10/4/2022 : Με 22% και για 500.000 ψήφους, δεν τα κατάφερε ο Jean-Luc Mélenchon. Ο Emmanuel Macron, με 27,6% και η Marine Le Pen, με 23,4%, στον δεύτερο γύρο των Γαλλικών προεδρικών εκλογών.

 





Δεν τα κατάφερε να περάσει, στον δεύτερο γύρο των Γαλλικών προεδρικών εκλογών ο Jean-Luc Mélenchon. Δεν τα κατάφερε, για πολύ λίγο, αφού, στο 99,9% των κατά μετρημένων ψήφων, συγκέντρωσε 22% και του έλειψαν 500.000 ψήφοι, για να ξεπεράσει την Marine Le Pen και να καταλάβει την δεύτερη θέση. 

Δεν πειράζει, όμως, διότι, έστω και τρίτος, πήγε πολύ καλά, σε σχέση, με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του Απριλίου του 2017, που είχε συγκεντρώσει το 19% των ψήφων.

Αλλά ας δούμε το πως ψήφισε το γαλλικό εκλογικό σώμα, για να αντιληφθούμε, περί τίνος πρόκειται :


Emmanuel Macron 27,6% και 9.560.545 ψήφοι.  

Marine Le Pen 23,4% και 8.109.857 ψήφοι.

Jean-Luc Mélenchon 22% και 7.605.225 ψήφοι.

Éric Zemmour 7,1% και 2.442.624 ψήφοι.

Valérie Pécresse 4,8% και 1.658.386 ψήφοι.

Yannick Jadot 4,6% και 1.587.534 ψήφοι.

Jean Lassalle 3,2% και 1.095.700 ψήφοι.  

Fabien Roussel 2,3% και799.334 ψήφοι.

Nicolas Dupont-Aignan 2,1% και 718.242 ψήφοι.

Anne Hidalgo 1,7% και 604.217 ψήφοι.

Philippe Poutou 0,8% και 265.834 ψήφοι.

Nathalie Arthaud 0,6% και 195.884 ψήφοι.


Όπως γίνεται αντιληπτό, το παλαιό κραταιό γαλλικό κομματικό σύστημα έχει καταρρεύσει και ως εκ τούτου, το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα καθίσταται χαοτικό. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο δεύτερος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών, στις 24/4/2022, αποκτά ένα πολύ ζωηρό ενδιαφέρον, αφού η διαφορά ανάμεσα στον Emmanuel Macron και στην Marine Le Pen, είναι μικρή και μπορεί να ανατραπεί. 

Βέβαια, οι ελπίδες τις Marine Le Pen δεν είναι λίγες, αλλά δεν είναι και πολλές, όμως η αλήθεια είναι ότι καταγράφηκε η πολύ σημαντική αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας του γαλλικού εκλογικού σώματος και της γαλλικής κοινωνίας, απέναντι στις πολιτικές, που εφαρμόζει, επί μία πενταετία, ο πρόεδρος Emmanuel Macron και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να υποσημειωθεί και να το λάβουμε υπόψη μας πολύ σοβαρά, ασχέτως, με το ποιος θα εκλεγεί στον δεύτερο γύρο των εκλογών των προεδρικών εκλογών που θα ακολουθήσει, σε 13 ημέρες, από σήμερα. 

Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις διότι, δυστυχώς, ο Emmanuel Macron έχει τις περισσότερες πιθανότητες, για να εκλεγεί, για δεύτερη φορά, πρόεδρος του γαλλικού κράτους, προφανώς, εξαιτίας του καισαρικού εκλογικού συστήματος, το οποίο έχει καθιερωθεί από τον αείμνηστο Charles de Gaulle, ως προς το σύστημα εκλογής, στις προεδρικές, αλλά και στις βουλευτικές εκλογές. Αν και η εκλογή της Marine Le Pen δεν αποκλείεται, παρα το γεγονός ότι ο Jean-Luc Mélenchon κάλεσε τους ψηφοφόρους του να μην ψηφίσουν την άκρα δεξιά.

Άλλωστε, μέσα στον ερχόμενο Ιούνιο, θα διεξαχθούν και οι δύο γύροι των γαλλικών βουλευτικών εκλογών και επειδή το πολιτικό σύστημα της Γαλλίας είναι ημιπροεδρικό και ημικοινοβουλευτικό, φαίνεται πως είναι δεδομένο ότι θα έχουμε εκπλήξεις, όσον αφορά τον σχηματισμό της κυβέρνησης στην χώρα αυτή, επειδή είναι πολύ πιθανό να υπάρξει δυσαρμονία, ανάμεσα, στον όποιο εκλεγμένο πρόεδρο και στην σύνθεση της γαλλικής εθνοσυνέλευσης, που θα προκύψει από τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές. 

Αυτό δεν είναι περίεργο και έχει συμβεί πολλές φορές, στο παρελθόν, γεγονός, που, αν συμβεί, θα περιορίσει, κατά πολύ, και θα ψαλιδίσει τις αρμοδιότητες και τις δυνατότητες παρέμβασης, στο καθημερινό κυβερνητικό έργο, οποίου προσώπου και αν εκλεγεί, στην προεδρία του γαλλικού κράτους.

Περιμένοντας τις πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις, που θα ακολουθήσουν, στην συνέχεια, πρέπει και πάλι, να επισημάνω την πολύ μεγάλη απόκλιση της συμπεριφοράς των, επίσημα, εκλεγμένων θεσμικών οργάνων του γαλλικού κράτους, από τις επιθυμίες και της θελήσεις του γαλλικού πληθυσμού. Αυτή η δυσαρμονία πρόκειται να ενταθεί, στο μέλλον και φυσικά, η γαλλικοί πολιτικοί θεσμοί θα την βρουν μπροστά τους.

Αλλά, στην παρούσα φάση, ας μην βιαζόμαστε· τα γεγονότα, που πρόκειται να ακολουθήσουν, από εδώ και πέρα, θα είναι πολλά και μεστά, οπότε δεν έχουμε να κάνουμε τίποτα άλλο, εκτός από το να περιμένουμε τις εξελίξεις, οι οποίες πρόκειται να είναι πολύ σημαντικές.

Ως εκ τούτου, υπομονή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).