Στον Συνήγορο του Πολίτη, η υπόθεση των παράνομων επικουρικών συντάξεων των πρατηριούχων υγρών καυσίμων του ΤΕΑΠΥΚ, με αριθμούς ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου 10175 και 10176/24-2-2023, αφού, έως τώρα, η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ σιωπά και δεν απαντάει, στις αναφορές μου.

 



Η υπόθεση, με τις παράνομες επικουρικές συντάξεις των βενζινοπωλών, στο τέως Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων (ΤΕΑΠΥΚ), “καλά κρατεί”. Το αναγνωστικό κοινό αυτού, εδώ, του μπλογκ έχει μια καλή και ικανοποιητική εικόνα της υπόθεσης αυτής και για τον λόγο αυτόν, πρέπει να ενημερώσω τους αναγνώστες ότι ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής και τα υπόλοιπα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα επιμένουν να μην απαντούν, στις ηλεκτρονικές αναφορές, που τους έχω υποβάλει.

Για τον λόγο αυτόν, χθες 24/2/2023, επανήλθα και υπέβαλα νέα ηλεκτρονική αναφορά, στους προαναφερόμενους, το κείμενο της οποίας το ενσωμάτωσα και το υπέβαλα και προς τον Συνήγορο του Πολίτη, η οποία ηλεκτρονική χθεσινή (24/2/2023) αναφορά μου, προς τον Συνήγορο του Πολίτη πρωτοκολλήθηκε, μάλιστα, με τους αριθμούς 10175 και 10176/24-2-2023.

Το ενιαίο κείμενο της χθεσινής ηλεκτρονικής αναφοράς μου, προς τον Συνήγορο του Πολίτη έχει ως εξής :


“Κυριε Συνήγορε του Πολίτη. 

Σας υποβάλλω την, κάτωθι, σημερινή (24/2/2023) ηλεκτρονική αναφορά μου, προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και στους αρμόδιους του e-ΕΦΚΑ, ήτοι την Ε’ Διεύθυνση Επικουρικής Ασφάλισης και Συντάξεων, υπό την Διευθύντρια Αργυρώ Πίκουλα, στον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Επικουρικής Ασφάλισης και Συντάξεων Αθανάσιο Αθανασίου και στον Διοικητή Παναγιώτη Δουφεξή και παρακαλώ, για τις δικές σας ενέργειες, σύμφωνα, με το πνεύμα και το γράμμα του νόμου : 

«ΘΕΜΑ : Ερώτημα, για τον υπολογισμό και τον καταλογισμό οφειλών, από παρανόμως χορηγηθείσες επικουρικές συντάξεις.

Όπως έχω πληροφορηθεί η Ε' Διεύθυνση Επικουρικών  Συντάξεων του e-ΕΦΚΑ, μετά από, αδικαιολογήτως, μακρύ χρονικό διάστημα, τον θπερασμένο Μάιο, διέκοψε την παράνομη επικουρική συνταξιοδότηση 11 πρώην ασφαλισμένων του τέως ΤΕΑΠΥΚ, στις αποκαλούμενες νέες περιοχές, οι οποίοι είχαν συνταξιοδοτηθεί, όταν, το 2020 και το 2021, Διευθύντριες, στην Διεύθυνση αυτή, ήσαν η Γεωργία Τσερπέλη και η Αφροδίτη Νιφόρου, με παράνομες μειωμένες συντάξεις λόγω μη επέλευσης του ορίου ηλικίας, για συνταξιοδότηση. Για το θέμα αυτό, άλλωστε, είχε εκδοθεί, τον Σεπτέμβριο του 2021 και σχετική Έκθεση Ελέγχου, από την υπάλληλο, που διενήργησε τον σχετικό έλεγχο, μετά από δικές μου καταγγελίες, αρχικώς, για ένα άλλο θέμα χορήγησης παράνομων συντάξεων, που δεν έχουν συμπληρώσει τα όρια ηλικίας, τα οποία έκριναν το Διοικητικό Συμβούλιο και ο, τότε, Διοικητής του τέως ΕΤΕΑΕΠ ότι ισχύουν, ήτοι τα 65 ηλικιακά έτη, μέχρι την 31/12/2012 και τα 67 ηλικιακά έτη, από την 1/1/2013 και εφεξής. Αυτά συνέβησαν την χρονική περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2017, ύστερα από γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας. Πλην όμως, καρκινοβατεί, εδώ και πολλά χρόνια η διακοπή/αναστολή της συνταξιοδότησης ουκ ολίγων πρώην βενζινοπωλών, που έχουν συνταξιοδοτηθεί, χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη τα ανωτέρω αναφερόμενα όρια ηλικίας, κατά την περίοδο 2011-2016, καθώς και ο υπολογισμός και ο καταλογισμός όλων των ποσών των υποτιθέμενων και θεωρούμενων, ως παράνομων συντάξεων, στις νέες, αλλά και στις παλαιές περιοχές, όπως τις ορίζει το Καταστατικό του τέως ΤΕΑΠΥΚ. Για το θέμα αυτό, το οποίο είναι η κύρια βάση των καταγγελιών μου, από την 31/12/2020 και εντεύθεν, έχουν υπάρξει πολλές αναφορές μου, οι οποίες παραμένουν αναπάντητες, καθώς η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ τηρεί σιγή ιχθύος, αλλά, όσο και αν το αποφεύγει, κάποια στιγμή θα υποχρεωθεί να "κελαηδίσει". 

Κατόπιν τούτων, ζητώ να πληροφορηθώ και θέτω τα εξής δυο ερωτήματα :

  1.  Υπολογίστηκαν, καταλογίστηκαν και εισπράχθηκαν, από τον e-ΕΦΚΑ, τα παρανόμως χορηγηθέντα ποσά των επικουρικών συντάξεων των 11 πρώην βενζινοπωλών των νέων περιοχών του ΤΕΑΠΥΚ, που είχαν συνταξιοδοτηθεί, από την Αφροδίτη Νιφόρου και την Γεωργία Τσερπέλη; με μειωμένα όρια ηλικίας; Και εάν όχι, γιατί δεν συνέβησαν αυτά; Επίσης, ποιά είναι η πειθαρχική και ποινική εξέλιξη, στην υπόθεση αυτή των Διευθυντριών, που χορήγησαν αυτές τις διακοπείσες, ως παράνομες συντάξεις; Άσκησε η Διοίκηση τις επιβεβλημένες πράξεις, στις οποίες έπρεπε να προβεί, σύμφωνα, με τον νόμο, για να προστατεύσει τα συμφέροντα του ασφαλιστικού οργανισμού; Και αν δεν έχει πράξει όσα πρέπει, γιατί συμβαίνει αυτό;
  2. Τί συμβαίνει με τους συνταξιούχους βενζινοπώλες των νέων, αλλά και των παλαιών περιοχών του τέως ΤΕΑΠΥΚ και οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν, επικουρικώς, κατά την περίοδο 2011-2016, χωρίς να τηρούνται τα όρια ηλικίας των 65, ή 67 ετών; Ανακλήθηκαν οι σχετικές συνταξιοδοτικές αποφάσεις, σε αυτές τις περιπτώσεις, που κρίθηκαν, ως παράνομες και υπολογίστηκαν και καταλογίστηκαν τα καταβληθέντα παράνομα ποσά των επικουρικών συντάξεων; Άσκησε ο e-ΕΦΚΑ τα νόμιμα ποινικά και αστικά δικαιώματά του, όπως ζητώ, τουλάχιστον, στην από 31/12/2020 ηλεκτρονική αναφορά μου, όπως και σε επόμενες; Και αν όχι, γιατί συμβαίνει αυτό; 
Προφανώς, έχει γίνει κατανοητό ότι οι όποιες παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων, ως φυσικών προσώπων, της Διοικήσεως επιφέρουν και τις ανάλογες ευθύνες αυτών των αρμοδίων οργάνων (πειθαρχικές, αστικές και ποινικές, οι τελευταίες, μάλιστα, που σχετίζονται με τα αδικήματα της παραβάσεως καθήκοντος και της απιστίας, περί την Υπηρεσία, είναι, αυτεπαγγέλτως, διωκόμενα και, σύμφωνα, με το άρθρο 38 του ΚΠοινΔ, ο κάθε δημόσιος υπάλληλος, ή υπάλληλος των ΝΠΔΔ, ευθύς ως λαμβάνει γνώση των σχετικών καταγγελιών, οφείλει, μαζί με τα υφιστάμενα στοιχεία, να παραπέμψει επιβεβλημένες τις υποθέσεις αυτές, στο ελληνικό δικαστικό σύστημα). Ο ασφαλιστικός οργανισμός έχει χάσει χρήματα και έχει ελαττωθεί, παρανόμως η περιουσία του, ενώ έχει δυσφημισθεί, στο ασφαλιστικό κοινό (και με την αιφνίδια διακοπή των επικουρικών συντάξεων, τον Μάιο του 2022).

Κατόπιν τούτων, αναμένω τις απαντήσεις των αρμοδίων οργάνων του e-ΕΦΚΑ, επί των ερωτημάτων, που θέτω. 

(Η παρούσα ηλεκτρονική αναφορά αποστέλλεται και στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος παρακαλείται να πράξει τα δέοντα και τα νόμιμα, ως ευρύτερο όργανο της, εν γένει Διοικήσεως και του Κρατους).


Αναστάσιος Παναγιώτη Αναστασόπουλος» 


Έτσι ολοκληρώνεται η σημερινή (24/2/2023), που υπέβαλα, εις τα αρμόδια διοικητικά όργανα και επαναλαμβάνω ότι παρακαλώ, για τις δικές σας ενέργειες, επί της υποθέσεως αυτής, σύμφωνα, με το πνεύμα και το γράμμα του νόμου. 


Αναστάσιος Παναγιώτη Αναστασόπουλος”


Αυτό είναι το ενιαίο κείμενο της χθεσινής ηλεκτρονικής αναφοράς μου, προς τον Συνήγορο του Πολίτη και φυσικά, πρόκειται να αναμείνω τις εξελίξεις, που πρόκειται να υπάρξουν.

Εν αναμονή των εξελίξεων· αν υπάρξουν (που θα υπάρξουν), μένω, στα παραπάνω αναφερόμενα, επί του παρόντος.

Σχόλια

Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Έλαβα σήμερα, Τρίτη 28/2/2023, από τα ΕΛΤΑ Ιλίου, το υπ’ αριθμ. 76035/15-2-2023 έγγραφο του αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Επικουρικής Ασφαλισης και Εφάπαξ Παροχών Αθανάσιου Αθανασίου, με το οποίο μου εστάλη η από 23/8/2022 Γνωμοδότηση του Μέλους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Αντώνη Παπαγεωργίου, όσον αφορά τις παράνομες επικουρικές συντάξεις των πρατηριούχων υγρών καυσίμων της περιόδου 2011-2016, οπότε και χορηγήθηκαν οι παράνομες αυτές επικουρικές συντάξεις, χωρίς την τήρηση των ορίων ηλικίας των 65 ετών, μέχρι 31/12/2012 και 67 ετών, από την 1/1/2013, όπως προβλέπει η Απόφαση της 25/10/2017 του Διοικητικού Συμβουλίου του τέως ΕΤΕΑΕΠ, οι οποίες έπρεπε και πρέπει να ανασταλούν, λόγω της αναδρομικής ισχύος της, ως άνω, Απόφασης του Δ.Σ. του ΕΤΕΑΕΠ, που απεδέχθη την, από 12/10/2017, σχετική Γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του ασφαλιστικού οργανισμού και η οποία έχει αναδρομική ισχύ, όπως γνωμοδοτεί και το παραπάνω Μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Επί της ουσίας, λοιπόν, η Γνωμοδότηση αυτή της 23/8/2022 του Μέλους του Ν.Σ.Κ. επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς μου, για το παράνομο περιεχόμενο των παραλείψεων και των πράξεων, από το 2017, των διαδοχικώς, Διευθυντριών της τωρινής Ε’ Διεύθυνσης Επικουρικής Ασφαλισης και Συντάξεων του e-ΕΦΚΑ Γεωργίας Τσερπέλη, Αικατερίνης Παναγιωτοπούλου και Αφροδίτης Νιφόρου (αλλά και της νυν Διευθύντριας Αργυρώς Πίκουλα), επειδή δεν ανέστειλαν και εξακολουθούν, έως σήμερα να μην αναστέλουν, αναδρομικώς, από της εκδόσεώς τους (ή, έστω, από της εκδόσεως της, από 25/10/2017 Αποφάσεως του Δ.Σ. του ΕΤΕΑΕΠ) αυτές τις αποφάσεις της επικουρικής συνταξιοδότησης όσων βενζινοπωλών συνταξιοδοτήθηκαν, χωρίς να τηρούν τα κριθέντα, ως απαιτούμενα, όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Φυσικά, το κείμενο της, από 23/8/2022 Γνωμοδότησης του Μέλους του Ν.Σ.Κ. πρόκειται να το μελετήσω και θα υπάρξει σχετική αυτοτελής ανάρτησή μου, προσεχώς. Πρέπει, όμως, να σημειώσω ότι πρόκειται, για μια μεγάλη νίκη μου, ύστερα από πολύ κόπο, εδώ και δυο χρόνια και περισσότερο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…