Τα απομεινάρια του αναχρονιστικού ευρωκομμουνιστικού "ανανεωτισμού" διασπούν τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ. Σε τι (και ποιούς) εξυπηρετεί η διάσπαση;

"Αναμενόμενη (εδώ και καιρό) η κίνηση των λεγόμενων ανανεωτών του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ. Το θέμα είναι γιατί γίνεται τώρα και όχι παλαιότερα.

Γιατί πρέπει, τώρα, πάνω στην ώρα της κρίσης, που τραντάζει συθέμελα την ελληνική οικονομία και κοινωνία, να διασπαστεί ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και τι (και ποιούς) εξυπηρετεί αυτή η διάσπαση;


Φώτης Κουβέλης. (Στην photo μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα. Τώρα, μετά την καθεστωτική επιλογή του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης, οι δρόμοι τους χώρισαν).


Φυσικά, αυτούς που πρώτους από όλους εξυπηρετεί η διασπαστική κίνηση των απομειναριών του κυρκικού "ανανεωτισμού" του παλαιποτε ΚΚΕ (Εσωτερικού), όπως αυτά εκφράζονται από τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης Φώτη Κουβέλη, είναι όσους έντρομοι συνασπίζονται για να υπερασπίσουν το φαύλο πολιτικό και οικονομικό καθεστώς, που αναδείχτηκε στην χώρα την τελευταία δεκαπενταετία και το οποίο απειλείται με άμεση κατάρρευση από τις ραγδαίες εξελίξεις του τελευταίου οκταμήνου, οι οποίες έχουν την απαρχή τους στην οικονομική ύφεση που ξέσπασε δύο χρόνια πριν και έφθασε με καταιγιστική σφοδρότητα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη, ύστερα από τις παιδαριώδεις ανοησίες του ΓΑΠ (που μετέτρεψε την οξύτατη δημοσιονομική κρίση, που άφησε πίσω του ο Κώστας Καραμανλής, σε ασφυκτική πιστωτική κρίση, η οποία εκφράστηκε με την διακοπή των ροών των πιστώσεων στην χώρα) και σε κρίση χρέους και ύπαρξης της Ευρωζώνης, η οποία κλυδωνίζεται με την βοήθεια των γερμανικών ελίτ, οι οποίες αναθεωρούν την στάση τους απάναντι στο κοινό νόμισμα (το ευρώ) αρνούμενες, πεισματικά, να μετατρέψουν την κουρελιασμένη, πλέον, νομισματική ένωση της Ευρωζώνης και σε οικονομική και κυρίως πολιτική ένωση, κατά τα ομοσπονδιακά πρότυπα των Η.Π.Α.

Πρώτη από όλους, ευνοημένη από την διάσπαση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ είναι η κυβέρνηση του ΓΑΠ, η οποία ελπίζει ότι (πέρα από την υποστήριξη που έχει από το τυχοδιωκτικό ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη και την Ντόρα Μπακογιάννη και το όποιο σχήμα αυτή δημιουργήσει, μέσα από μια διασπαστική κίνηση στη Ν.Δ.), στους "ανανεωτές" του Φώτη Κουβέλη θα βρει ευπρόσωπους αριστερούς υποστηρικτές των προσπαθειών της να περάσει τις ντιρεκτίβες των νεοβάρβαρων κατακτητών, στους οποίους η ίδια η κυβέρνηση παρέδωσε τα κλειδιά της ουσιώδους διακυβέρνησης της χώρας, περιοριζόμενη η ίδια στον ρόλο του απλού διεκπεραιωτή των αποφάσεών τους.


Λεωνίδας Κύρκος. Ο ιστορικός ηγέτης της ελληνικής εκδοχής του ευρωκομμουνισμού. (Στην photo με την σύζυγό του Καλή, όταν δικάζονταν σε εμφυλιοπολεμικό στρατοδικείο).


Οι "ανανεωτές" του Φώτη Κουβέλη, βλέποντας την ολοένα και μεγαλύτερη πιθανότητα κατάρρευσης όλων εκείνων των θεσμικών μεταβολών, για τις οποίες πάλεψαν επί δεκαετίες, για τις οποίες λοιδωρήθηκαν, κατά το παρελθόν και για τις οποίες νόμισαν ότι οι εξελίξεις, έτσι όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί, πριν από την έλευση της αναπάντεχης ύφεσης το 2008, τους είχαν, πολιτικοϊστορικά, δικαιώσει (υποστήριξη της ΕΟΚ και της ένταξής της χώρας μας σε αυτήν, αλλά και υποστήριξη της ευρωζώνης, του ευρώ και της Συνθήκης του Μάαστριχτ και την ένταξη της Ελλάδας σε αυτούς του θεσμούς), τώρα που οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι θεσμικές αυτές μεταβολές κινδυνεύουν με κατάρρευση, λόγω του παιδαριώδους περιεχομένου τους, αλλά και λόγω των αγκυλώσεων, οι οποίες υπάρχουν στις οικονομικές (κυρίως χρηματοπιστωτικές, αλλά και εν μέρει βιομηχανικές) και πολιτικές ελίτ, κυρίως, της Γερμανίας, αλλά και ευρύτερα της Ευρώπης, οδηγούνται σε μια πολιτική συσπείρωσης, γύρω από την υπεράσπιση του παλαιού "καλού" πολιτικοϊδεολογικού τους οπλοστασίου, το οποίο κινδυνεύει και αυτό να απαξιωθεί, μαζύ με αυτές τις θεσμικές μεταβολές, τις οποίες με τόσο πάθος ο ιδεολογικοπολιτικός τους πατέρας (ο Λεωνίδας Κύρκος) και οι ίδιοι έχουν στηρίξει.

Βέβαια, τα απομεινάρια του παλαιού ευρωκομμουνιστικού "αναεωτισμού" έρχονται να υποστηρίξουν αυτές τις ιδέες και αυτούς τους θεσμούς, μέσα σε μια έντονα αρνητική γι' αυτούς συγκυρία, διότι οι ιδέες αυτές και οι θεσμοί, που συγκροτήθηκαν, με βάση αυτές τις ιδέες, απαξιώνονται καθημερινά, ολοένα και περισσότερο και με απίστευτη ταχύτητα, μέσα στην ελληνική κοινωνία.


Αυτό φαίνεται ότι δεν τους ενδιαφέρει, όσο και αν τους φοβίζει. Έχουν μάθει να αποτελούν πολιτική μειοψηφία, μέσα στην ελληνική κοινωνία.

Η διαφορά, όμως, σε σχέση με το παρελθόν, είναι ότι τότε (στις δεκαετίες 1970 και 1980) είχαν δίκιο. Ενώ τώρα έχουν άδικο, διότι έρχονται να υπερασπίσουν κάτι το οποίο αποδεικνύεται οικονομικά επώδυνο και κοινωνικά αλυσιτελές...

Τα απολειφάδια του παλαιού ευρωκομμουνιστικού "ανανεωτισμού" οδηγούνται στον φυσικό καθεστωτικό τους χώρο, όποιες πιρουέττες και αν κάνουν και σε όποιους πολιτικούς ακροβατισμούς και αν επιδοθούν.

Και αυτή η εξέλιξη δείχνει και την σοβαρότητα της κρίσης, την οποία περνά η ελληνική κοινωνία και την καταιγιστική επιδείνωση αυτής της κρίσης, η οποία έρχεται..."


(Σχόλιά μου http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2010/06/1055.html?showComment=1275939838216#c7719732048169545186 και http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2010/06/1055.html?showComment=1275939979727#c3040356144055452732  της 7/6/2010 στο θέμα, που ανοίχτηκε στο μπλογκ της Sibilla.gr, με τίτλο : "Αποσπάσματα συνέντευξης "Στο Κόκκινο 105,5" του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β' Αθήνας, Φώτη Κουβέλη" http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2010/06/1055.html ).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).