Θα δοθεί και πάλι, στην Μαριούπολη, το όνομα του Ζντάνωφ; Πιθανώς, αλλά αυτό δεν χρειάζεται. (Η ηγετική ρωσική ελίτ και το βαθύ ρωσικό κράτος, νοσταλγούν, προφανώς, την “CCCP”, αλλά κάτι τέτοιο είναι περιττό).



Τελευταία πληθαίνουν οι εικασίες ότι οι νέες ρωσικές αρχές, στην Μαριούπολη, προτίθενται να δώσουν να επαναφέρουν το όνομα της πόλης σε εκείνο της σοβιετικής εποχής. Να δώσουν δηλαδή στην πόλη το όνομα του, παραπάνω, εικονιζόμενου Αντρέι Ζντάνωφ, ενός σημαντικού στελέχους της σταλινικής εποχής, το οποίο είχε σημαντική παρουσία και στην Οκτωβριανή επανάσταση και μετέπειτα, στην δεκαετία του 1930, όταν έφτασε, μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, στο σημείο να παίζει καθοριστικό ρόλο, στην λεγόμενη σταλινική πολιτιστική πολιτική του “σοβιετικού” καθεστώτος. 

Εδώ, πρέπει να σημειώσω ότι η ονομασία Μαριούπολη δόθηκε στην πόλη, από την τσαρίνα Αικατερίνη, που την ίδρυσε, φέρνοντας ελληνικό πληθυσμό, ο οποίος και δημιούργησε την πόλη. Το όνομα της πόλης αυτής επαναφέρθηκε, από την περίοδο της ύστερης “σοβιετικής” εποχής, όταν το ΚΚΣΕ, επί Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, το 1989, κατήργησε όλες τις ονομασίες, τα μνημεία και τα αγάλματα, που αναφέρονταν στον Αντρέι Ζντάνωφ.

Ο γεννημένος, στην Μαριούπολη, αλκοολικός Αντρέι Αλεξάντροβιτς Ζντάνωφ υπήρξε στενός συνεργάτης του Ιωσήφ Στάλιν, μαζί με τους Μολότωφ, Μαλένκωφ, Βοροσίλωφ και Καγκάνοβιτς και η ανάδειξη του, στα κομματικά αξιώματα, ήταν ραγδαία, αφού, το 1930, έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής των Μπολσεβίκων και από το 1939, μέλος του Πολιτικού Γραφείου ενώ, από το 1934, έως το 1944, είχε αναλάβει, ως κομματικός γραμματέας, στο Λένινγκραντ, στην θέση του δολοφονημένου Κίρωφ. Από το 1946, ο Στάλιν του ανέθεσε την χάραξη της πολιτιστικής πολιτικής, στην “Σοβιετική Ένωση”. Η “ζντανοφτσίνα”, δηλαδή η πολιτική του, στον τομέα του πολιτισμού, εκφράστηκε, με την φράση “Η μοναδική αντίθεση που επιτρέπεται, στην “σοβιετική” τέχνη είναι εκείνη, μεταξύ του καλού και του καλύτερου”. Έτσι, στο επίκεντρο της πολεμικής του Ζντάνωφ, βρέθηκαν ο σατιρικός συγγραφέας Μιχαήλ Ζοστσένκο και η ποιήτρια Άννα Αχμάτοβα, για τα χαρακτηρισθέντα, ως “απολίτικα, αστικά και ατομικιστικά” έργα τους. Στο ξεκίνημα του 1948 ο Ζντάνωφ επιτέθηκε στον ονομασθέντα, από τον ίδιο, “φορμαλισμό”, στην μουσική, με αποτέλεσμα να κατηγορήσει πολύ μεγάλους συνθέτες ότι έχουν αποκοπεί, από το λαϊκό αίσθημα και ότι πάσχουν, από ελιτισμό, από έλλειψη αρμονίας και έχουν επηρεασθεί, από την παρακμιακή δυτική μουσική. Το ευτύχημα, για τον Προκόφιεφ, τον Χατσατουριάν και τον Σοστακόβιτς είναι ότι ο Ζντάνωφ πέθανε τον Αύγουστο του 1948, σε σανατόριο στη Μόσχα, από έμφραγμα του μυοκαρδίου και έτσι, γλίτωσαν, από τα χειρότερα.

Βέβαια, είναι γνωστό ότι, πάνω από το 50% του ρωσικού πληθυσμού και φυσικά, πολλοί Ρώσοι στην Ουκρανία, νοσταλγούν την “σοβιετική” εποχή και ως εκ τούτου, είναι αναμενόμενο να αισθάνονται, κοντά στην παλιά “Σοβιετική Ένωση” και να επιθυμούν την επαναφορά των παλιών ονομάτων πόλεων της Ουκρανίας. Αλλά, παρά την ύπαρξη αυτού του αισθήματος, φρόνιμο είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν και οι ρωσικές αρχές, να αποφύγουν κάτι τέτοιο. 

Φυσικά, δεν είμαι εγώ εκείνος, που θα προσδιορίσει τις ονομασίες των διαφόρων πόλεων στην Νοβορωσία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχω γνώμη και ότι δεν μπορώ να την εκφράσω. 

Και γνώμη έχω και την εκφράζω.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).