2010 - 2021 : Από το κακό, στο χειρότερο, πηγαίνει το ελληνικό ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών. Κυριολεκτικά, κατά διαβόλου. (Τα 4 Μνημόνια, με τελευταίο αποδέκτη την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καταστρέφουν την ελληνική οικονομία).


 





Όπως βλέπουμε, το ελληνικό ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, κατά την χρονική περίοδο 2010 - 2021, πηγαίνει, από το κακό, στο χειρότερο. Δηλαδή, κυριολεκτικά, κατά διαβόλου. 

Φυσικά, αυτή η μακροχρόνια εξέλιξη δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα των κακών χειρισμών, που έχουν γίνει όλη αυτή την περίοδο και οφείλεται, στην εφαρμογή των τεσσάρων Μνημονίων, τα οποία υποτίθεται ότι έγιναν, προκειμένου η ελληνική οικονομία να καταστεί μια εξαγωγική και πλεονασματική οικονομία, αποκτώντας ένα σταθερό θετικό ισοζύγιο πληρωμών, για να μπορεί, δι’ αυτού του τρόπου, να αποπληρώνει τα τεράστια χρέη της. Κάτι τέτοιο, απλώς, ουδέποτε συνέβη. 

Αυτό που πραγματικά συνέβη όλα αυτά τα χρόνια είναι κυριολεκτικά η συντριβή του ελληνικού ΑΕΠ, αφού αυτό, από τα 224,1 δισεκατομμύρια ευρώ, που ήταν το 2010, κατέρρευσε, στα 176,9 δισεκατομμύρια ευρώ, το 2021. Αυτό ήταν το κατόρθωμα των Μνημονίων. Αυτό και τίποτα άλλο.

Αυτήν την παταγώδη και καταθλιπτική, συνάμα, κατάρρευση είναι, που παρακολουθούμε, καθόλη την διάρκεια αυτής της μακροχρόνιας περιόδου, η οποία κατάρρευση είναι, πλέον, γνωστό και δεδομένο ότι κατέστρεψε και συνεχίζει να καταστρέφει την ελληνική κοινωνία, μέσα από την μακροχρόνια συντριπτική πτώση της συναθροιστικής ζήτησης, δηλαδή της κατανάλωσης και των δημοσίων δαπανών.

Φυσικά, όλα αυτά τα καταστροφικά κατορθώματα, όσον αφορά τα μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, είναι αποτελέσματα των πολιτικών που εφάρμοσαν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις, από το 2010, μέχρι σήμερα. Αλλά είναι απαραίτητο να επισημάνουμε ότι, κατά την τελευταία τριετία της διακυβέρνησης της χώρας, από την Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα πράγματα χειροτέρευσαν, κατά πολύ. 

Ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη, όταν αποδέχονται αυτήν την κατάσταση, την εμφανίζουν, ως προϊόν και αποτέλεσμα των λεγομένων ατυχιών, που έτυχαν, στην παρούσα κυβέρνηση, αρχικά, με την πανδημία του κορωνοϊού και τώρα, με τον πόλεμο, στην Ουκρανία και την στασιμοπληθωριστική ακρίβεια, που επήλθε, από την χαλάρωση (έως την καταστροφή) ολόκληρων εφοδιαστικών αλυσίδων. 

Η αλήθεια δεν είναι, ακριβώς, έτσι. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φέρει όλη την ευθύνη, για τα παράλογα μέτρα, που ακολούθησε και έλαβε, κατά την περίοδο της λεγόμενης πανδημίας του κορωνοϊού, διότι δική της επιλογή ήταν το να κλείσει μεγάλους τομείς της ελληνικής οικονομίας, γεγονός, που οδήγησε, στην τεράστια πτώση του ΑΕΠ, το 2020, η οποία δεν μπόρεσε να υπερκεραστεί, το 2021, αφού το επίπεδο του ελληνικού ΑΕΠ δεν έχει πλησιάσει, ακόμη, εκεί που βρισκόταν· δηλαδή, στα, ήδη, χαμηλά επίπεδα του 2019. 

Όσον αφορά τον ουκρανικό πόλεμο και πάλι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει τις δικές βαριές ευθύνες, για την πολιτική της επιβολής των κυρώσεων στην ρωσική οικονομία, με αποτέλεσμα αυτή η πολιτική να καταστεί μπούμερανγκ και να οδηγήσει, αυτόν τον καιρό που διανύουμε, σε ουσιαστική συρρίκνωση την ελληνική οικονομία.

Κάπως έτσι, ξέφυγαν, από τον πρωθυπουργό, το υπουργικό συμβούλιο και τα στελέχη της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, όλα τα μακροοικονομικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας και προστέθηκε, σε αυτή την δυσμενή εξέλιξη και το τεράστιο πρόβλημα του πληθωρισμού, ο οποίος κατατρώγει, ακόμη περισσότερο, τα εισοδήματα των Ελλήνων πολιτών και ιδίως, εκείνων οι οποίοι έχουν, ήδη, πληγεί, βαριά, από την μακροχρόνια οικονομική κρίση και βρίσκονται, σε δυσχερέστατη θέση, αφού δεν υφίσταται και επιδιώκεται να μην καθιερωθεί η αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών και των συντάξεων, όπως και των άλλων δημοσίων παροχών και επιδομάτων, ως ένας θεσμός μιας στοιχειώδους και ελάχιστης προστασίας αυτών των εισοδηματικών στρωμάτων του ελληνικού πληθυσμού.

Και φυσικά, με δεδομένο το γεγονός ότι ο πόλεμος, στην Ουκρανία θα μακροχρονίσει, η κατάσταση πρόκειται να χειροτερεύσει. Παρ’ όλα αυτά, το κυβερνητικό κόμμα, η Νέα Δημοκρατία, καταφέρνει, αν και υφίσταται μεγάλη φθορά, να βλέπει, πίσω της και από απόσταση τους αντιπάλους της, ακριβώς επειδή δεν έχει ουσιαστικό αντίπαλο.

Μένει να δούμε το αν και πόσο, θα κρατήσει αυτό. Και οι εκλογές, που, το αργότερο, θα έλθουν, σε, περίπου, έναν χρόνο, από σήμερα, θα δείξουν.

Σχόλια

Ο χρήστης GEORGE είπε…
Σε μια χρεοκοπημενη οικονομια με τεραστιο χρεος και προβληματα, ριχνουν ακομα περισσοτερο λαδι στη φωτια.

1) Επεβαλλαν καταστροφικα lockdown με αποτελεσμα να οδηγησουν σε συρρικνωση του τουρισμου αλλα και σε καταστροφικες ζημιες σε πολλες μικρο-μεσαιες επιχειρησεις στην εστιαση. Αυτο δεν ηταν αναγκαιο να γινει αλλα ο Μητσοτακης επελεξε να ακολουθησει τις χειροτερες επιλογες κρατων ως προς τα Lockdown (οπως Καναδας , Αυστραλια κλπ που ομως εχουν πολυ πιο δυνατες οικονομιες, καλυτερα δημοσιονομικα μεγεθη και μεγαλους φυσικους πορους σε σχεση με την Ελλαδα). Με τα προβληματα που εχει η Ελλαδα, επρεπε να ακολουθησουν τη πολιτικη της Σουηδιας με αποφυγη των lockdown....

Μην ξεχναμε επισης οτι αποσυντονισε και αλλο το συστημα υγειας με τις απολυσεις υγειονομικων και ιατρων λογω των εμβολιων.

2) Aκολουθει τη καταστροφικη πολιτικη "πρασινης" (υπ)αναπτυξης με κλεισιμο της λιγνιτικης παραγωγης ενεργειας και υιοθετηση των ακριβων και ανεπαρκων μορφων ανανεωσιμης ενεργειας (Ανεμογγενητριες, φωτοβολταικα κλπ) αλλα και πανακριβες εισαγωγες ενεργειας απο γειτονικες χωρες. Ολα αυτα σε μια χωρα χωρις εργοστασια που δεν συμβαλλει καθολου ουσιαστικα στην ατμοσφαιρικη ρυπανση. Ολα αυτα οδηγησαν σε πανακριβη ενεργεια και λογαριασμους ρευματος που επηρεαζουν και τους καταναλωτες αλλα και τις επιχειρησεις. Η Ελλαδα θα επρεπε να βασιζοταν στη παραγωγη λιγνιτη που εχει και τα αποθεματα, τις υποδομες και τα εργοστασια για να εχει ενεργειακη αυταρκεια για πολλες δεκαετιες....

3) Κατεστρεψε τους δεσμους με τη Ρωσια και συμμετεχει στο εμπαργκο και τις κυρωσεις κατα της Ρωσιας. Χαθηκε η αγορα εξαγωγων προς τη Ρωσια (ειδικα σε αγροτικα προιοντα), κατεστρεψε τη τουριστικη αγορα (με τα εκατομμυρια ρωσων τουριστων που δεν θα ερθουν), ενω και το φυσικο αεριο εγινε πανακριβο οπως και η τιμη της βενζινης με τεραστιες συνεπειες στην ελληνικη οικονομια, τους καταναλωτες και τις επιχειρησεις....

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…