9/2021 : Γιατί η Τουρκία δεν χρεωκοπεί και αναπτύσσεται, αλματωδώς; (Θεωρητικά, θα μπορούσε να χρεωκοπήσει, αλλά...).






Γιατί, παρά τα όσα, εδώ και χρόνια, λέγονται, δεν χρεωκοπούν το τουρκικό κράτος και η τουρκική οικονομία; 

Παρά τα λόγια του συρμού και τις προβλέψεις των διαφόρων Κασσανδρών, αυτό συμβαίνει επειδή η Τουρκία έχει εθνικό νόμισμα, παραγωγική βάση και ικανή διαπραγματευτική δύναμη, έναντι των δανειστών της, τους οποίους μπορεί και να εκβιάζει, με την υλοποίηση των διάφορων εξωτερικών απειλών, για χρεωκοπία, αφού η τουρκική ελίτ δεν είναι διατεθειμένη να μετατρέψει την χρεωκοπία, σε κρατική και κοινωνική πτώχευση.

Αυτό σημαίνει ότι η τουρκική ελίτ, σε περίπτωση αδυναμίας ξένου δανεισμού, δεν θα συμπεριφερθει, όπως συμπεριφερθηκε η ελληνική ελίτ, το 2010 και δεν πρόκειται να μεταφέρει το τεράστιο βάρος, στις πλάτες της τουρκικής κοινωνίας. Θα κηρύξει στάση πληρωμών και θα προχωρήσει, σε αναδιαπραγματευση του ιδιωτικού χρέους (το οποίο είναι το πρόβλημα, αφού πρέπει να πληρωθεί, σε σκληρό ξένο νόμισμα), με τις ξένες τράπεζες, που κυρίως, είναι ευρωπαϊκές - γερμανικές, ισπανικές και γαλλικές - και αμερικανικών συμφερόντων. 

Αλλά, με δεδομένο το γεγονός ότι η τουρκική οικονομία των 2,417 τρισ. $ (το 2020), ξεπερνώντας τον στασιμοπληθωρισμό της τελευταίας διετίας - καθαρή ανάπτυξη 0,98%,το 2019 και 1,8%, το 2020, με μέσο πληθωρισμό 15% -, δεν διατρέχει καμία πραγματική απειλή χρεωκοπίας, αφού, το 2021, ο τρέχον ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της, με εξαγωγές της τάξεως των 350 δισ. $, βαίνει προς το 10%, σε ετήσια βάση, γεγονός το οποίο θα ανεβάσει το τουρκικό ΑΕΠ, στα 2,630 τρισ. $ και το, κατά κεφαλήν, ΑΕΠ στα 32.200 $, περίπου. 

Αυτή η εξέλιξη γίνεται φανερή, διότι, όπως ανακοίνωσε η τουρκική στατιστική υπηρεσία, ο ρυθμός ανάπτυξης του δευτέρου τριμήνου της τουρκικής οικονομίας υπολογίζεται, σε ετήσια βάση, σε 21,7% (ενώ, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σε 0,9%, με πρωτουργό την αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, κατά 22,9%, των δαπανών παγίου κεφαλαίου των επιχειρήσεων, κατά 20,3%, την ίδια στιγμή, που οι εξαγωγές αυξήθηκαν, κατά 59,9% και οι εισαγωγές έχουν μειωθεί, κατά πολύ, λόγω της προστασίας, από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας. 

Από την ελληνική πλευρά, όταν η ελληνική οικονομία εισήλθε, στο ευρώ, το 2002 και πραγματοποιήθηκε η τελική αποτίμηση του χρεους, η Ελλάδα χρωσταγε μονο το 25% του ΑΕΠ της, σε ξενο νομισμα, γεγονός  που έκανε την δραχμή αξιόπιστο νόμισμα, ενώ την ίδια χρονική περίοδο η Τουρκια προχωρούσε, στην εναρξη της οικονομικης της ανάπτυξης και η Ελλάδα χρεωκοπουσε, αφανώς, με την πλήρη μετατροπή των χρεών της, σε ευρώ. Δηλαδή, σε ξένο νόμισμα. 

Στην ουσία η τουρκική λίρα δεν έχει αποταμιευτική αξία, διότι λειτουργεί περισσότερο, ως συναλλακτικό μέσον. Έτσι η ακρίβεια, στην Τουρκία, που παράγει κσι καταναλώνει το παραγόμενο προϊόν είναι αναγκαία για να ισορροπήσει την παραγωγή με την κατανάλωση. Ως εκ τούτου, η αναφερόμενη χρεωκοπία της Τουρκίας είναι προπαγάνδα.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι, αυτές οι οικονομικές εξελίξεις δεν μπορούν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις, στον πρόεδρο Ερντογάν και στον ισλαμοεθνικιστικό κυβερνητικό συνασπισμό. Μπορεί να έχουν.

Αλλά οι εκλογές αργούν ακόμη, αφού θα γίνουν, στα μέσα του 2023 και οι κυβερνώντες θα κριθούν τότε, εντός του κλίματος, που θα επικρατεί εκείνη την εποχή.

Και μέχρι τότε, οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι πάρα κινδυνευμένη... 

Σχόλια

Ο χρήστης GEORGE είπε…
Περα απο την εισοδο στο ευρω και την 10 ετη οικονομικη καταστροφη των μνημονιων, τωρα εχουμε μια ακομα χειροτερη κριση με τα συνεχιζομενα lockdown, και το καθεστως απαρτχαιντ που εφαρμοζει η κυβερνηση αποκλειωντας απο την οικονομια το 30%+ οσων δεν δεχονται να εμβολιαστουν με τα πειραματικα εμβολια.

Εχουμε μπει σε μια περιοδο υγειονομικου ναζισμου με οτι αυτο συνεπαγεται....

Οι μικρομεσαιες επιχειρησεις λοιπον δεχτηκαν τρομακτικο πληγμα οπως και η "βαρια" βιομηχανια τουρισμου με τα lockdowns. Τωρα ενα σημαντικο κομματι της κοινωνιας το στελνουν στα αζητητα μετατρεπωντας τους σε παριες που απαγορευονται να εργαζονται η να μπαινουν σε εστιατορια και καταστηματα με τα vaccine passports. Αυτο ειναι μετρο χειροτερο και απο οτι συνεβαινε στη ναζιστικη περιοδο.

Οπως και στο τομεα της δημοσιας υγειας που απολυουν ουσιαστικα οσους γιατρους και νοσηλευτες δεν δεχονται να εμβολιαστουν. Ενα συστημα υγειας που ηταν υπο διαλυση εδω και 15 χρονια με τις περικοπες και τα μνημονια.

Αυτα φυσικα δεν ειναι ελληνικο φαινομενο, συμβαινουν στη Γαλλια, Ισραηλ, Ιταλια, ΗΠΑ, Αυστραλια και αλλου. Υπαρχει μια παγκοσμιοποιητικη ολοκληρωτικη δικτατορια σε ολη την υφηλιο

Αλλα η Ελλαδα ειναι η πιο αδυναμη χωρα απο ολες αυτες και η κυβερνηση εφαρμοζει με τεραστιο ζηλο τον υγειονομικο φασισμο. Η χωρα δεν μπορει ομως να επιβιωσει αποκλειωντας το μισο πληθυσμο απο την εργασια, την οικονομια και κοινωνια με τη μορφη απαρτχαιντ. Σε μια χωρα με κατεστραμμενη οικονομικη δομη, υψηλη ανεργια, χαμηλους μισθους, ανασφαλεια, χαμηλη γεννητικοτητα και υψηλη μεταναστευση των νεων τη τελευταια δεκαετια....

Εχουμε μπει σε μια πολυ σκοτεινη και απολυταρχικη περιοδο σε παγκοσμιο επιπεδο

Και η Ελληνικη κυβερνηση συμμετεχει σε ολο αυτο το παγκοσμιο πειραμα με ολεθριες συνεπειες για το μελλον της χωρας (εαν υπαρχει καποιο μελλον)

Μην ξεχναμε και τις ηδη σημαντικες παρενεργειες που εχουν αυτα τα πειραματικα εμβολια στο πληθυσμο με πολλους ερευνητες και ιατρους να κρουουν το κωδωνα του κινδυνου για την υγεια οσων εμβολιαστηκαν.

Η Τουρκια συμμετεχει και αυτη στο πειραμα αυτο των εμβολιασμων και lockdowns, οχι ομως τοσο αυστηρα οπως η Ελλαδα

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…