Μόσχα : “Η πιθανή κατάσχεση των δεσμευθέντων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, από την Δύση, θα έχει την κατάλληλη απάντηση”. (Πώς και γιατί εντείνονται η αποδολαριοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας και η απαξίωση του παραστατικού χρήματος των δυτικών νομισμάτων).



Χρήσιμο είναι, τώρα, που έχει περάσει ένα ικανό χρονικό διάστημα, από την επιβολή των σαρωτικών, πραγματικά, κυρώσεων, που επέβαλε η Δύση, στην ρωσική οικονομία και καθώς οδεύουμε, προς τον τρίτο μήνα, από την επιβολή των κυρώσεων αυτών, να δούμε, με έναν ψύχραιμο και ψυχρό τρόπο, τα αποτελέσματα αυτών των κυρώσεων και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις τους, στην παγκόσμια οικονομία και κυρίως, στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στο διεθνές εμπόριο.

Παγώνοντας τα περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή τους λογαριασμούς, της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, το τραπεζικό σύστημα της Δύσης δεν έκανε τίποτα περισσότερο, από το να επιδείξει την απελπισία, από την οποία διακατέχεται η ίδια η Δύση, ως σύνολο, καθώς και το σύνδρομο αυτοκαταστροφής, το οποίο την καταδιώκει, τουλάχιστον από την εποχή που η διαδικασία της παγκοσμιοποίησης μπήκε στον πάγο. 

Φυσικά, αφορμή, για τις κυρώσεις, είναι η εισβολή της Ρωσίας, στην Ουκρανία, αλλά αυτή είναι, μόνον, η αφορμή. Η πραγματική αιτία βρίσκεται, στο γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει, όσον αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα και το διεθνές εμπόριο, σε μια διαδικασία, η οποία φαίνεται ανεπίστρεπτη και αφορά την αποδολαριοποίηση και την αποευρωποίηση των διεθνών χρηματοπιστωτικών και εμπορικών συναλλαγών. 

Αυτή η χρηματοπιστωτική και εμπορική πτώση του δολαρίου, όπως δείχνει ο παραπάνω πίνακας, δεν είναι κάτι το νέο. Έχει ξεκινήσει, από την δεκαετία του 1970 και συνεχίζεται, μέχρι τις ημέρες μας και όπως φαίνεται, οι παγκόσμιες εξελίξεις πρόκειται να την εμβαθύνουν και να την εντατικοποιήσουν.

Αυτό συμβαίνει, επειδή, όταν μία κεντρική τράπεζα, ή ένα σύστημα κεντρικών τραπεζών, όπως το δυτικό τραπεζικό σύστημα, προχωρούν, στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και των τραπεζικών λογαριασμών μιας άλλης κεντρικής τράπεζας, όπως συνέβη, με τα περιουσιακά στοιχεία και τους λογαριασμούς της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, στον δυτικό κόσμο, αυτό σημαίνει ότι η Δύση, ως σύνολο, παραβαίνοντας τους βασικούς οικονομικούς κανόνες της αξίας της ιδιοκτησίας, στο καπιταλιστικό σύστημα συναλλαγών, καταστρέφει το πιο σημαντικό περιουσιακό της στοιχείο, δηλαδή το νόμισμα, ως παραστατικό χρήμα και τούτο διότι τα αποθεματικά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, όπως και των Ρώσων ολιγαρχών, είναι κέρδη, τα οποία προήλθαν από νόμιμες διαδικασίες, στον οικονομικό και συναλλακτικό χώρο της Δύσης και φυσικά, επειδή τα δικαστήρια μπορούν να δεσμεύσουν, μόνον, περιουσιακά στοιχεία, τα οποία προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες. 

Κάτι τέτοιο στην περίπτωση της Ρωσίας, απλώς, δεν συνέβη, αφού τα δεσμευθέντα και οιονεί, κατασχεθέντα, αποθεματικά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας προέρχονται, από σύννομες πωλήσεις και ως εκ τούτου, είναι νόμιμα.




Κάπως έτσι, η Δύση, εισήλθε στην διαδικασία της αυτοκαταστροφής, αφού με τις κυρώσεις που επέβαλε και επιβάλλει, κατά της Ρωσίας και ιδίως, της ρωσικής κεντρικής τράπεζας και του ρωσικού τραπεζικού συστήματος, δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να υπονομεύσουν την παγκόσμια εμπιστοσύνη, προς το δολάριο, ως βασικό αποθεματικό νόμισμα και φυσικά, να περικόψουν την όποια δυναμική του ευρώ και να μειώσουν φυσικά την πιστοληπτική ικανότητα των δυτικών κεντρικών τραπεζών, με την ταχύτατη άνοδο του κινεζικού γουάν, όπως δείχνουν τα, παραπάνω, σχήματα και τώρα και του ρωσικού ρουβλίου, αφού και η Κίνα και η Ρωσία, όπως και η Ινδία και ο αραβικός κόσμος, που παρακάμπτουν την οικονομική υποδομή των χωρών της Δύσης.

Το αστείο - το πραγματικά κωμικοτραγικό - είναι ότι οι Δυτικοί απειλούν να προχωρήσουν ένα βήμα περισσότερο, στην κατεύθυνση αυτή και όπως έχει, επανειλημμένως, δηλώσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Christian Lidner, η “Ευρωπαϊκή Ένωση” και οι G7 σκέπτονται, στα σοβαρά, να κατάσχουν τα δεσμευθέντα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία (αξίας, γύρω στα 630 δισεκατομμύρια δολάρια), ως αποζημίωση, για την ανόρθωση της Ουκρανίας και της οικονομίας της, μεταπολεμικά. 

Η Μόσχα, από την δική της πλευρά, έχει εκφραστεί, επί του θέματος και έχει χαρακτηρίσει, ως ξεκάθαρη ληστεία, μια τέτοια ενέργεια και έχει δηλώσει ότι η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας θα έχει την κατάλληλη απάντηση· κάτι το οποίο ακούγεται και ως αιτία πολέμου.

Στην πράξη, μια τέτοια ενέργεια των Δυτικών θα επισημοποιήσει την κατάργηση όλων των κανόνων της υποτιθέμενης ελεύθερης οικονομίας καθώς παύει να ισχύει η βασική αρχή της εμπιστοσύνης και έτσι, οποιοσδήποτε είναι δυνατόν να χάσει τα περιουσιακά του στοιχεία, επειδή η πολιτική του δεν θα έχει την έγκριση της Ουάσινγκτων και της Δύσης.

Με αυτόν τον τρόπο, οι Δυτικοί καθιστούν αφερέγγυα τα νομίσματα τους, όπως και το τραπεζικό σύστημα των χωρών τους και φυσικά οδηγούν την παγκόσμια οικονομία, σε ένα πολυνομισματικό σύστημα συναλλαγών.

Μπορεί κάποιος, στα σοβαρά, να ισχυρισθεί ότι οι ηγεσίες της Δύσης έχουν μυαλό;

Οι πράξεις και οι προθέσεις τους δείχνουν ότι δεν έχουν…

Σχόλια

Ο χρήστης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε…
Ο Γεράσιμος Κακλαμάνης έγραφε ότι στα χρόνια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου οι δυτικοί έκλεψαν από τους Ρώσους διαμέσου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας-Τσαρική και Οθωμανική αυτοκρατορία κατέρρευσαν ταυτόχρονα- πλούτο που έλλειψε από τη Ρωσία για να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί και ότι αυτή την καθυστέρηση ήρθε η Σοβιετική Ρωσία να αναπληρώσει, στις κλεψιές οι δυτικοί έχουν παράδοση αιώνων
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Μετά τις σαφέστατες ανοησίες του Γερμανού υπουργου Οικονομικών Christian Lidner, περί κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, που έχει δεσμεύσει η Δύση, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen είπε σήμερα ότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο, αντιλαμβανόμενη, προφανώς, το τεράστιο και μακροχρόνιο κόστος μιας τέτοιας ενέργειας, για την αμερικανική οικονομία και το δολάριο, ως προς την παγκόσμια διάστασή τους. Και αυτό το νέο είναι ένα καλό νέο.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι και με την “απλή” δέσμευση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, από τις δυτικές χώρες, η ζημιά έχει, ήδη, γίνει, με την διάρρηξη των σχέσεων εμπιστοσύνης, που διέπουν τους κανόνες των τραπεζικών και εμπορικών συναλλαγών, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Και αυτό η Ουάσινγκτων και η Δύση το πληρώνουν και θα εξακολουθήσουν να το πληρώνουν, πολύ ακριβά.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΌΜΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΚΥΡΙΑ JANET YELLEN, ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ ( ΝΟΜΙΚΟ, ΟΙΚΟΝΌΜΙΚΟ, ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ, ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ, ΝΌΜΙΣΜΑΤΙΚΟ, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ!!!). ΟΙ ΣΚΛΗΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΩ ΠΑΡΑΝΌΜΙΑΣ, ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΩ ΣΩΦΡΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ, ( ΛΕΜΕ ΕΜΕΙΣ) ΘΑ ΚΑΤΑΚΛΥΣΟΥΝ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠ/ΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ, ΟΝΤΕΣ ΧΏΡΙΣ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΥΞΙΔΑ!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).