Πολιτικοδικαστικό fiasco Novartis : Δεν υπάρχει αντικείμενο, ως προς την λεγόμενη υπόθεση της σκευωρίας, κατά των 10 πολιτικών προσώπων, την υπόθεση των δωροδοκιών της εταιρείας, αποφάσισε το δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου. Έκθετη, για γέλια και για κλάματα η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που ψήφισε την παραπομπή, σε δίκη, τους Παπαγγελόπουλο, Τουλουπάκη και λοιπούς κατηγορηθέντες.





Τελικά, κατέρρευσε, στο δικαστικό συμβούλιο του ειδικού δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών, η υπόθεση της σκευωρίας κατά των δέκα πολιτικών προσώπων (Αντώνης Σαμαράς, Παναγιώτης Πικραμμένος, Ανδρέας Λοβέρδος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Στουρνάρας, Μάριος Σαλμάς, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Κουτρουμάνης), όσον αφορά το σκάνδαλο των δωροδοκιών, από την Novartis. 

To δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε ότι τέτοια κατηγορία δεν μπορεί να σταθεί και δεν υπάρχει, κατά του πρώην υπουργού αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελοπούλου, της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη και των βοηθών της, στην Εισαγγελία κατά της διαφθοράς, όπως, φυσικά και κατά των δημοσιογράφων, οι οποίοι - όλοι μαζί - κατηγορήθηκαν, από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ότι σύστησαν εγκληματική οργάνωση και σκευωρία, κατά όσων πολιτικών σχετίστηκαν, με την υπόθεση των δωροδοκιών της Novartis. 

Ολόκληρη η δικογραφία βασίζεται κυρίως, στα έγγραφα του FBI και στις καταθέσεις τριών προστατευόμενων μαρτύρων, ενω, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία, από τραπεζικούς λογαριασμούς που να αποδείκνυαν διακίνηση πολιτικού χρήματος. Σύμφωνα, με την δικογραφία, που έφθασε, στην βουλή (Φεβρουάριος 2018), οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι δύο άνδρες και μία γυναίκα, που αναφέρονται, με τα ψευδώνυμα «Μάξιμος Σαράφης», «Ιωάννης Αναστασίου» (πρόκειται για τον Νίκο Μανιαδάκη) και «Αικατερίνη Κελέση». Στην δικογραφία, υπάρχουν και άλλοι 17 μάρτυρες, που έχουν καταθέσει, με τα κανονικά ονοματεπώνυμά τους, αλλά δεν μιλούν, δωροδοκίες πολιτικών. 

Σύμφωνα, με τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, οι παράνομες πληρωμές γίνονταν, με βαλίτσες, που ήσαν γεμάτες, με χαρτονομίσματα, ή μέσω συνεργατών και ανέρχονται σε ποσά, που φθάνουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ και έγιναν, κατά το χρονικό διάστημα, από το 2007, έως το 2015. Οι μάρτυρες υποστηρίζουν ότι οι ίδιοι δεν πήραν μέρος, στις δωροδοκίες, αλλά γνώριζαν, για τις συναντήσεις και είχαν ακούσει ότι κορυφαίο στέλεχος της Novartis και άλλοι, έδιναν χρήματα, στα πολιτικά αυτά πρόσωπα.

Οι καταθέσεις τους έγιναν τμηματικά, από τα τέλη του 2017, έως τις αρχές του 2018, ενώ ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Hellas Κωνσταντίνος Φρουζής, παρόλο που περιγράφηκε, από τους προστατευόμενους μάρτυρες ως το κεντρικό πρόσωπο, που χρημάτιζε τα πολιτικά πρόσωπα, δεν έχει κληθεί να καταθέσει, στην την Εισαγγελία Διαφθοράς στο πλαίσιο της έρευνας. 

Ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης», στις επτά τμηματικές καταθέσεις του, κατονόμασε, ως δωρολήπτες τους πρώην υπουργούς Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Μάριο Σαλμά και Αδωνι Γεωργιάδη. Για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι παρέσυρε τον, τότε, πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να εξαγγείλει ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραγγείλει πανδημικά εμβόλια, κατά της γρίπης, για το σύνολο του πληθυσμού και ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Hellas Κωνσταντίνος Φρουζής έλεγε ότι δωροδόκησε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, μεταξύ άλλων. Ο μάρτυρας ενέπλεξε τον Αβραμόπουλο και στον διαγωνισμό, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, για την προμήθεια διαγνωστικών τεστ μοριακού έλεγχου του αίματος για τον ιό του AIDS, τα οποία διέθεταν μόνο εταιρείες του ομίλου Novartis. Για τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο μάρτυρας ανέφερε ότι εξέδωσε δελτίο τιμών, για την, κατ’ εξαίρεση, τιμολόγηση δύο φαρμάκων της Novartis και τη μη έγκριση ανταγωνιστικού φαρμάκου. Για τον Μάριο Σαλμά, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι «κυκλοφορούσε, στην αγορά η φήμη ότι έριχνε τις τιμές των φαρμάκων, ώστε να αναγκάζονται οι εταιρείες να τον προσεγγίσουν, με παράνομο τρόπο,  για να ανεβάσει τις τιμές, καθώς και ότι ο Κωνσταντίνος Φρουζής παρέδωσε, στον Σαλμά, το ποσό των 120.000 ευρώ. Για τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι, επί υπουργίας του, εκδόθηκαν δελτία τιμών, με αυξήσεις, στα φάρμακα της Novartis, ότι κυκλοφόρησαν νέα ακριβά φάρμακα της εταιρείας και ότι λάμβανε χρηματικά δώρα από τη Novartis. Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ο Κωνσταντίνος Φρουζής δωροδοκούσε τον, τότε, πρόεδρο του ΕΟΦ Δημήτρη Λιντζέρη, για τον οποίο ο Φρουζής ανέφερε ότι «στην αγορά κυκλοφορούσε ότι λειτουργεί ως ταμίας του Βενιζέλου». Για τον Γιάννη Στουρνάρα, ο μάρτυρας ανέφερε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες κέρδισαν, από απόφασή του, να συμψηφιστούν χρέη του Δημοσίου, με τις μεθόδους rebate και clawback και ότι, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξε αύξηση των χορηγιών εταιρειών, προς εταιρεία συμφερόντων της Λίνας Νικολοπούλου, συζύγου του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. 

Ο προστατευόμενος μάρτυρας «Ιωάννης Αναστασίου» (πρόκειται, για τον Νίκο Μανιαδάκη) έκανε λόγο για δωροδοκία του Μάριου Σαλμά, καταθέτοντας ότι «ήταν διάχυτη η φήμη, στον χώρο των φαρμακευτικών εταιρειών» ότι ο Σαλμάς λάμβανε χρήματα από εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών, προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Ο μάρτυρας δήλωσε, επίσης, ότι, μετά από μια συνάντηση του Σαλμά, με εκπροσώπους φαρμακευτικής επιχείρησης, είδε, στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του πρώην αναπληρωτή υπουργού, μία «μεγάλη δεσμίδα χαρτονομισμάτων των 50 ευρώ». Σχετικά, με την εταιρεία Novartis, ο μάρτυρας, σε επόμενη κατάθεσή του, υποστήριξε ότι «ήταν γνωστή, στην αγορά, για τις αθέμιτες πρακτικές και την επιθετικότητά της» και ότι το μερίδιό της, στην ελληνική αγορά, ήταν το τρίτο ψηλότερο στην Ευρώπη (στο 10%). 

Η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» κατέθεσε οκτώ φορές, με πρώτη κατάθεση, στις 6 Νοεμβρίου του 2017 και τελευταία, στις 4 Φεβρουαρίου 2018. Η μάρτυρας υπέδειξε, ως χρηματισθέντες, από τον Κωνσταντίνο Φρουζή, μεταξύ άλλων, τους Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένο, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Αδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα και Μάριο Σαλμά. Σύμφωνα με την μάρτυρα, ο Φρουζής δωροδόκησε, στο Μέγαρο Μαξίμου, τον, τότε, πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, έχοντας μαζί του «μια μαύρη τσάντα samsonite τύπου τρόλεϊ, την οποία είχε γεμίσει με δεσμίδες χαρτονομισμάτων χρώματος μωβ, κίτρινου, πράσινου, τα οποία παρέδωσε, στον Αντώνη Σαμαρά». Για τον Παναγιώτη Πικραμμένο, η μάρτυρας υποστήριξε ότι ο Φρουζής διέδιδε ότι του έδωσε 100.000 ευρώ, προκειμένου να προωθήσει την ταχύτερη καταβολή των χρεών του Δημοσίου, προς την Novartis. Για τον Ανδρέα Λοβέρδο, η μάρτυρας κατέθεσε ότι εξυπηρετούσε την ταχεία τιμολόγηση των προϊόντων της εταιρείας και ότι χρησιμοποιούσε μια εταιρεία, για την νομιμοποίηση μέρους, από τα χρήματα, που λάμβανε. Για τον Άδωνι Γεωργιάδη, η μάρτυρας υποστήριξε ότι είχε πολύ στενή επαφή, με τον Κωνσταντίνο Φρουζή και ότι μεσολάβησε, για την αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου, προς την Novartis και ότι έλαβε, ως αντάλλαγμα, ποσό 2 εκατομμυρίων ευρώ. Η μάρτυρας υποστήριξε, επίσης, ότι ο Φρουζής έδωσε μεγάλο χρηματικό ποσό, μέσω συνεργάτιδάς του, στον Άδωνι Γεωργιάδη, για να ανακαινίσει το σπίτι του. Για τον Γιάννη Στουρνάρα, η μάρτυρας ανέφερε ότι χρηματιζόταν, μέσω εταιρείας της συζύγου του και ότι έλαβε «απευθείας, συνολικά, ως δώρα, τουλάχιστον, 1 εκατ. ευρώ». 

Όπως έγινε γνωστό, στις αρχές του 2019, η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση», με κατάθεση της, στις 6 Νοεμβρίου 2017, υποστήριξε πως ο, επίσης, προστατευόμενος μάρτυρας «Ιωάννης Αναστασίου» (Νίκος Μανιαδάκης), σύμβουλος των υπουργών Ανδρέα Λοβέρδου και Άδωνι Γεωργιάδη, εισέπραττε χρήματα, από την Novartis, προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντά της, κάτι που οι, τότε, υπουργοί Υγείας γνώριζαν. Η μάρτυρας κατέθεσε ότι η Novartis στήριζε, οικονομικά, εταιρεία της συζύγου του Μανιαδάκη και ότι ο τελευταίος δωροδοκήθηκε, με ποσά των 50.000 και 200.000 ευρώ. Μάλιστα, ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» έχει και αυτός καταθέσει πως ο Ν. Μανιαδάκης πήρε 120.000 ευρώ, από την Novartis.

Αυτή είναι, με λίγα λόγια, η υπόθεση, ως προς το γνωστό της κομμάτι. Το άγνωστο κομμάτι της μένει να (αν) το μάθουμε. 

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο παλαιός αστικός πολιτικός κόσμος, που εκφράζεται και από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που παρέπεμψαν τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς και τους δημοσιογράφους, για συνωμοσία και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό την σπίλωση της υπόστασης των 10 πολιτικών προσώπων, που εμπλέκονται, στο ζήτημα των δωροδοκιών της πολυεθνικής φαρμακευτικής βιομηχανίας, κυριολεκτικά, γελοιοποιήθηκαν και για να είμαι ακριβής, είναι για γέλια και για κλάματα.

Πρόκειται, εν ολίγοις, για ένα τεράστιο πολιτικό και δικαστικό φιάσκο, που όμοιο, με αυτό δεν υπάρχει, στο παρελθόν.

Όσον αφορά την πορεία του περιεχομένου της πραγματικής ουσίας του πολιτικού και ποινικού σκέλους του σκανδάλου της υπόθεσης των δωροδοκιών της Novartis, εδώ, θα είμαστε - ελπίζω -, για να την παρακολουθήσουμε. Αν και όπως όλα δείχνουν, το σκάνδαλο αυτό θα κουκουλωθεί.

Όμως, η ελληνική κοινωνία έχει μάθει πολλά. Και πρόκειται να μάθει, ακόμη, περισσότερα, για την ποταπότητα του παλαιού αστικού πολιτικού κόσμου της χώρας και την διαπλοκή του με την εντόπια ολιγαρχία και την διοικητική γραφειοκρατία των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Και αυτό δεν είναι καθόλου κακό. Αντιθέτως, είναι πάρα πολύ καλό και κυρίως, χρήσιμο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).