Πληρωμή, σε ρούβλια, του φυσικού αερίου, στην GAZPROM, αλλιώς η παροχή του κόβεται, χωρίς δεύτερη κουβέντα. (Οι “ευρωενωσιακοί” είναι της πλάκας, αφού ο Πούτιν τους πήρε, στον μεζέ)…

 



Το παλαιό “καλό” ρούβλι της “Σοβιετικής Ένωσης”. Δεν είναι, βέβαια, αυτό το σημερινό ρούβλι της Ρωσίας, που μετατρέπεται, σε ένα μίνι παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Αλλά είναι και αυτό μια ανάμνηση και ένα μνημείο, που εντάσσεται, μαζί με τις “σοβιετικές” σημαίες, στο Ντονμπάς και στην Υπερδνειστερία,
 στην επίδειξη της δύναμης του σύγχρονου ρωσικού εθνικισμού.




Όλη αυτή ιστορία με την πληρωμή από τις ευρωπαϊκές χώρες του φυσικού αερίου και του πετρελαίου που αγοράζουν από την Γκάζπρομ, σε ευρώ, ή δολάρια, που θα μετατρέπονται, από την τράπεζα της Γκάζπρομ, στην Μόσχα, σε ρούβλια, έχει την δική της κωμική διάσταση, η οποία είναι συναφής, με την ασυνέπεια των χωρών της αυτοαποκαλούμενης Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τις περίφημες κυρώσεις, που έχουν, υποτίθεται, επιβάλει στην Ρωσία, λόγω της εισβολής της, στην Ουκρανία. 

Τώρα, πρέπει να ανοίξουν δυο τραπεζικούς λογαριασμούς στην εν λόγω τράπεζα, στην Μόσχα, έναν πρώτο, σε ευρώ, ή δολάρια και άλλον έναν, δεύτερο, σε ρούβλια. 

Αυτό που συμβαίνει είναι απλό. Με το διάταγμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, οι ευρωπαϊκές χώρες - δηλαδή οι εταιρίες τους, που προμηθεύονται τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα - πρέπει να γίνεται η κατάθεση ευρώ ή δολαρίων, στον πρώτο, η ίδια η τράπεζα πάει στο χρηματιστήριο της Μόσχας αγοράζει, με αυτά, ρούβλια, τα οποία βάζει, στον δεύτερο λογαριασμό και πληρώνει.

Το αστείο είναι ότι οι λεγόμενοι ευρωενωσιακοί ισχυρίζονται ότι, με αυτόν τον τρόπο, η Μόσχα τους εκβιάζει, με την απειλή της διακοπής της παροχής φυσικού αερίου. Αυτό όντως συμβαίνει, Αλλά αυτός ο εκβιασμός είναι προϊόν ενός άλλου εκβιασμού· του εκβιασμού, που κάνει, στο σύνολο του, ο δυτικός κόσμος, στην Ρωσία, με την επιβολή των κυρώσεων, εις βάρος της ρωσικής οικονομίας, οι οποίες καθιστούν αδύνατη την πληρωμή του Ρώσου προμηθευτή - δηλαδή της Γκάζπρομ -, ο οποίος δεν μπορεί να πληρωθεί, στις τράπεζες που βρίσκονται, στον δυτικό κόσμο και κυρίως στην Ελβετία, επειδή έχουν επιβληθεί αυτές οι κυρώσεις, που δεσμεύουν τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας και των Ρώσων ολιγαρχών, στις χώρες της Δύσης. Το αποτέλεσμα είναι οι χώρες της Ευρώπης, ως καταναλωτές των ρωσικών υδρογονανθράκων, ουσιαστικά, να μην πληρώνουν, για το προϊόν, που αγοράζουν. 

Αλλά η εποχή του τζάμπα έχει περάσει. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρήκε την λύση, σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα, που του έθεσε η Δύση. Αποφάσισε, στις 31 Μαρτίου 2022, οι πληρωμές των εχθρικών δυτικών χωρών, για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου και λοιπών ορυκτών καυσίμων, να γίνονται, σε ρούβλια, στην τράπεζα της Γκάζπρομ, στην Μόσχα. 

Καπως έτσι, την πάτησαν πρώτες η Πολωνία και η Βουλγαρία, που έπρεπε να πληρώσουν τις νέες δόσεις, για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, στις 27/4/2022. Αυτό δεν το έκαναν. Έτσι, η Μόσχα, απλώς, διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου, σε αυτές τις 2 χώρες. Και φυσικά, θα πράξει το ίδιο, σε όποιον άλλον πελάτη δεν υπακούσει, στην διαδικασία πληρωμής, που έχει επιβάλει ο Ρώσος πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή η Γερμανία έχει διασφαλίσει την συνέχιση της παροχής φυσικού αερίου, πληρώνοντας, με ευρώ, που μετατρέπονται, σε ρούβλια και έτσι αυξάνει την ζήτηση, για το ρωσικό νόμισμα, ενισχύοντας, σε βραχυπρόθεσμο, αλλά και μακροπρόθεσμο επίπεδο, την συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου. Και την αυξάνει την ζήτηση τόσο πολύ, ώστε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας είναι πολύ πιθανό να ευνοεί, ακόμη και την μείωση της παροχής των ρωσικών ορυκτών καυσίμων, στις εχθρικές, προς την Ρωσία, χώρες της Ευρώπης, που υποχρεώνονται να πληρώνουν, σε ρούβλια, ή σε χρυσό, με σκοπό να χαλαρώσει την ανατίμηση του ρουβλίου, έναντι του ευρώ και του δολαρίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ήδη, 4 χώρες πλήρωσαν την προμήθεια του ρωσικού φυσικού αερίου, σε ρούβλια, ενώ, συνολικά, 10 χώρες έχουν ανοίξει λογαριασμούς, σε ρούβλια. Είναι προφανές ότι η “ευρωενωσιακή” ενότητα αποτελεί ένα κακόγουστο αστείο. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πάρει κυριολεκτικά, στον μεζέ, την αυτοαποκαλούμενη Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά, το ίδιο έχει κάνει και με το σύνολο της Δύσης, την οποία έχει γράψει, στα παλαιότερα των υποδημάτων του. 

Και έπεται συνέχεια, επί του ουκρανικού εδάφους. (Και όχι, μόνον, εκεί)…


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).