9/2024 “Metron Analysis” : Κονιορτοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ, που πέφτει στην 5η θέση, με 9,5%, ενώ η ΝΔ βαδίζει τον δρόμο της απωλείας, στο 29,8%. 2ο, οριστικά, το ΠΑΣΟΚ, με 15,7%, 3η η Ελληνική Λύση, με 10,8%, 4ο το ΚΚΕ, με 9,7% και από εκεί και πέρα ο κατακερματισμός. Το 71% των ερωτηθέντων λέει ότι η χώρα βαδίζει, σε λάθος κατεύθυνση και έχει δίκιο.

 

 

Την διαπίστωση ότι το εκλογικό σώμα διανύει μια περίοδο έντονης ρευστοποίησης έρχεται να επιβεβαιώσει και η δημοσκόπηση της Metron Analysis του Στράτου Φαναρά, που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα και ολοκληρώθηκε την Τρίτη, που μας πέρασε. 

Στο παραπάνω βίντεο, με το οποίο ξεκινάει η παρούσα δημοσίευση, γίνεται μια εκτενής και λεπτομερειακή περιγραφή των αποτελεσμάτων και των πολιτικών συμπερασμάτων, που προκύπτουν, από την δημοσκόπηση αυτή, αλλά και των προηγούμενων, του Αυγούστου του 2024, όπου περιγράφω όχι, απλώς, τον νέο συσχετισμό των κομματικών δυνάμεων, αλλά και την πολιτική κατάσταση, δηλαδή το πολιτικό κλίμα, που έχει διαμορφωθεί, τώρα, στο τέλος του καλοκαιριού και ενόψει της έναρξης της φθινοπωρινής περιόδου και του χειμώνα, που μας έρχεται. 

Δεν θα κουράσω πολύ, με το κείμενο της παρούσας δημοσίευσης, προτρέποντας τους αναγνώστες να έχουν την υπομονή να δουν και να παρακολουθήσουν το, παραπάνω, βίντεο, που τραβήχτηκε μόλις χθες 14/9/2024, το βράδυ, κάτι που θεωρώ ότι είναι απαραίτητο. Εδώ θα περιγράψω, απλώς και μόνο, τις γενικές γραμμές όσων εκθέτω, στο βίντεο αυτό.






Το πρώτο και κύριο γεγονός είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται, στην πολιτική του ταφή, μετά και πάρα την εκπαραθύρωση του Στέφανου Κασσελάκη, από την προεδρία του κόμματος και τούτο διότι, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, στις 29 Ιουνίου 2023, από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αναλώθηκε πάρα πολύς χρόνος, σε μία αέναη ροή αμφισβητήσεων, που έφερε η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, πέρυσι, πριν 11 μήνες και αναλώθηκε, επίσης, και σε μία σαπουνόπερα, που εξελίχθηκε και οδήγησε, στην, περαιτέρω, αποσυσπείρωση του περιορισμένου, άλλωστε, εκλογικού σώματος του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησαν διασπάσεις και ένα απίστευτο ξεκατίνιασμα, που οδήγησε, στην παρούσα εξέλιξη, η οποία, απλούστατα, έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτό το 9,5%, στην εκτίμηση ψήφου και στην πέμπτη θέση της κατάταξης των κομμάτων. 

Βέβαια, μια κάποια μικρή βελτίωση μπορεί να παρουσιάσει το κόμμα αυτό, στην εξέλιξη, με την πάροδο του χρόνου και με τον νέο αρχηγό, που πρόκειται να εκλέξει και από την πέμπτη θέση, στην δημοσκοπική σειρά της κατάταξης των κομμάτων, άντε το πολύ-πολύ να καταφέρει να σκαρφαλώσει, στην τέταρτη, ή στην τρίτη θέση· αλλά μέχρι εκεί. Παραπέρα, δεν μπορεί να φθάσει ο ΣΥΡΙΖΑ και όπως φαίνεται, δεν θα μπορέσει να αλλάξει, ριζικά, την ροή των πραγμάτων και την εδραίωση της παρούσας κατάστασης, μέχρι την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών του 2027. 

Η Νέα Δημοκρατία και αυτή υφίσταται μια τεράστια φθορά, αφού καταφέρνει, τώρα, σε μια περίοδο, όπως η τωρινή, με την έναρξη του φθινοπώρου, που συνήθως, είναι ευνοϊκή, για τα κυβερνώντα κόμματα, αλλά παρά ταύτα το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε να κατακρημνιστεί, σε ποσοστά, στην εκτίμηση ψήφου, τα οποία βρίσκονται, κάτω από το 30% και συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτό, που καταφέρνει, είναι το να αποσπάσει το 29,8%, ποσοστό, το οποίο, πολύ γρήγορα, μέσα, στην πάροδο του χρόνου και των ερχόμενων μηνών, θα οδηγηθεί, σε, ακόμη, χαμηλότερα επίπεδα, οδηγώντας το κυβερνητικό συντηρητικό κόμμα, στην τραγική κατάσταση, στην οποία είχε βρεθεί, όταν πρόεδρος του κόμματος ήταν ο Αντώνης Σαμαράς. Ως εκ τούτου, δεν έχω άδικο, όταν ισχυρίζομαι ότι η Νέα Δημοκρατία ψοφολογεί.
 
Κάτι τέτοιο, μάλιστα, συμβαίνει την ίδια στιγμή, που ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται, σε πολιτική κηδεία και το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται ικανό, στην παρούσα φάση, τουλάχιστον, να αποτελέσει έναν πραγματικό κίνδυνο, για το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρά το γεγονός ότι εδραιώνεται, στην δεύτερη θέση της σειράς κατάταξης των κομμάτων, με ένα όχι αμελητέο ποσοστό 15,7%, στην εκτίμηση ψήφου.

Από εκεί και πέρα, καταγράφεται το αποτέλεσμα της ογκώδους ρευστοποίησης του εκλογικού σώματος, με την κατανομή των ποσοστών, στα λεγόμενα μικρότερα κόμματα, τα οποία - τουλάχιστον, τα κοινοβουλευτικά, πλην των Σπαρτιατών που είναι πλέον ένα νεκρό κόμμα, στην πραγματικότητα - αθροίζουν ικανά κέρδη, από την πτώση των δύο κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ), δηλαδή, κυρίως, της Νέας Δημοκρατίας, όπου η, πέραν αυτής δεξιά, συγκεντρώνει ευάριθμα ποσοστά ψήφων, με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου να φθάνει, στο 10,9%, στην εκτίμηση ψήφου, την Φωνή της Λογικής, στο 5,4% και την Νίκη, στο 4,4%. 

Στην αριστερά, το ΚΚΕ φθάνει, στο 9,7%, αφήνοντας, 5ο τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας πηγαίνει καλά, συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό της τάξεως του 5,3%, ενώ η Νέα Αριστερά παραπαίει, στο 2,6% και το ΜΕΡΑ25, μόλις, που φθάνει, στο 1,8% και ένα 3,7% κατευθύνεται, στα λοιπά κόμματα.

Απ’ όλα αυτά, όμως το σημαντικότερο όλων είναι η έκφραση της πλήρους δυσαρέσκειας της συντριπτικής πλειοψηφίας των ερωτηθέντων, στην δημοσκόπηση της Metron Analysis, για το, σε ποιά κατεύθυνση κινείται η χώρα. Δηλαδή, αν κινείται στην σωστή, ή, στην λάθος κατεύθυνση. 




Η απάντηση είναι σαφέστατη και αμείλικτα, καταδικαστική, για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού το 71% των ερωτηθέντων δηλώνει, απερίφραστα, ότι η χώρα κινείται, σε λάθος κατεύθυνση και μόνο, το 23% θεωρεί ότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση (ένα μέγεθος το οποίο, προφανώς, είναι, καθαρά, νεοδημοκρατικό, αλλά βρίσκεται, πολύ χαμηλότερα, από τα ποσοστά, που αθροίζει η Νέα Δημοκρατία, στην εκτίμηση ψήφου, στην οποία προβαίνει η δημοσκοπική εταιρεία. 

Αυτό, το ποσοστό είναι, που έχει σημασία και αυτό είναι, που αποτελεί μια σαφέστατη καταδικαστική απόφαση της ελληνικής κοινωνίας, για το κυβερνητικό κόμμα. Και αυτό το ποσοστό, που είναι προφανές ότι πρόκειται να κρίνει, εντελώς, αρνητικά την πορεία της Νέας Δημοκρατίας, μέχρι την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών του 2027, που, βέβαια, επί του παρόντος, είναι μακριά. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η παραμονή, σε τέτοια ψηλά ποσοστά δυσαρέσκειας και δυσανεξίας του εκλογικού σώματος, εφόσον διατηρηθούν - και απ’ ό,τι φαίνεται, θα διατηρηθούν και θα αντέξουν, μέσα στην πορεία του χρόνου - ότι δεν θα επηρεάσει, καθοριστικά, το εκλογικό αποτέλεσμα, όταν διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές. Θα τον επηρεάσουν και φυσικά, αυτή η επιρροή, όντας αρνητική, θα είναι και καταλυτικά καταδικαστική, για τη Νέα Δημοκρατία. 

Σταματώ εδώ και προτρέπει τους αναγνώστες να παρακολουθήσουν το αρχικό βίντεο, στην παρούσα δημοσίευση. Είναι, απολύτως, χρήσιμο, αν και έχει αρκετή (μπορώ να πω μεγάλη) χρονική διάρκεια. Όμως, αξίζει να παρακολουθηθεί και ευελπιστώ ότι θα παρακολουθηθεί, από τους αναγνώστες του παρόντος δημοσιεύματος.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παρουσιάζοντας, τμηματικά, το περιεχόμενο του σχεδιάσματος της μήνυσης, για τις παρανομίες, σχετικά, με την “ληστεία” των, υπερβαλλόντως, των ασφαλιστικών κατηγοριών ποσών, που κατέβαλαν οι “νέοι ασφαλισμένοι” και οι ασφαλισμένοι των λεγόμενων “νέων περιοχών” βενζινοπώλες και τις παράνομες επικουρικές συντάξεις των πρατηριούχων υγρών καυσίμων του e-ΕΦΚΑ, λόγω μη συμπλήρωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (1).

Οκτώβριος/Νοέμβριος 1917 : Η Οκτωβριανή εξέγερση, στην Ρωσία 106 χρόνια μετά. Έπρεπε να γίνει η αποφασισμένη, από τον Λένιν και τους Μπολσεβίκους, εξέγερση των συμβουλίων εργατών και στρατιωτών, στην επαναστατημένη χώρα; Ανεπιφύλακτα, ναι. Το μειοψηφικό, κοινωνικά, κίνημα της πλειοψηφίας της αριθμητικά, ισχνής, αλλά ισχυρής ρωσικής εργατικής τάξης, έστω και υπό γραφειοκρατική καθοδήγηση, είναι, ιστορικά, ένα γεγονός πολύτιμο και προωθητικό, που άλλαξε, αλλάζει και θα αλλάζει τον ρου της παγκόσμιας Ιστορίας.

Η σκοτεινή πλευρά της Οκτωβριανής εξέγερσης του 1917, στην Ρωσία : Ο Βλαντιμίρ Ίλιτς “Λένιν”, ο “Alexander Parvus”, ο Kaiser Wilhelm II’ και οι επωφελείς συμβιβασμοί, καθώς και οι, αμείλικτα, ωμές συνεργασίες, που απέδωσαν, μονόπλευρα, καρπούς, υπέρ του ψυχρού και ψύχραιμου ρεαλιστή ηγέτη των Μπολσεβίκων. (Και τους τα πήρε - των Γερμανών - και έκανε την δουλειά του και την πάτησαν)…