5/2022 : Οι δημοσκοπήσεις, από την Marc, έως την Metron Analysis, εμφανίζουν προβλήματα, αφού παρουσιάζουν τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, μεγαλύτερα απο αυτά, που θα λάβει, στις βουλευτικές εκλογές και τα οποία, τελικά, μετά βίας, θα φθάσουν, στο 32, με 33%.

 



Στις 18, έως τις 22 Μαΐου 2022, η εταιρία Marc του Θωμά Γεράκη διεξήγαγε δημοσκόπηση, στην οποία η καταμετρηθείσα πρόθεση ψήφου κατέγραψε τα, παραπάνω, εικονιζόμενα αποτελέσματα, τα οποία, όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, για την Νέα Δημοκρατία, την οποία εμφανίζει, στο 32%, αποτελούν μαγική εικόνα, η οποία, φυσικά, δεν αντικατοπτρίζει την σκληρή, για το κυβερνητικό κόμμα, πραγματικότητα, η οποία, από τον Μάρτιο του 2022, συστηματικά, καλλωπίζεται, όπως φαίνεται και στο παρακάτω σχήμα της ίδιας εταιρίας δημοσκοπήσεων. 





Η πραγματικότητα, σε αυτήν τη δημοσκόπηση, μπορούμε να πούμε ότι εμφανίζεται, σε ένα άλλο επίπεδο μέτρησης της κοινής γνώμης, ή, τουλάχιστον, αυτού του γκρουπ των ανθρώπων, οι οποίοι ρωτήθηκαν, από την εταιρεία Marc, για την ψήφο τους και την προτίμησή τους, όσον αφορά τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Και εκεί, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά, για το κυβερνητικό κόμμα, αφού το ποσοστό, που επιθυμεί αυτήν την αυτοδύναμη κυβέρνηση, είναι το ίδιο, με αυτά τα ποσοστά, που οι άλλες δημοσκοπικές εταιρείες δίνουν, αυτόν τον καιρό, ως πρόθεση ψήφου, υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.

Έτσι, μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παραμένει η πρώτη επιλογή των ψηφοφόρων, που την προτιμούν, σε ποσοστό 27,1%, με οριακή άνοδο, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρίας, ενώ το 13% επιλέγει μια κυβέρνηση συνεργασίας, με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και το 12,4% επιθυμεί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 14,2% προτιμά μια κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ, με ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αν δεχθούμε όσα παρουσιάζει, σχετικά, η
εταιρία του Θωμά Γεράκη.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε κανέναν ουσιαστικό λόγο να αποδεχθούμε την εικόνα της πρόθεσης ψήφου, που εμφανίζει, για την Νέα Δημοκρατία, η δημοσκοπική εταιρία Marc. Αμέσως, παρακάτω, βλέπουμε το γιατί.






Στην, παραπάνω, δημοσκόπηση της εταιρίας Metron Analysis του Στράτου Φαναρά, τα δεδομένα, ως προς την πρόθεση ψήφου, υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, που διεξήχθη, κατά την ίδια, περίπου, χρονική περίοδο (μεταξύ 17 και 23 Μαΐου 2022) και έλαβε υπόψη της, τόσο το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όσο και την νέα ένταση στα ελληνοτουρκικά, εμφανίζονται, εντελώς, διαφορετικά. Η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 28,5%,.

Κατα τα λοιπά, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 20,3%, (και 22,1%, στην δημοσκόπηση της Marc). Τρίτο κόμμα, αλλά με σημαντικές απώλειες, έρχεται το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, το οποίο παίρνει ποσοστό 11,8% (και 13,2%, στην δημοσκόπηση της Marc). Στην συνέχεια, ακολουθούν, το ΚΚΕ με 5% (και 5,7%, στην δημοσκόπηση της Marc), η Ελληνική Λύση με 4,1% (και 4,6%, στην δημοσκόπηση της Marc), ενώ, οριακά, εκτός Βουλής φαίνεται το ΜΕΡΑ25, με 2,9% (και 2,8%, στην δημοσκόπηση της Marc). Στο 1% καταγράφεται το κόμμα Εθνική Δημιουργία των Θάνου Τζήμερου, Φαήλου Κρανιδιώτη, και Κωνσταντίνου Μπογδάνου (1,1%, στην δημοσκόπηση της Marc), ενώ 2,2% παίρνει το κόμμα Έλληνες για την Πατρίδα του Ηλία Κασιδιάρη (2%, στην δημοσκόπηση της Marc). Το περίεργο είναι ότι άλλο κόμμα δεν εμφανίζεται, με ποσοστό (ενώ, στην δημοσκόπηση της Marc, εμφανίζεται ποσοστό 3%). Αξιοσημείωτο είναι ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 10,5% (και 13,5%, στην δημοσκόπηση της Marc).

Είναι εμφανές ότι οι δημοσκόποι δεν διανύουν την καλύτερη εποχή της καριέρας τους. Και είναι προφανές, επίσης, ότι αυτό δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Κάτι συμβαίνει. Και αυτό, που συμβαίνει, είναι πολύ σοβαρό και αφορά την ίδια την αξιοπιστία των μετρήσεων και των ερευνών, που παρουσιάζονται, στην δημοσιότητα. 

Αυτή η διαπίστωση αρκεί και φυσικά, λέει πολλά, σε όσους αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα που υπάρχει στον χώρο αυτόν και τις εξαρτήσεις, που αυτός έχει.

Αυτά προς το παρόν και μέχρι τις εκλογές, έχουμε να πούμε πολλά. Και φυσικά θα τα πούμε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…