποκαλεί, ως "διορθωτικές κινήσεις". (Το εάν αυτές θα είναι, εν τοις πράγμασι, διορθωτικές, ή όχι, είναι ένα άλλο ζήτημα, το οποίο θα φανεί και θα κριθεί, στην πράξη).






Όμως, δεν είναι, μόνο, το "ανακάτεμα της τράπουλας", αυτό, που επιδιώκει ο πρωθυπουργός. Αυτό είναι, μάλιστα το λιγότερο σημαντικό ζήτημα, που τον απασχολεί και εάν ήταν μόνο του, θα μπορούσε και να αποφύγει να το πραγματοποιήσει αυτή την δεδομένη στιγμή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποβλέπει, σε ένα επικοινωνιακό, αλλά και πραγματικό νέο κυβερνητικό ξεκίνημα, το οποίο, θα τον οδηγήσει, σε λίγους μήνες, στην προκήρυξη βουλευτικών εκλογών, πριν ξεσπάσει, σε όλη της την, άκρως, δυσάρεστη έκταση, η βαρύτατη οικονομική κρίση, η οποία, επιπροσθέτως, έχει, ήδη, πλήξει την ελληνική κοινωνία, εξ αιτίας της (ουδόλως σημαντικής, στην πραγματικότητα) υγειονομικής κρίσης, με τον COVID-2019, που έπληξε εφέτος την άνοιξη, την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Αυτή είναι η πρόθεση του πρωθυπουργού. (Εάν δεν προχωρήσει, στην έμπρακτη ολοκλήρωσή της, θα έχει διαπράξει ένα μεγάλο πολιτικό σφάλμα, το οποίο είναι πιθανόν να το βρει μπροστά του, διότι, κάποια στιγμή, η ίδια η εξέλιξη της οικονομικής κρίσης είναι πιθανόν να του γεννήσει έναν απρόσμενο αντίπαλο).

Ως εκ τούτου, ο επικείμενος κυβερνητικός ανασχηματισμός πρόκειται να είναι ένας εκλογικός ανασχηματισμός. Δεν απομακρύνει την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, όπως ελπίζουν, στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αλλά και στα λοιπά κοινοβουλευτικά κόμματα. 

Αντίθετα, ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, που έρχεται, αποτελεί, κατά πάσα πιθανότητα, ένα προοίμιο των επερχόμενων εκλογών, τις οποίες τις φέρνει πολύ κοντά.

Και από εκεί και πέρα, ο σώζων εαυτόν (εάν δύναται να το πράξει), σωθείτω...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).