Λευκή πετσέτα έχει ρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ. (Η παρασκηνιακή συμφωνία κυρίων, ανάμεσα σε Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη, για ομαλή αλλαγή φρουράς, μπορεί να ανατραπεί, μόνο, από το εκλογικό σώμα).
Παρά την προεκλογική αντιπαραθετική πολυλογία, στην οποία έχουν επιδοθεί τα δύο κόμματα του ασταθούς μικρού δικομματισμού, τα έργα των ηγετικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης οδηγούν την χώρα, προς μια συμφωνημένη και ομαλή - και προ παντός, μνημονιακή - κυβερνητική αλλαγή φρουράς, όποτε και αν διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές.
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές ότι έχουν ρίξει λευκή πετσέτα. Έχουν αποδεχθεί το γεγονός ότι θα ηττηθούν, στις εκλογές αυτές. Έτσι, το μόνο, που επιδιώκει ο πρωθυπουργός, είναι το να περιορίσει, όσο μπορεί περισσότερο, το εύρος αυτής της ήττας και να εξασφαλίσει, στον ΣΥΡΙΖΑ, την δεύτερη θέση, στην σειρά κατάταξης των κομμάτων, με μεγάλη διαφορά, από το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εξασφαλίσει την κυριαρχία του κόμματός του, στον χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς.
Οι συριζαίοι, όταν ανοίγει μια τέτοια συζήτηση, αρνούνται, μετά βδελυγμίας, ότι υπάρχει μια τέτοια συμφωνία κυρίων, αλλά οι, περί του αντιθέτου, ισχυρισμοί τους, δεν συνοδεύονται από επιχειρήματα, που να μπορούν να στηρίξουν αυτούς τους ισχυρισμούς.
Η ψήφιση, από την Νέα Δημοκρατία, της διάταξης, για την υποτιθέμενη "προστασία" της πρώτης κατοικίας, από τις κατασχέσεις, είναι η τελευταία σοδειά αυτής της συμφωνίας κυρίων, ανάμεσα στα ηγετικά επιτελεία των δύο κομμάτων του μικρού δικομματισμού. Προφανώς, θα υπάρξουν και άλλες σοδειές, που θα επιβεβαιώσουν την ύπαρξη αυτής της συμφωνίας, όμως οι συριζαίοι (όπως και οι νεοδημοκράτες) πάντα, θα εξακολουθούν να την αρνούνται.
Μάταια. Η ύπαρξη της συμφωνίας αυτής είναι σαφέστατη και δεν είναι (μόνο) το θέατρο, που παίχτηκε, στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπου η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κατάφερε, με τεράστιες απώλειες, να την ψηφίσει, στην βουλή, ενώ η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη υποδυόταν ότι την αντιμαχόταν, για να την αποδεχθεί, στην ουσία της, ισχυριζόμενη ότι, ως μέλλουσα κυβέρνηση, δεν μπορεί να την αλλάξει. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα δείγμα αυτής της παρασκηνιακής συμφωνίας, για ομαλή μετάβαση, από την τωρινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην μελλοντική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό το δείγμα δεν είναι το κυριότερο.
Αυτό που αποδεικνύει την συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για μια ομαλή αλλαγή φρουράς, σε επίπεδο κυβέρνησης, είναι το πέταγμα της λευκής πετσέτας και της αποδοχής της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, από την ηγεσία του τωρινού κυβερνητικού κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συν αυτώ, αρκούνται, στις τρέχουσες απολαβές της κυβερνητικής εξουσίας, όσο κρατούν το πηδάλιο του κράτους.
Μα, δεν πετάμε καμμία λευκή πετσέτα, λένε οργισμένα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το παλεύουμε.
Παραμύθια. Πέρα από το τί λένε τα λοιπά στελέχη του κυβερνητικού κόμματος, η ηγεσία του έχει αποδεχθεί την ήττα. Όπως επίσης, έχει αποδεχθεί ότι αυτή η ήττα, σε εκλογικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο, θα είναι μεγάλη. Το πώς, αποδεικνύεται αυτό το παρασκηνιακό γεγονός δεν είναι δύσκολο να καταδειχθεί. Και αποδεικνύεται από την συνταγματική αλλαγή, που ψηφίστηκε, στην βουλή, σε δύο φάσεις, τον περασμένο Φεβρουάριο και τον περασμένο Μάρτιο.
Ανάμεσα, στις διατάξεις αυτές, που ψηφίστηκαν και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την Νέα Δημοκρατία και μάλιστα, με περισσότερους, από 180 ψήφους, ούτως ώστε, στην επόμενη ψηφοφορία, που θα πραγματοποιηθεί, στην επόμενη βουλή, είναι και η αποφυγή της προκήρυξης βουλευτικών εκλογών, σε περίπτωση, που, κατά την εκλογή προέδρου του κράτους, κανένας, από τους υποψήφιους δεν συγκεντρώσει 180 ψήφους, επί του όλου αριθμού των βουλευτών, στην τρίτη ψηφοφορία, που διεξάγεται, στην βουλή.
Με την προτεινόμενη, από τον ΣΥΡΙΖΑ διάταξη, την οποία αποδέχτηκε η Νέα Δημοκρατία, ο πρόεδρος του κράτους θα εκλέγεται από την βουλή, χωρίς προσφυγή, σε βουλευτικές εκλογές. Χωρίς δηλαδή να έχει την δυνατότητα να εκφραστεί το εκλογικό σώμα, για τα πεπραγμένα της όποιας κυβέρνησης. Και αυτήν την πρόταση η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να την εμφανίσει, ως μια "ριζοσπαστική" πρόταση!
Κωμικοτραγικά πράγματα. Η πρόταση αυτή η οποία - κακώς εχόντων των πραγμάτων - θα ψηφιστεί, από την επόμενη βουλή, είναι μια, απολύτως, συντηρητική και καθεστωτική πρόταση, η οποία αποκλείει την δυνατότητα του εκλογικού σώματος, να εκφραστεί, κυριαρχικά, επί των πεπραγμένων των κυβερνήσεων, προκειμένου αυτές να πράττουν ό,τι θέλουν και χωρίς τον φόβο της λαϊκής ετυμηγορίας, για μια πλήρη τετραετία.
Και όλα αυτά, μάλιστα, χωρίς να υπάρχει καμμία ασφαλιστική δικλείδα, για πρόωρη διάλυση της βουλής, λόγω προφανούς δυσαρμονίας της, με την βούληση του εκλογικού σώματος, κάτι, που, πριν, από την αναθεώρηση του συντάγματος, το 1986, ήταν θεσπισμένο, ως δυνατότητα του προέδρου του κράτους, από τους Κωνσταντίνο Καραμανλή και Κωνσταντίνο Τσάτσο και το οποίο (κακώς) κατάργησε ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Όπως είναι γνωστό, τον Μάρτιο του 2020, δηλαδή, σε λιγότερο, από έναν χρόνο, από σήμερα, λήγει η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου, ως προέδρου του κράτους και φυσικά, με την ψήφιση αυτής της συνταγματικής αλλαγής, που, πιθανώς, η Νέα Δημοκρατία θα πραγματοποιήσει, στην επόμενη βουλή (εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχηματίσει κυβέρνηση), δεν πρόκειται να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα νέων βουλευτικών εκλογών και η επόμενη κυβέρνηση θα μπορέσει να κυβερνήσει, χωρίς εκλογικό αντιπερισπασμό, ο οποίος, εάν γινόταν, θα γινόταν, με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, που έχει περάσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, από την εποχή, που συγκυβερνούσε, με τον Πάνο Καμμένο.
Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ απεμπολεί την δυνατότητά του να προξενήσει βουλευτικές εκλογές, εάν κάποιος από τους υποψηφίους προέδρους του κράτους, δεν συγκεντρώσει 180 ψήφους, στην τρίτη ψηφοφορία, που θα μπορούσε διεξαχθεί, στην επόμενη βουλή. Και μάλιστα, την απεμπολεί, εξ ολοκλήρου και χωρίς εμφανή ανταλλάγματα.
(Οι συριζαίοι, στις συζητήσεις, λένε ότι δεν μπορούν να μην ψηφίσουν τον Προκόπη Παυλόπουλο, ως πρόεδρο του κράτους, αφού αυτοί τον είχαν υποδείξει και τον είχαν ψηφίσει, το 2015. Ανοησίες και υποκρισίες, αφού μπορούν να μην ψηφίσουν πρόεδρο του κράτους, στην επόμενη βουλή, ούτως ώστε ουδείς, εκ των υποψηφίων να συγκεντρώσει 180 ψήφους, στην τρίτη ψηφοφορία και να προκηρυχθούν νέες βουλευτικές εκλογές, με απλή αναλογική. Και φυσικά, στην συνέχεια να ψηφίσουν τον σημερινό πρόεδρο του κράτους, εάν αυτή είναι η οριστική επιλογή τους. Αυτή η τακτική έχει ακολουθηθεί, στο παρελθόν, από τον ΓΑΠ και το ΠΑΣΟΚ, το 2009, που αρνήθηκαν να ψηφίσουν τον, τότε, πρόεδρο του κράτους Κάρολο Παπούλια, που είχαν ψηφίσει, μαζύ με την Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή, με ρητή επιδίωξη να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, πράγμα το οποίο έγινε. Μάλιστα, αυτή η τακτική ακολουθήθηκε και από τον πατέρα του τωρινού αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος, ως αρχηγός της Ν.Δ., είχε αρνηθεί να ψηφίσει πρόεδρο του κράτους, το 1990, με την ίδια ρητή επιδίωξη. Δηλαδή να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές. Όπως και έγινε. Ως εκ τούτου, οι συριζαίοι λένε βλακείες. Και φυσικά, λένε βλακείες, διότι δεν θέλουν να παραδεχθούν την ύπαρξη παρασκηνίου και της συμφωνίας κυρίων, στην οποία κάνω αναφορά, εδώ).
Φυσικά, στην τρέχουσα πολιτική, στην πολιτική της καθημερινότητας, δεν υπάρχει δώρο, χωρίς αντίδωρο. Ουδείς δίδει, χωρίς να λαμβάνει αντάλλαγμα. Και πολύ περισσότερο, ουδείς χαρίζει την κυβέρνηση, στον άλλον, χωρίς να πάρει κάτι.
Κάπως έτσι και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να χαρίζει την απρόσκοπτη διακυβέρνηση, στην ηγετική ομάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, χωρίς να λάβει το αντίστοιχο αντίδωρο. Μόνο, που αυτό το αντίδωρο δεν το γνωρίζει το ευρύ κοινό. Και πιθανόν να μην το μάθει ποτέ. Ή να αργήσει πολύ να το μάθει.
Στην ουσία, αυτό που έχει συμβεί, είναι, ότι, παρά τις δημόσιες δηλώσεις και αντιπαραθέσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδεχθεί, πλήρως, την ήττα του. Και όπως προανέφερα, επίσης, έχει αποδεχθεί ότι αυτή η ήττα θα είναι μεγάλη. Όπως και μεγάλος θα είναι και ο φόβος, για τα μετέπειτα της ήττας αυτής, αφού είναι πιθανόν να χάσει κάθε δυνατότητα να προσδιορίσει τις μετεκλογικές εξελίξεις, εάν το όποιο κυβερνητικό και αντισυριζαϊκό μπλοκ σχηματισθεί, στην επόμενη βουλή, μπορεί να έχει ευρεία πλειοψηφία, πολύ μεγαλύτερη των 150, ή και των 180 ψήφων και ακόμη περισσότερο.
Αυτός, προφανώς, είναι ο λόγος, που οδήγησε την ηγετική ομάδα του κυβερνητικού κόμματος, στο να προβεί, σε αυτές τις πρωτοφανείς διευκολύνσεις, στην ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία, ουσιαστικά, παραχωρεί, εν λευκώ, την μέλλουσα διακυβέρνηση της χώρας (εάν φυσικά αυτή καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση).
Το τί έπραξε, από την πλευρά της, η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι δύσκολο να το καταλάβουμε, εάν δούμε το τί έπραξε, με την Συμφωνία των Πρεσπών, υπό την καθοδήγηση της Angela Merkel και της πρεσβείας της οδού Βασιλίσσης Σοφίας. Επέτρεψε, στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, να ξεπεράσει το πρόβλημα της φυγής του Πάνου Καμμένου, από την κυβέρνηση, χωρίς να την υποχρεώσει, με την παραίτηση μέρους, ή όλων των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην προσφυγή, σε αναπληρωματικές εκλογές, που θα αποδείκνυαν την γύμνια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και με τις οποίες η κυβέρνηση θα υποχρεωνόταν, σε προσφυγή, σε κανονικές βουλευτικές εκλογές.
Αλλά το παρασκηνιακό δούναι και λαβείν, ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα, στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στα επιτελεία τους, δεν εξαντλείται, σε αυτά. Προφανώς, υπάρχουν και άλλα, τα οποία θα τα διερευνήσουμε και θα τα διαπιστώσουμε, στο επικείμενο μέλλον.
Η ουσία της όλης υπόθεσης είναι ότι η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα όσα λέει, πέταξε λευκή πετσέτα και παραδίδει την διακυβέρνηση της χώρας, στην ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
Μπορεί αυτός ο σχεδιασμός να ανατραπεί;
Δεν είναι εύκολο, αλλά μπορεί.
Ο σχεδιασμός αυτός μπορεί να ανατραπεί, από το εκλογικό σώμα, το οποίο, φυσικά, πρέπει να προσέλθει στις κάλπες, όποτε και αν γίνουν οι βουλευτικές εκλογές. Αν προσέλθει, θα ψηφίσει, όπως πρέπει να ψηφίσει και θα αποδοκιμάσει τα δύο κόμματα του ασταθούς μικρού δικομματισμού.
Αν, όμως, το εκλογικό σώμα δεν προσέλθει, στις κάλπες, ο σχεδιασμός θα περάσει.
Δυστυχώς...
Σχόλια
Οι προεδρικες εκλογες του 2020 θα γινουν 6-9 μετα τις βουλευτικες. Λογικα ο Κουλης δε θα εχει προλαβει να φθαρει. Αρα το πιθανοτερο ειναι οτι οι ΣΥΡΙΖΑίοι δε θα προκαλουσαν εκλογες, και αν ακομα εμενε ως εχει η συνταγματικη διαταξη περι της προεδρικης εκλογης.
Τι παει να πει "συμφωνια κυριων για ομαλη αλλαγη φρουρας"; Πώς θα γινοταν δηλαδη μια..... "ανωμαλη αλλαγη"; Δεν ειμαστε στο 1933 ή στο 1963.........
Η αλήθεια είναι ότι έχουν παραδοθεί και το μόνο που ενδιαφέρει την ηγεσία τους είναι να μην χάσουν την δεύτερη θέση, στην σειρά κατάταξης των κομμάτων.
Όσον αφορά το ζήτημα της εκλογής νέου προέδρου του κράτους, δεν υπάρχει κανείς εμφανής λόγος, για την πρωτοβουλία που πήραν να χαρίσουν, εκ των προτέρων, την άνετη εκλογή του προέδρου και ουσιαστικά μια πλήρη τετραετή θητεία, στην επόμενη κυβέρνηση.
Λες ότι δεν θα έχει προλάβει να φθαρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα στο λίγο χρονικό διάστημα που θα έχει μεσολαβήσει, ανάμεσα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές και την εκλογή νέου προέδρου. Προφανώς και δεν θα έχει προλάβει να φθαρεί (αν και ποτέ δεν ξέρει κανείς, αφού η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. είναι ικανή για όλα, εάν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση), αλλά η ουσία του πράγματος δεν βρίσκεται, στην φθορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, που προφανώς, δεν θα υπάρξει.
Η ουσία βρίσκεται, στο γεγονός ότι, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να μπλοκάρει την διαδικασία εκλογής και το έπραττε, όπως το έπραξε, το 2014, στην περίπτωση αυτή οι μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές θα γίνουν, το 2020, με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, χωρίς το bonus των 50 εδρών, για το πρώτο κόμμα. Αυτό, εάν συνέβαινε, θα άλλαζε, ριζικά, τον κοινοβουλευτικό συσχετισμό των δυνάμεων, ανάμεσα στα κόμματα και θα έδινε την πρωτοβουλία κινήσεων, ή έστω έναν βαρύνοντα λόγο, στον σχηματισμό κυβέρνησης, στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Τώρα αυτή η δυνατότητα δεν θα υπάρχει, αφού η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ απεμπόλησε αυτό το προνόμιο, για προκήρυξη εκλογών, που είχε η αντιπολίτευση. Και το έπραξε, μάλιστα, χωρίς εμφανές αντάλλαγμα.
Τα πράγματα μιλάνε μόνα τους...
Mια αρχικη παρατηρηση επι αυτου: Δηλαδη τι πρεπει να κανει ενα "ριζοσπαστικο κομμα" (ό,τι και αν σημαινει αυτη η νεφελωδης εννοια) για να μην κατηγορηθει για "συστημισμο"; Να κατσικωθει παρανομως στην εξουσια και να μην την παραδωσει; να παρει τ'αρματα και να βγει στο βουνο;
Τωρα, σε οτι αφορα την αλλαγη του Συνταγματος, μαλλον εχετε δικιο. Βεβαια και να μην ειχε αλλαχθει παλι ο Μητσοτακης θα παρεμενε στην εξουσια: Θα αλλαζε τον εκλογικο νομο μολις κερδιζε τις εκλογες του 2019, θα γινονταν εκλογες με απλη αναλογικη το Μαρτιο του 2020, θα τις κερδιζε χωρις αυτοδυναμια, θα γινονταν παλι νεες εκλογες με τον νεο νομο του Μητσοτακη και το μπονους των 50 εδρων, θα εβγαινε παλι ο Μητσοτακης αυτοδυναμος, οποτε θα καταληγαμε στον αυτο παρανομαστη!
Προφανως οι δανειστες θελουν να αποφυγουν ολη αυτην την ανευ λογου ανακατωσουρα, οποτε διεταξαν τον Τσιπρα: "Αγορι μου, σε αφησαμε στα πραγματα 4 χρονια, σειρα του Κουλη τωρα. Θα συνεργαστεις ωστε να αλλαξει το Συνταγμα, ωστε να μην γινει φασαρια και ανακατωσουρα ανευ λογου το 2020. Αν δεν υπακουσεις, θα σου σφιξουμε απο τωρα τα λουρια, θα απαιτησουμε εδω και τωρα περικοπη συνταξεων, θα διαρρευσουμε οτι ειχε δοθει απλως μια μικρη αναβολη για να υπογραψεις τις Πρεσπες, και τοτε το 20 % που εχεις στις δημοσκοπησεις θα γινει 5 %. "
Και ο Τσιπρας υπακουσε. Πανε οι εποχες που εκανε το λιονταρι, τωρα που οι δανειστες τον εξημερωσαν, εγινε γατουλα του σαλονιου.
Να ο λογος της παραξενης βιαστικης αναθεωρησης του Συνταγματος με διαδικασιες εξπρες. Αν μπορουσε να αλλαξει με ΠΝΠ, οι αθεοφοβοι δανειστες θα το εκαναν και αυτο!
Μαλλον αυτο θα εννοειτε οταν λετε "συμφωνια(=συμπαιγνία) για ομαλη αλλαγη φρουρας".
Και τα προβατα θα φωναζουν κατω απο τα μπαλκονια στις προεκλογικες συγκεντρωσεις σε λιγο καιρο, μη γνωριζοντας οτι ολα ειναι προαποφασισμενα εκτος Ελλαδος, διοτι οπως ειπε και ο Μεγας Αλεξανδρινος:
"Στη Ρωμη δοθηκε ο χρησμος. Εγινε εκει η μοιρασια"
Ειστε σατανας αγαπητε. Δεν τα ειχα σκεφτει ολα αυτα.......
Άλλο είναι το ζήτημα. Παραιτήθηκε από την δυνατότητα του να καθορίσει, ή να επηρεάσει τις μελλοντικές εξελίξεις, αφού, με την πρόταση για την συνταγματική αλλαγή, που έκανε, ως προς την εκλογή του προέδρου του κράτους, δεν θα μπορεί να προκαλέσει βουλευτικές εκλογές το 2020, με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Γράφεις ότι και αν δεν έκανε ο Τσίπρας αυτή την συνταγματική αλλαγή, ο Μητσοτάκης θα έκανε, ως πρώτο κόμμα, στην βουλή που θα είχε εκλεγεί, με το σύστημα της απλής αναλογικής νέες εκλογές, με άλλο εκλογικό σύστημα.
Για να συμβεί, όμως, αυτό, θα έπρεπε η ΝΔ να σχηματίσει κυβέρνηση. Αλλά αυτό θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Ο ΣΎΡΙΖΑ θα είχε πολλές πιθανότητες, σε μια κατακερματισμενη βουλή, να σχηματίσει αυτός κυβέρνηση, έστω και αν είναι δεύτερο κόμμα.
Άσε που ακόμη και αν η ΝΔ σχημάτιζε κυβέρνηση, αυτή θα ήταν συμμαχική, με περισσότερα του ενός κόμματα, οπότε θα ήσαν μεγάλες οι πιθανότητες να μην μπορούσε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής και να εξαρτάται από τα βίτσια του ενός και του άλλου συγκυβερνήτη.
Αυτή την πολύ σημαντική δυνατότητα που είχε απεμπολησε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Στα υπόλοιπα συμφωνώ. Οι ξένοι δανειστές και η Angela Merkel δρομολόγησαν τις εξελίξεις.
Απλώς ελπίζω ότι οι ψηφοφόροι θα ανατρέψουν τον σχεδιασμό (την συμπαιγνια).
Δύσκολο. Πολύ δύσκολο Αλλά...
ενδιαφέροντα τα οσα γράφετε αλλά μενει να αποδειχθεί...
Αν υπάρχει παρασκηνιακή συμφωνία λογικά θα χει μπει στην συναλλαγή και η Novartis που σημαίνει άνθρακες ο θησαυρός , αν δηλ την εχουν καθορισει οι Ευρωπαιοι δεν μπορει να παει ο Μητσοτάκης η το ΚΙΝΑΛ σε εκλογές και να χουν ασκηθει διώξεις σε Γεωργιάδη , Λοβέρδο !!! Αρα τζάμπα μάγκες οι Συριζαίοι που θέλουν να καθαρίσουν και καλά την διαπλοκή...Θα καταπιούν ολη την δικογραφία αμάσηστη!!! Το πιθανοτερο επίσης οι Συριζάιοι ντιλάρησαν την Νοvartis με την απόκρυψη/ανοχή της ΝΔ για την Μάνδρα , Μάτι, Α εξαμην 2015, Πετσίτες κλπ!! Μιλαμε για τρελη συναλλαγη!!
ΝΙΚΟΣ
Εξαιρείται το αδίκημα, περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αλλά, από όσα, έως τώρα, ξέρουμε, δεν έχουν βρεθεί λογαριασμοί που να εμπλέκουν πολιτικά πρόσωπα. Εκτός εάν υπάρχει κάτι που δεν έχει γνωστοποιηθεί.
Βέβαια, δεν μπορούμε να ξέρουμε λεπτομέρειες, γύρω από αυτή την παρασκηνιακή συμφωνία, που εικάζω ότι υπάρχει, αλλά νομίζω ότι γίνεται, εύκολα, αντιληπτό ότι ένα τόσο μεγάλης αξίας δώρο, σαν αυτό που έκαναν οι συριζαίοι, στον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν δίνεται χωρίς αντάλλαγμα.
Θα δούμε...
αλλες μίζες μήπως....Η συνναλαγη ειναι σίγουρα ΚΑΙ οικονομικής φύσεως!!!!
ΝΙΚΟΣ
Πολιτικό παιχνίδι θα γίνει. Και θα είναι χοντρό, όπως συμβαίνει και τώρα. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα πεπραγμένα της πρώτης κυβέρνησης του Τσίπρα, που προέκυψε, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 25/1/2015, δεν υπόκεινται σε ποινικό έλεγχο, αφού τα όποια αδικήματα έχουν παραγραφεί, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, που εξακολουθεί να ισχύει.
Το τί θα γίνει, με τα πεπραγμένα της δεύτερης κυβέρνησης του Τσίπρα, που προέκυψε, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 20/9/2015, είναι ένα άλλο ζήτημα και σχετίζεται, πέρα από τα οικονομικά θέματα, που μπορεί να ανακύψουν, περισσότερο, με τις διαπραγματεύσεις, για την Συνθήκη των Πρεσπών. Αλλά και σε αυτό το ζήτημα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει τα μέτρα της, αφού, προωθεί την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και καταργεί το σχετικό άρθρο, που αφορά τις ποινικές ευθύνες των κρατικών λειτουργών, που σχετίζονται, με την ζημία, που προξενείται, στο κράτος, από τις πλημμελείς διαπραγματεύσεις, προς χάρη ξένης δύναμης.
Αυτό το άρθρο του Ποινικού Κώδικα, το οποίο, μέχρι τώρα, ουδέποτε έχει εφαρμοσθεί, είναι προφανές ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είχε πληροφορίες ότι η Νέα Δημοκρατία σκέπτεται, ή έχει αποφασίσει να εφαρμόσει, προκειμένου να στείλει, στο Ειδικό Δικαστήριο του νόμου περί ευθύνης υπουργών, τον Αλέξη Τσίπρα, τον Νίκο Κοτζιά και την διαπραγματευτική ομάδα, που συμμετείχε, στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων και στην σύναψη της Συμφωνίας αυτής, προκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εκμεταλλευθεί, μετεκλογικά και για μακρύ χρονικό διάστημα, τον θόρυβο, που θα δημιουργηθεί, από την όλη διαδικασία των παραπομπών και για να δείξει, στο πατριωτικό τμήμα των ψηφοφόρων του κόμματός του, αλλά και στην, πέραν της Νέας Δημοκρατίας, δεξιά ότι κάτι κάνει, γύρω από το θέμα της Συνθήκης, με την Σλαβομακεδονία.
Με την αναμενόμενη κατάργηση του άρθρου, ο ΣΥΡΙΖΑ αφαιρεί αυτό το όπλο, από τους πολιτικούς αντιπάλους του. Υποθέτω ότι αυτή την αλλαγή, στον Ποινικό Κώδικα, θα την πραγματοποιήσει. Αν δεν το πράξει, αυτό θα σημαίνει ότι θα αφήσει την ΝΔ να κάνει το δικό της πολιτικό παιχνίδι, εις βάρος του. Βέβαια, η κατάληξη θα είναι ότι και αυτό το θέμα θα κουκουλωθεί, αλλά είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν πολιτικές επιπτώσεις. Το πόσο μεγάλες θα είναι αυτές οι επιπτώσεις μένει να το δούμε.
Πιθανότατα και αυτό το ζήτημα θα συμψηφισθεί, με αυτό της Novartis, το οποίο θα εξακολουθήσει να απασχολεί την πολιτική ζωή της χώρας και μετά τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Η μελλοντική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας - εάν αυτή υπάρξει - θα διαχειρισθεί την υπόθεση της Novartis, με τον κατάλληλο τρόπο, ούτως ώστε να πέσουν όλοι, στα μαλακά και το θέμα να κλείσει.
(Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι οι Αμερικανοί έπιασαν το ελληνικό πολιτικό σύστημα, στην υπόθεση αυτή, με την γίδα, στην πλάτη και έδωσαν τον Ανδρέα Λοβέρδο, στεγνά, ως δωροδοκούμενο, από την ελβετική πολυεθνική εταιρεία. Πιθανότατα, μάλιστα, το όλο ζήτημα δεν εξαντλείται, στον συγκεκριμένο πρώην υπουργό Υγείας, που, κατά την περίοδο 2011 - 2012, ήτοι, μετά την ελληνική κρατική χρεωκοπία του 2010, πληρώθηκε, όπως λένε, επισήμως, οι Αμερικανοί, προκειμένου να ευνοήσει τα προϊόντα της Novartis και φυσικά, τα πράγματα είναι δύσκολα. Όμως, όπως έχει αποδείξει το παρελθόν, στην αντίστοιχη υπόθεση της SIEMENS, όλα μπορούν να γίνουν, με τους κατάλληλους χειρισμούς).
Πάντως, όπως φαίνεται η διαδικασία των παραχωρήσεων και των συμβιβασμών έχει ξεκινήσει. Αυτό, που δεν ξέρουμε, είναι την έκτασή της.
Ίδωμεν...