24/4/2022 Επανεκλογή, με περίπου 58%, του Emmanuel Macron, στην Γαλλία. (“Όποιος επιλέγει το μικρότερο κακό, αναπόφευκτα, καταλήγει να έχει το χειρότερο”).

 




Ο Emmanuel Macron, με αρκετή άνεση (περίπου, 58%), κατάφερε, τελικά, την Κυριακή, που μας πέρασε, να επανεκλεγεί πρόεδρος του γαλλικού κράτους. Μπορεί η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος να τον επέλεξε, ως το μικρότερο κακό, απέναντι στην Marine Le Pen. Και όντως, έτσι συνέβη. Η μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων ψηφοφόρων, που συμμετείχαν, στην διαδικασία του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών (διότι πολλοί - κάπου, στα 20.000.000 - προτίμησαν την αποχή), το έπραξε, με βαριά καρδιά και προτίμησε την επανεκλογή του Emmanuel Macron, παρά το γεγονός ότι τον αντιπαθεί. 

Αλλά, στην πολιτική, δεν είναι οι συμπάθειες, ή οι αντιπάθειες, που μετρούν. Μετράει η ψήφος, στην κάλπη. Και δυστυχώς, η τελική ψήφος του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών επέλεξε, ως μικρότερο κακό, τον Emmanuel Macron. Αυτή είναι η αλήθεια και αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα, την οποία έχει να αντιμετωπίσει η γαλλική κοινωνία.

Όμως, όπως, πολύ σωστά, έχει γράψει ο Antonio Gramsci, στα  “Quaderni del carcere” (ήτοι, στα “Γραπτά, από την φυλακή”), “όποιος επιλέγει το μικρότερο κακό, αναπόφευκτα, καταλήγει να έχει το χειρότερο”. 

Αυτό είναι, που συμβαίνει στην Γαλλία, σήμερα.

Μα είναι δυνατόν, θα ρωτήσουν πολλοί, να αποτελεί ο Emmanuel Macron ένα μικρότερο, αλλά συνάμα και χειρότερο κακό, για την γαλλική κοινωνία;

Ναι, είναι δυνατόν. Και αυτό το έχουν αποδείξει οι πολιτικές, που εφάρμοσε ο Γάλλος πρόεδρος όλη την περασμένη πενταετία, κατά την διάρκεια της οποίας, κυβέρνησε απερίσπαστος την χώρα του και την οδήγησε, στα όρια της εξέγερσης, ενώ προβλέπεται ότι, κατά τη διάρκεια της νέας πενταετούς θητείας του, τα όρια αυτά θα ξεπεραστούν. Η Γαλλία οδηγείται, σε μια κοινωνική εξέγερση, η οποία μπορεί να εξελιχθεί, σε χαοτική.

Η γαλλική κοινωνία θα εξεγερθεί, κατά των “φιλοευρωπαϊκών”, ουσιαστικά, ψευδομεταρρυθμιστικών και εν τοις πράγμασι, αντιμεταρρυθμιστικών πολιτικών, που εφάρμοσε και θα συνεχίσει να εφαρμόζει, ο Emmanuel Macron, εφόσον καταφέρει να αποσπάσει και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στις διπλές βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Ιουνίου· αν και κάτι τέτοιο φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο, εάν λάβουμε υπόψη μας την, άκρως, ρευστή κομματική και πολιτική κατάσταση, που επικρατεί στο γαλλικό πολιτικό στερέωμα, του οποίου οι παραδοσιακοί κομματικοί πυλώνες έχουν διαρραγεί και ουσιαστικά, καταρρεύσει, ενώ, παρά την εκλογική νίκη του Γάλλου προέδρου, το νεοπαγές κόμμα του, το “En Marche”, παραμένει αντιδημοφιλές, στην μεγάλη πλειοψηφία του γαλλικού εκλογικού σώματος. 

Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να κάνουμε τίποτε περισσότερο, από το να παραμένουμε επιφυλακτικοί και να περιμένουμε τις πολιτικές εξελίξεις, τις οποίες θα δρομολογήσει η κοινοβουλευτική εκλογική διαδικασία των δύο γύρων, που πρόκειται να ακολουθήσει τον μεθεπόμενο μήνα. 

Εκεί θα κριθούν όλα. 

Αν και στην πραγματικότητα, το πολιτικό οικονομικό και το εσώτερο δομικό κοινωνικό μέλλον της γαλλικής κοινωνίας παραμένει, εξαιρετικά, δυσοίωνο, αφού η χώρα, χωρίς να το έχει αντιληφθεί, έχει περιπέσει και οδηγείται, σε μια προεπαναστατική κοινωνική κατάσταση, η οποία καθόλου δύσκολα - αντιθέτως, μάλλον πολύ εύκολα - μπορεί και πρόκειται να οδηγηθεί σε μια ανοικτή επαναστατική κατάσταση, της οποίας η εξέλιξη είναι άδηλη. Και όλα αυτά, μάλιστα, χωρίς η γαλλική κοινωνία να υποστεί μια διαδικασία Μνημονίων, όπως αυτά, που υπέστη και υφίσταται η ελληνική κοινωνία. 

Εδώ θα είμαστε, εφόσον είμαστε καλά και υγιείς, για να την παρακολουθήσουν αυτήν την πορεία της Γαλλίας. Πρόκειται να είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. 

Ως εκ τούτου, υπομονή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).