11/2020 : Η οικονομία ξανακλείνει, λόγω του COVID-2019 και το μεγάλο σφάλμα της άνοιξης του 2020 επαναλαμβάνεται. (Η Ελλάδα του ευρώ δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα των ανεπαρκών ΜΕΘ).




Το νέο κλείσιμο της ελληνικής οικονομίας μπορεί να μην εξέπληξε κανέναν, δεν ήταν, όμως, παρά τα όσα, ευκόλως, λέγονται, αναπόφευκτο. Μπορούσε να αποφευχθεί.


Ο πρωθυπουργός πήρε επάνω του την απόφαση και κλείνει, εξαιτίας του COVID-2019, για δεύτερη φορά, μέσα στο 2020, την ελληνική οικονομία, επαναλαμβάνοντας το σφάλμα της περασμένης άνοιξης. Το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης είναι δεδομένο και αναπόφευκτο. Η, ήδη, πολύ κακή κατάσταση, που επικρατεί, απλούστατα, πρόκειται να χειροτερεύσει. Και θα χειροτερεύσει πολύ.


Δεν χρειάζονται πολλά λόγια, για να εξηγηθούν οι λόγοι αυτής της κακής εξέλιξης, που ακολουθεί την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. 


Η νέα κρίση, μέσα στην μακροχρόνια, την υπερδεκάχρονη κρίση, που έχουν φέρει οι ακολουθούμενες πολιτικές, για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, πρόκειται, άμεσα να επιδεινώσουν, το φαινόμενο του αποπληθωρισμού, που έχει επανεμφανισθεί και στο οποίο έχουμε αναφερθεί, στο προηγούμενο δημοσίευμα και φυσικά, θα επιδεινώσει όλα τα πολύ άσχημα μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, αφού η οικονομική δραστηριότητα θα υποστεί ένα πρόσθετο πλήγμα. 


Το πρόβλημα της κυβέρνησης βρίσκεται, στον υπάρχοντα αριθμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες, όσο μεγεθύνεται ο αριθμός των μολύνσεων, από τον COVID-2019, δεν επαρκούν, για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων περιπτώσεων, που έχουν ανάγκη, από εντατική νοσηλεία.


Μόνη και απλή λύση, σε αυτό το υπαρκτό πρόβλημα, είναι η ραγδαία αύξηση των ΜΕΘ. Κάτι, που θα έπρεπε να έχει γίνει, εδώ και καιρό. (Η αλήθεια είναι ότι έγινε μια προσπάθεια, αυξήθηκαν οι ΜΕΘ, αλλά πολύ λιγότερο, από όσο χρειάζεται).


Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα του ευρώ και των μνημονιακών πολιτικών, που συνεπάγονται στενότητα χρήματος και περιορισμούς στις δημόσιες δαπάνες, δεν είναι δυνατόν να αυξηθούν οι ΜΕΘ, στο αναγκαίο επίπεδο, που απαιτούν οι περιστάσεις.


Η Ελλάδα του ευρώ δεν μπορεί να κάνει αυτό, που θα έκανε η Ελλάδα της δραχμής, η οποία, με την κοπή των αναγκαίων ποσοτήτων χρήματος, θα έλυνε το πρόβλημα, με την άμεση αύξηση των δημοσίων δαπανών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, σε ΜΕΘ και ιατρικό προσωπικό.


Ως εκ τούτου, εκ των πραγμάτων, η οικονομία σακατεύεται, το κόστος που δημιουργείται είναι πολλαπλάσιο του κόστους των ΜΕΘ, που λείπουν και οι τρέχουσες και οι επιγενόμενες εξελίξεις πρόκειται να καταστήσουν χειρότερα τα πράγματα.


Αυτές οι άμεσες εξελίξεις, προφανώς, είναι σε γνώση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και ως εκ τούτου, αποτελούν κυβερνητική επιλογή. Αναγκαστική, μεν, αφού η κυβέρνηση μένει πιστή, στο ευρώ, αλλά επιλογή, δε.


Και ως τέτοια πρέπει (αν και δεν είναι, καθόλου, βέβαιο ότι πρόκειται) να αντιμετωπισθεί, από την ελληνική κοινωνία.


Το τί πρόκειται να συμβεί, είναι κάτι, που μένει να το δούμε…



Σχόλια

Ο χρήστης GEORGE είπε…
Τις ίδιες δικαιολογίες όμως δίνουν και οι κυβερνήσεις οικονομικά "ισχυρών" κρατών όπως Βρετανία, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Γαλλία κλπ ή οι κυβερνήσεις μεγάλων κρατών (Ρωσία, Ινδία κλπ)

Όλες αυτές οι κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει σε πολύ αυστηρά και καταστροφικά μέτρα lockdown.

Και ως δικαιολογία αναφέρουν οτι δεν έχουν ΜΕΘ και αναπνευστηρες....

Τα ιδια λένε ο κυβερνήτης της νέας Υόρκης, ο Μπόρις Τζόνσον, ο Μακρόν, ο Πούτιν, ο Μόντι, ο Μητσοτάκης κλπ υπάρχει κοινή γραμμή

Την ίδια στιγμή πολλές κυβερνήσεις κάνουν business deals με εταιρίες εμβολίων που δεν έχουν κάτι χειροπιαστό ούτε και έχουν προχωρήσει σε test & έλεγχο για παρενέργειες...

Είτε δεν έχουν χρήμα, είτε δεν θέλουν να ρίξουν χρήμα είτε έχουν άλλο σκοπό ....

Τα μέτρα lockdown στοιχίζουν πολύ περισσότερα δις (χαμένοι τζίροι, μειωμένη είσπραξη φόρων, αύξηση ανεργίας κλπ) από ότι μια πιθανή αύξηση δημοσίων δαπανών για νέες ΜΕΘ

Ο χρήστης NF είπε…
Εχετε βρει το φαρμακο δια πασαν νοσον και πασα μαλακία αγαπητε. Θα τραβουσαμε ενα ξεγυρισμενο σέινιορατζ, θα τυπωναμε νομισμα, θα δημιουργουσαμε κλινες ΜΕΘ, οποτε δεν θα χρειαζοταν Lockdown.
Μονο που χωρις τα περιοριστικα μετρα, η διαδοση της επιδημιας ειναι ΕΚΘΕΤΙΚΗ, συμφωνα με τα επιδημιολογικα μαθηματικα μοντέλα. Αυτο πρακτικα σημαινει οτι αν πχ σημερα εχουμε 50 κορυσματα ημερησιως, σε 20 μερες εχουμε 500, και σε 40 μερες 10.000. Και δεκαπλασιες κλινες ΜΕΘ να ειχαμε, πολυ γρηγορα θα γεμιζαν. Αυτος ειναι ο λογος που ολη η Ευρωπη εκανε lockdown, ακομα και χωρες με πολλαπλασια αναλογια κλινών ΜΕΘ προς πληθυσμο σε σχεση με εμας, οπως η Γερμανια. Εδω εκαναν lockdown οι ΗΠΑ, κόντρα στις επιθυμιες του τρελο-Ντόναλντ.

Επιπλεον δεν εχω την εντυπωση οτι εχετε αντιληφθει πληρως τι σημαινει νοσηλεια στην εντατικη με κωρονοϊό. Δεν επιβιωνουν ολοι οι αθενεις, πεθαινουν αρκετοι, ακομα και νεοι.Καποιοι απο αυτους που επιβιωνουν μενουν με προβληματα, οπως ινωση στους πνεύμονες. Και η μακροχρονια νοσηλεια στην εντατικη με αναπνευστηρα δεν ειναι καθολου παλο πραγμα. Οι μυες ατροφουν, ακομα και οι αναπνευστικοι μυες, μετα την νοσηλεια απαιτειται μακρα διαδικασια αποκαταστασης, και ο ασθενης κανει μηνες να συνελθει.

Οι μονες χωρες απεφυγαν το εκτεταμενο ή πληρες lockdown ειναι αυτες που εχουν πληθυσμο ο οποιος διακρινεται για την ομαδικη σιδηρα πειθαρχια του, και εφαρμοζει μονος του τις οδηγιες του Κρατους και τα βασικα μετρα προληψης, οπως καποιες χωρες της Απω Ανατολης ( Κορεα, Ταιβαν, Ιαπωνια). Ο Ελληνας ομως ειναι απειθαρχος και λεχρίτης, μονο με το μαστίγιο καταλαβαινει.


Συνιστω να κλειστειτε σπίτι και να μην κανετε τον παλληκαρά αγαπητε. Δεν ειναι αστειο πραγμα αυτη η αρρωστεια.
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Η νόσος είναι ένα σημαντικό ζήτημα, αλλά η υπερβολή, ως προς τα μέτρα που λαμβάνονται, είναι κάτι διαφορετικό και έχει να κάνει με τον σινοδυτικό ανταγωνισμό, για την κυριαρχία στον πλανήτη.

Ο στόχος των Δυτικών είναι να περιορίσουν το παγκόσμιο εμπόριο, προκειμένου να οδηγήσουν σε πτώση τους κινεζικους αναπτυξιακούς ρυθμούς, όπως έγινε με την χρηματοπιστωτικη κρίση του 2008.

Βεβαια, όλη αυτή η προσπάθεια οδηγεί την Δύση, σε έναν βαρύ αυτοτραυματισμό, αλλά τέτοιου μεγέθους στόχοι έχουν και τέτοια αποτελέσματα.

Το τι θα επιτύχουν είναι κάτι που θα το δούμε. Αν και νομίζω ότι η Δύση έχει χάσει το τραίνο, διότι αυτού του είδους οι πολιτικές είναι, απολύτως, ανεπαρκείς, για να ανακόψουν τον κινεζικό γίγαντα.

Θα δούμε...


Ο χρήστης ΝF είπε…
Δε μας τα λετε καλα αγαπητε. Και γιατι η Δυση δεν επιβαλλει απλως δασμους στις κινεζικες εξαγωγες, ή εμπορικες κυρωσεις με καποιο προσχημα (πχ τα ανθρωπινα δικαιωματα) αντι να αυτοτραυματιζεται με τετοιο τροπο;

Και ουτε βεβαια θα μας σωσει το σέινιορατζ και οι περισσοτερες κλινες ΜΕΘ, οπως εδειξα παραπανω
. Ηδη η Γερμανια ανακοινωσε ολικο lockdown ως τις 10 Ιανουαριου αν και εχει μακραν τη μεγαλυτερη αναλογια κλινών ΜΕΘ προς πληθυσμο στην Ευρωπη.(10πλασιες απο εμας).
Αφηστε τις παλληκαριες και κλειστειτε σπιτι.
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Μην βιάζεσαι. Απλώς, η Δύση αργεί. Και αυτό, φυσικά, είναι εις βάρος της.

Αν και εδώ που τα λέμε, ακόμη και αυτό το μέτρο είναι, απολύτως, ανεπαρκές, για να αντιστρέψει την φορά των πραγμάτων.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).