Πάμε, για βουλευτικές εκλογές, ίσως και μέσα στο καλοκαίρι; Ναι, πάμε φουλαριστοί. (Η ιστορία, με τον CoVID-2019, επιταχύνει και δικαιολογεί την δρομολόγηση του εκλογικού σχεδιασμού του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε ένα παιχνίδι 2 αναμετρήσεων).





Η πολιτική υπόθεση της διεξαγωγής διπλών βουλευτικών εκλογών, με την συμπλήρωση ενός έτους, από τις βουλευτικές εκλογές της 7/7/2019, δεν αποτελεί μια καινούρια είδηση. Συζητείται, εδώ και καιρό, αλλά αυτό που δεν ήταν δεδομένο, ήταν η οριστική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την διεξαγωγή τους. Ο πρωθυπουργός είχε, στο μυαλό του και στον πολιτικό σχεδιασμό του, το ενδεχόμενο της προκήρυξης εκλογών, αλλά άφηνε τις αποφάσεις του να καθοδηγούνται, από τις εξελίξεις της πολιτικής συγκυρίας. Δεν βιαζόταν και δεν είχε κανένα λόγο, για να βιάζεται, αφού, ούτως, ή άλλως, δεν είχε κάποιον σοβαρό πολιτικό και εκλογικό αντίπαλο.

Τώρα, μετά την βαριά οικονομική κρίση, που πρόκειται να προσθέσει, στην καθημαγμένη ελληνική οικονομία, η πανδημία, με τον CoVID-2019 και το ατόπημα, που διαπράχθηκε, με την λήψη των ακραίων μέτρων του αποκλεισμού της λειτουργίας ολόκληρων και πολλών τομέων της παραγωγικής δραστηριότητας, ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι πρέπει, πλέον, να βιαστεί και να προχωρήσει στην πραγματοποίηση του εκλογικού του σχεδιασμού, διότι ο πολιτικός χρόνος, που έχει, για να συμμαζέψει τα πράγματα, στενεύει, ολοένα και περισσότερο.  

Δεν είναι ότι ο πρωθυπουργός απέκτησε κάποιον σοβαρό πολιτικό και εκλογικό αντίπαλο, αυτό, που τον προβληματίζει. Κάθε άλλο.

Οι πολιτικοί (οι εσωκομματικοί και οι άλλοι) και οι εκλογικοί αντίπαλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη εξακολουθούν να παραμένουν ασόβαροι και ανύπαρκτοι. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ παραπαίουν, η Φώφη Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ αποτελούν μια μηδαμινότητα, για τον πρωθυπουργό και την Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος Βελόπουλος και η Ελληνική Λύση δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν, στο κυβερνητικό κόμμα και πιθανότατα, θα αποτελέσουν εύκολη λεία, γι' αυτό, ενώ ο Γιάννης Βαρουφάκης και το ΜΕΡΑ 25 δεν αποτελούν κίνδυνο, για την κυβέρνηση, αφού τα εκλογικά ακροατήρια, στα οποία απευθύνονται τα κόμματά τους, είναι εντελώς διαφορετικά και άσχετα μεταξύ τους.

Το πρόβλημα του προέδρου της κυβερνήσεως δεν είναι, λοιπόν, οι αντίπαλοί του. Αυτοί δεν υπολογίζονται. Και πέρα, από την παρούσα και πολιτικά, απολύτως, απογοητευτική εικόνα της κοινοβουλευτικής και της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, είναι, άλλωστε, φυσιολογικό το να κυριαρχούν, στην ελληνική πολιτική σκηνή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία, που απολαμβάνουν μια νωπή εκλογική νίκη, με δεδομένο το γεγονός ότι δεν έχει περάσει, ούτε ένας χρόνος, από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες η εκλογική νίκη του κυβερνητικού κόμματος υπήρξε άνετη.

Το πρόβλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η βαρύτατη οικονομική κρίση, που έχει, ήδη, προκύψει και η οποία θα ενταθεί, στο έπακρον, από το φθινόπωρο και μετά.

Αυτή η βαρύτατη οικονομική κρίση, η οποία πρόκειται να επιπροστεθεί, στην, ήδη, υπάρχουσα, εδώ και για μία δεκαετία (και παραπάνω), σε απίστευτα μεγέθη, με απόνερα, τα οποία θα κρατήσουν, για, τουλάχιστον δύο χρόνια και φυσικά, ο φόβος της ριζικής αναδιάταξης του πολιτικού και του εκλογικού τοπίου, που μπορεί, ταχύτατα, να προκύψει, κατά την διάρκεια της διαχείρισης της κρίσης αυτής, με τα σκληρά οικονομικά και άλλα μέτρα, που επιβάλλει η παραμονή της χώρας, στο ευρώ και την ζώνη του, οδηγεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην επιτάχυνση και την δικαιολόγηση της υλοποίησης του εκλογικού του σχεδιασμού, μέσα στο καλοκαίρι, ευθύς μόλις κλείσει ο απαιτούμενος ένας χρόνος, από την διεξαγωγή των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών, με το επιχείρημα (που δεν είναι εσφαλμένο) ότι δεν έχει λαϊκή εντολή, για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας εκτάσεως οικονομικής κρίσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκεται να διαπράξει το λάθος, που διέπραξε ο ΓΑΠ, τον Απρίλιο του 2010. 

Θα προσφύγει, σε εκλογές πριν, καν, χρειασθεί να προσφύγει στην επισημοποίηση του "ντροπαλού" 4ου Μνημονίου, που υπόγραψε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, τον Αύγουστο του 2018. Και φυσικά, το 5ο Μνημόνιο θα το υπογράψει, εάν καταστεί - που θα καταστεί - , απολύτως, αναγκαίο, μετά.

Σε αυτόν τον σχεδιασμό των διπλών εκλογικών αναμετρήσεων, οι ευρωζωνίτες δεν πρόκειται να αντισταθούν. Μπορεί να μην τους αρέσει, αλλά δεν πρόκειται να προβάλουν κανένα veto, στον πρωθυπουργό, ο οποίος, άλλωστε, δεν είναι διατεθειμένος να τους ακούσει, όπως φαίνεται ότι πρόκειται, εντός των ημερών, να δείξει και η στάση του πρωθυπουργού, στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, πέραν της 30/4/2020, στο οποίο η τρόϊκα των ευρωζωνιτών "κλωτσάει" και δεν δέχεται την παράταση, που απαιτεί η ελληνική κυβέρνηση, η οποία επίκειται να προχωρήσει και χωρίς την έγκριση των ξένων δανειστών.

Άλλωστε, κάποιος θα πρέπει να διαχειρισθεί, άνετα και στο βάθος της νέας κοινοβουλευτικής τετραετίας, που θα προκύψει, χωρίς περισπασμούς, αυτή την βαρύτατη οικονομική κρίση, η οποία εφέτος μπορεί να ξεπεράσει, αρκετά πάνω, από το υπολογιζόμενο 8%, ή και 10% ως προς την μείωση του ελληνικού ΑΕΠ, φορτώνοντας, στο (για απειροστή φορά) παραπλανημένο εκλογικό σώμα, την ευθύνη της επιλογής, μέσα από μια διαδικασία λογοδοσίας - όπως είπε, πρόσφατα, σε ένα, από τα πολλά, πρόσφατα διαγγέλματά του, προς την ελληνική κοινωνία ο πρωθυπουργός -, η οποία θα απενοχοποιήσει τον ίδιο και την μέλλουσα κυβέρνησή του, μεταφέροντας το βάρος της (συν)ενοχής, στους ψηφοφόρους, που θα ψηφίσουν αυτόν και το κόμμα του, στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, που ετοιμάζει, με βήμα ταχύ.

Πάμε, λοιπόν, για εκλογές; 

Ναι. Φαίνεται ότι πάμε φουλαριστοί...


Σχόλια

Ο χρήστης NF είπε…
10 μηνες εχει μονο στην εξουσια, εχει ανετη κοινοβουλευτικη πλειοψηφια, εχει μπροστα του 3 ολοκληρα χρονια. Γιατι να παει σε διπλες εκλογες, μονο και μονο για να "καψει" την απλη αναλογικη, οταν κανεις δεν ξερει πώς θα ειναι ο εκλογικος χαρτης σε 3-4 χρονια;

Επιπλεον, ολο αυτο μπορει να γυρισει μπούμεραγκ στον Κουλό. Πολλοι ψηφοφοροι της Εθνικης Λαϊκης Δεξιας ειναι εξω φρενων μαζι του, αντιληφθεντες οτι τους ενέπαιξε, στο σκοπιανό, και -ΚΥΡΙΩΣ- στο λαθρομεταναστευτικο. Τι γινεται αν ξεπηδησει ενα πραγματικα αξιοπιστο "εθνικό" κομμα, το οποιο, εν αντιθεσει με τη Χρυση Αυγη και τον Βελόπουλο, θα ειναι πραγματικα σοβαρο και αξιοπιστο; Τοτε ολοι οι λαϊκοδεξιοι ψηφοφοροι θα τρυπωσουν εκει, και αλοιμονο στη ΝΔούλα.

Το ρισκο ειναι μεγαλο, και τα οφελη μικρα. Δεν θα το κανει.........

Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Αγαπητέ, θεωρώ τον Κυριάκο - τον οποίω γνωρίζω, προσωπικά - περισσότερο έξυπνο, από όσο νομίζεις ότι (δεν) είναι. Η μόνη λύση που έχει, για να αντιμετωπίσει απρόσκοπτα (όσο και αν αυτό καταστεί δυνατόν) την βαρειά οικονομική κρίση, που επελαύνει, είναι η προσφυγή στις κάλπες, τώρα, γιατί, μετά θα είναι αργά.

Έχω την γνώμη και ανέλαβα το ρίσκο να την διατυπώσω, εγγράφως, ότι θα το πράξει(παρά τον, πάντοτε, υπαρκτό κίνδυνο να διαψευσθώ). Όσο, για τα κόμματα της, πέραν της Νέας Δημοκρατίας, δεξιάς, αυτά δεν μπορούν να κάνουν τίποτε, διότι, απλώς, δεν υπάρχουν, ως υπολογίσιμες οντότητες. Και δεν πρόκειται να προλάβουν να γίνουν κάτι τέτοιο, μέχρι την διεξαγωγή των εκλογών.
Ο χρήστης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε…
Tάσο θα συμφωνήσω με τον ΝF αναλαμβάνοντας το ανώδυνο ρίσκο να διαψευσθώ, δεν έχει κανένα λόγο να το πράξει από τη στιγμή που με το ολιγαρχικό στην ουσία, πολιτικό σύστημα που έχει η Ελλάδα δε δίνουν καμιά αναφορά για τα πεπραγμένα τους. Ο Μητσοτάκης μπορεί να έχει την ευφυΐα της αλεπούς αλλά άνθρωπος που βλάπτει την κοινωνία δύσκολα το λές ευφυή, για την φαρμακοψυχιατρική προσέγγιση των κινήσεων και των μομφών του προσώπου ας μη γίνει καλύτερα λόγος
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Γιώργο επαναλαμβάνω αυτό που έγραψα Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολύ περισσότερο έξυπνος, από όσο πολλοί νομίζουν. Είναι, βέβαια και τυχερός, που έχει αυτούς τους αντίπαλους, που έχει, αλλά αυτό, από μόνο του δεν αρκεί.

Βέβαια, όπως, επίσης, έχω γράψει, έκανε λάθος, που χειρίστηκε, έτσι όπως την χειρίστηκε, την υπόθεση, με τον κορωνοϊό, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

(Έβλαψε την οικονομία της χώρας, αλλά η αλήθεια είναι ότι, η οικονομική επιδείνωση, από την μείωση του τουρισμού, αυτό το καλοκαίρι - ίσως και του χρόνου -, ούτως, ή άλλως, λόγω του κορωνοϊού, θα ερχόταν, ό,τι και αν έκανε ο Κυριάκος. Βέβαια, θα μπορούσε να αποφύγει την πρόσθετη ζημιά, που φέρνουν τα εσωτερικά μέτρα, που πήρε, για την μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας, αλλά ένα ικανά μεγάλο μέρος της ζημιας, δεν θα αποφευγόταν).
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Γιώργο έστειλες κάποιο σχόλιο;

Νομίζω ότι, από δική μου ανοησία, σβήστηκε. Σε παρακαλώ ξαναστείλε το.

Ο χρήστης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε…
Δεν πειράζει Τάσο, ήθελα να πω ότι έχουμε κορεστεί με αλεπούδες πολιτικούς που παρουσιάζονται ως άσχετοι, σχετικοί, ευφυείς ή όχι ευφυείς
Ο χρήστης NF είπε…
@Τassosanastassopoulos

Πρεπει να παραδεχθω οτι ειχατε δικιο σε αρκετα. Τα εψαξα λιγο.
Παμε ολοταχως για νεο Μνημόνιο.

Και το πρωτο που θα ζητησουν οι δανειστες ειναι η μειωση της συνταξιοδοτικης δαπανης απο 17 % σε 13 %, κατι που περιειχε το προηγουμενο Μνημονιο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλα "αναβαλλόταν" η εφαρμογη του.

Οι πολιτικες συνεπειες για την Κυβερνηση ειναι προφανεις. Η διενεργεια εκλογων συνεπως ειναι ενα υπαρκτο ενδεχομενο.

Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Χαίρομαι, αγαπητέ, που βλέπεις ότι η διενέργεια εκλογών είναι ένα υπαρκτό ενδεχόμενο.

Ουσιαστικά, μπήκαμε, σε προεκλογική περίοδο. Άλλωστε, ο Κυριάκος ανέστειλε, επί τρίμηνο, τους πλειστηριασμους, παρά την διαφωνία των ξένων δανειστών. Και φυσικά, θα τους αναστείλει, ξανά, αφού, κάπου εκεί, θα προκηρύξει βουλευτικές εκλογές.
Ο χρήστης ΝF είπε…
Δε μου λέτε αγαπητε, θα καταπιουν οι καραμανλικοι την ενεργεια του Κουλού να εκπαραθυρωσει τον Πάκη και να διορίσει την απίθανη Σακ ; Ή μηπως θα τον μαχαιρωσουν πισωπλατα με την πρωτη ευκαιρία;
Ποιά η σταση τους στις εκλογες, οποτε και αν γινουν; Θα στηριξουν τον Κούλη, εστω με βαρια καρδια, αγωνιζομενοι για την φανελλα του κομματος; Θα κανουν λευκη απεργια; Θα τον υπονομευσουν, με σκοπο να τον τιναξουν στον αερα;

Και οι δανειστες; Αυτοι δεν ηταν που δεν ηθελαν νεες εκλογες, αλλα "πολιτικη σταθεροτητα" και υπαγορευσαν στον Τσίπρα να συνεργαστει στην προεδρικη εκλογη; Ουτε για κατούρημα δεν παει ανευ της αδείας τους ο Κούλης οπως δεν πηγαινε και ο Τσίπρας, απο τοτε που τον "εξημέρωσαν". Θα αλλάξουν γνωμη οταν ο Κούλης αιτηθεί τοσο προωρες εκλογες, και γιατί;
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Αν κάνει τις εκλογές νωρίς, δηλαδή τους προσεχείς μήνες, ουδείς, μέσα στην ΝΔ μπορεί να αμφισβητήσει τον Κυριάκο.
Δεν έχει, άλλωστε ούτε τον χρόνο ούτε την όποια κοινωνική αποδοχή να το πράξει, με δεδομένη την ευρεία αποδοχή που έχει ο πρωθυπουργός, στην κοινωνία, σήμερα.

Θα μου πεις ότι ο κόσμος σφαλλει. Ίσως, αλλά αυτό δεν αλλάζει τα πράγματα.

Βέβαια, αν δεν κάνει εκλογές, μετά τον Οκτώβριο, θα έχει να πάρει μέτρα, για να αντιμετωπίσει μια βαριά οικονομική κρίση, για την έκταση της οποίας είναι συνυπευθυνος. Έτσι κάποιους μήνες αργότερα - ίσως τον χειμώνα, ή την άνοιξη του 2021 -, πιθανόν να αντιμετωπίσει και μια βαριά κοινωνική δυσαρέσκεια, η οποία, ίσως, μετασχηματισθει, σε κοινωνική έκρηξη.

Τότε είναι, που η εσωκομματική αντιπολίτευση μπορεί να του κάνει αντιπαράθεση. Αλλά, έως τότε, όλοι αυτοί, απλά, θα κάνουν το κορόιδο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…