Ο πόλεμος ΗΠΑ, NATO και Ρωσίας, στην Ουκρανία, μέσα από μια πρώτη παρουσίαση των ρωσικών αδυναμιών και κυρίως, της αμερικανικής ρητορικής, για την πλήρη στρατιωτική εξουδετέρωση της Ρωσίας, το ρωσικό σύστημα “Περίμετρος”, το πλήρες αδιέξοδο και η απόλυτη καταστροφή, που απειλείται να ακολουθήσει.



Είμαστε σε μια περίοδο, κατά την οποία οι διαδικασίες και ο έλεγχος της λήψης των αποφάσεων, όσον αφορά τον πολιτικό και στρατιωτικό τομέα, υπάρχει κίνδυνος, σε επίπεδο μεγάλων δυνάμεων - και στην συγκεκριμένη περίπτωση, μεταξύ Ρωσίας και Δύσης - είναι πιθανό να χαθούν; 

Δεν αποκλείεται· είναι, άλλωστε, σαφές ότι έχουμε εισέλθει, σε μια ιστορική περίοδο, η οποία είναι, εντελώς, νέα μάλιστα και πρωτόγνωρη.

Οι Ρώσοι διαδίδουν ότι πιστεύουν - και θέλουν οι αντίπαλοί τους, στην Ουάσινγκτων και ευρύτερα, στην Δύση, να πιστεύσουν - πως η ρωσική ηγεσία, εννοεί αυτά που λέει, περί πιθανού πυρηνικού πλήγματος της Μόσχας, στην Ουκρανία, αλλά τα πράγματα είναι περισσότερο δύσκολα και πολύ πιο σύνθετα, από όσο φαίνεται ότι είναι. Προφανώς, η πολλαπλότητα των κρίσεων και η φθορά της παγκόσμιας φιλελεύθερης δυτικής ολιγαρχίας, επιτρέπουν την ύπαρξη περιθωρίων, για αυτό το απλοϊκό αφήγημα. Και αυτό είναι, που καθιστά την παρούσα κατάσταση, ακόμη περισσότερο δύσκολη, ως προς την διαχείρισή της. 

Οι Αμερικανοί, από την δική τους, πλευρά, διαδίδουν και θέλουν να πείσουν ότι η Ρωσία είναι μια διαχειρίσιμη και εύκολη, γι’ αυτούς, περίπτωση και ότι, απλώς, θα την εξαφανίσουν, εάν επιχειρήσει πυρηνικό πλήγμα, κατά της Ουκρανίας, ή εάν επιτεθεί, με συμβατικά όπλα, σε κάποια χώρα, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Και αυτό το αφήγημα δεν είναι απίθανο να συμβεί. Είναι πολύ δύσκολο να συμβεί, αλλά είναι ένα σενάριο, το οποίο βρίσκεται, εντός των ορίων της πιθανότητας. Και για τον λόγο αυτόν, δυσχεραίνεται, ακόμη περισσότερο, η επικρατούσα κατάσταση, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μπορεί, λοιπόν,  ο έλεγχος και οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων να χαθούν και να οδηγηθούμε, σε ένα ντόμινο εξελίξεων και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, αν συνεχίσουν τα πράγματα να βαδίζουν προς αυτή την κατεύθυνση; 

Όπως έγραψα, παραπάνω, στην αρχή του παρόντος άρθρου, φυσικά και μπορεί. Αυτό είναι, άλλωστε, εκείνο, το οποίο φοβάμαι ότι δεν είναι, πλέον, τόσο πολύ απίθανο να συμβεί. Αλλά ο φόβος είναι, μόνον, φόβος. Δεν είναι προσμονή.

Μέσα σε ένα, ασφυκτικά, συμπιεσμένο χρονικό διάστημα, έχουμε την κήρυξη μερικής επιστράτευσης, στην Ρωσία, την καταστροφή, μέσω δολιοφθοράς, των υποθαλάσσιων αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου, που συνδέουν την Γερμανία, με την Ρωσία στην Βαλτική Θάλασσα, την μεταβολή στην νομική και κυρίως, στην γεωπολιτική πραγματικότητα, με την προσάρτηση του Ντονπάς, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, από την Μόσχα, το επείγον αίτημα του Κιέβου, για ένταξη του ουκρανικού κράτους στο ΝΑΤΟ, την απόρριψή του και την ένταση του πολέμου, στην Ουκρανία, με την ουκρανική στρατιωτική/τρομοκρατική επιχείρηση, στον αυτοκινητόδρομο της γέφυρας της Κριμαίας (όπου ανατινάχθηκε ένα φορτηγό, το οποίο προκάλεσε την ανάφλεξη επτά δεξαμενών καυσίμων, ενός σιδηροδρομικού τραίνου, που κατευθυνόταν προς την χερσόνησο), ενώ όλα αυτά συνοδεύονται, από την εμφανή, πλέον και όχι, απλώς, αριθμητική αδυναμία του ρωσικού εκστρατευτικού σώματος, στα πεδία των μαχών· μια αδυναμία, για την ύπαρξη και την εκδήλωση της οποίας, έχω πολλές φορές γράψει και την έχω επισημάνει, από την έναρξη του πολέμου, τον περασμένο Φεβρουάριο.



Γέφυρα της Κριμαίας 8/10/2022.


Σε ό,τι αφορά την ρωσική μερική επιστράτευση, ο αριθμός των 300.000 ατόμων, που πρόκειται να επιστρατευθούν, προκύπτει, από εκτίμηση της πλευράς της Μόσχας, ότι έτσι μπορεί να υποστηρίξει, άμεσα, την διεξαγωγή του πολέμου, σε αυτή τη φάση, το ρωσικό κράτος, από την άποψη των υλικών υποδομών, του εξοπλισμού, της εκπαίδευσης του προσωπικού κλπ. 

Η αλήθεια είναι ότι η Μόσχα έχει πέσει έξω, μέχρι στιγμής, σε όλες, περίπου, τις εκτιμήσεις, που είχε, αρχικά, σχετικά με τον πόλεμο, στην Ουκρανία. Και φυσικά, είναι σαφές ότι και τώρα, οι ρωσικοί στρατιωτικοί υπολογισμοί πρόκειται να πέσουν έξω. Προφανώς, κάποια στιγμή η μερική επιστράτευση θα μετατραπεί, σε γενική και θα διευρυνθεί, αφού θα υπάρξουν διάφορα κύματα επιστράτευσης και χρονικά και αριθμητικά. 

Επίσης, σε βάθος χρόνου, δεν θα κυριαρχούν, μόνον, βασικές μονάδες, όπως τα τάγματα στο έδαφος, αλλά θα υπάρξει μετάβαση, σε ταξιαρχίες, μεραρχίες και σώματα στρατού. Η μεταβολή στη δομή, τη σύνθεση και τη λειτουργία των εμπόλεμων που θα βρίσκονται στο μέτωπο και τα πεδία των μαχών θα συνοδευτεί από μεταβολή στο είδος του πολέμου. Οι Ρώσοι, πιθανότατα, θα μεταβούν, από το επίπεδο της ονομαζόμενης, ως ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, σε αυτό του ολοκληρωτικού συμβατικού πολέμου, για άγνωστο χρονικό διάστημα. Θα την αποκαλέσουν, ως μια μορφή αναβαθμισμένης αντιτρομοκρατικής επιχείρησης, αλλά, φυσικά, τα πράματα θα πάρουν τις διαστάσεις, που περιγράφω. 

Βέβαια, το χειρότερο, από όλα, για την Μόσχα, θα μπορούσε να είναι η απάντηση της Δύσης. Οι Αμερικανοί έχουν προειδοποιήσει ότι οι συνέπειες, για την Ρωσία, θα είναι τρομακτικές. Έχουν δώσει λεπτομέρειες στους Ρώσους, για τα αντίποινά τους. 

Τι μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ; 

Οι Αμερικανοί λένε ότι οι  επιλογές τους είναι πολλές. Φυσικά, θα συνεχίσουν να προμηθεύουν με όπλα και χρήματα την Ουκρανία, αλλά θα χρησιμοποιήσουν και συμβατικά όπλα, εναντίον της Ρωσίας. «Κάτι σαν αποκλιμάκωση χωρίς την κλιμάκωση». Το πιθανότερο είναι να μην σημειωθούν χτυπήματα, μέσα σε ρωσικό έδαφος, ώστε να μην εκμεταλλευθεί το γεγονός η Μόσχα και κάνει λόγο, για πρόθεση της Δύσης να εξαφανίσει την Ρωσία. 

Αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους, θα περιοριστούν, στο τωρινό πεδίο των μαχών. Ενα από τα πρώτα όπλα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν είναι οι ονομαζόμενοι, ως αόρατοι, πύραυλοι κρουζ αέρος - εδάφους JASSM, μεγάλου βεληνεκούς, που μπορούν να εκτοξευθούν από αμερικανικά ή άλλα αεροσκάφη, χωρίς αυτά να βγουν, από τον εναέριο χώρο των κρατών του ΝΑΤΟ και φυσικά, μπορούν να καταστρέψουν ρωσικές θέσεις, στην Ουκρανία. 

Υπάρχουν πολλά σημεία στρατηγικού ενδιαφέροντος που υποτίθεται ότι μπορούν, εύκολα, να καταστρέψουν οι Αμερικανοί χωρίς να στείλουν, ούτε ένα αεροσκάφος τους, στην Ουκρανία και η Ουάσινγκτων διαδίδει ότι μπορούν να καταστρέψουν την ρωσική αντιαεροπορική άμυνα, με ειδικά όπλα και μετά να επιχειρούν ανενόχλητοι, στον αέρα, εναντίον των απροστάτευτων ρωσικών δυνάμεων, ισχυριζόμενη ότι η ρωσική αεράμυνα δεν φαίνεται να είναι πολύ καλύτερη, από την αεράμυνα του Ιράκ και της Λιβύης και δεν θεωρεί την Ρωσία στρατιωτική υπερδύναμη, ικανή να αντιμετωπίσει τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ. 

Η πλήρης αποτυχία της ρωσικής αεροπορίας, στην Ουκρανία, είναι χαρακτηριστική, σύμφωνα, με το αμερικανικό αφήγημα, το οποίο, αν και μη επαρκές, πατάει πάνω, στην πραγματικότητα. Έτσι, η ρωσική αεροπορία, αντί να κυριαρχήσει, άνετα, στον αέρα, οι περισσότεροι Ρώσοι πιλότοι παραμένουν ανήμποροι, στο έδαφος, παρά τα εκατοντάδες αεροσκάφη, που έχουν μεταφέρει, στην περιοχή. Οι Ρώσοι κτυπούν την Ουκρανία, από μεγάλες αποστάσεις, με όπλα μεγάλου βεληνεκούς όπως οι S-300 και S-400 και λίγα ρωσικά αεροσκάφη πετούν, πάνω από την επικράτεια της χώρας αυτής. Αυτοί οι πιλότοι υποτίθεται ότι δεν θα έχουν καμμία τύχη, απέναντι στους πολύ καλά εκπαιδευμένους Αμερικανούς και άλλους Δυτικούς και στα δικά τους πολύ πιο προηγμένα αεροσκάφη. 

Οι Αμερικανοί λένε ότι θα μπορούσαν να καταστρέψουν, εύκολα, την αντιαεροπορική άμυνα των Ρώσων, ακόμη και τις συστοιχίες, που βρίσκονται στην Ρωσία, ή στην Λευκορωσία, σε απόσταση λίγων, μόνο, χιλιομέτρων, από τα ουκρανικά σύνορα. Κατόπιν, όλα τα τανκς και τα στρατιωτικά οχήματα των Ρώσων θα ήταν εύκολος στόχος για τα αμερικανικά και νατοϊκά drones. Ο ρωσικός στρατός θα συντριβεί και οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να ανακαταλάβουν, όχι μόνο όλο το Ντονμπάς, αλλά και την Κριμαία. Και όλα αυτά, χωρίς να ακουμπήσει ουκρανικό έδαφος ούτε μία μπότα στρατιώτη του ΝΑΤΟ. 

Με τον τρόπο αυτόν, το αποτέλεσμα της χρήσης πυρηνικών όπλων από την Μόσχα, θα είναι ότι η Δύση θα έχει καταστρέψει τον ρωσικό στρατό, αποκλειστικά, με συμβατικά όπλα. Έτσι, η Ρωσία θα ηττηθεί κατά κράτος όσο αποτελεσματικό και αν είναι ένα πυρηνικό χτύπημα, στην Ουκρανία και μια ρωσική επίθεση, σε κάποια χώρα του ΝΑΤΟ.  

Μέσα, σε αυτό το ρητορικό τοπίο, για πρώτη φορά, η Μόσχα κάνει λόγο, για το σχέδιο “Περίμετρος”, με τον διευθυντή του Τμήματος Μη Διάδοσης και Ελέγχου Πυρηνικών Όπλων του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Βλαντιμίρ Γερμακώφ, ο οποίος απάντησε, στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι “προφανώς η Ουάσιγκτων έχει ξεχάσει την τελευταία γραμμή της ρωσικής άμυνας, το σχέδιο “Περίμετρος”, ή «Νεκρό Χέρι». Υπενθυμίζουμε ότι, μεταξύ των εγγυητών ασφαλείας μας, είναι το σύστημα “Περίμετρος”, το οποίο συζητήθηκε ενεργά, πέρυσι, κατόπιν εισήγησης”. 

Τι είναι το σύστημα “Περίμετρος”; 

Με λίγα λόγια, είναι το πυρηνικό στρατιωτικό στρατιωτικό πλήγμα, το οποίο μπορεί να καταφέρει ο ρωσικός στρατιωτικός σχεδιασμός, στους αντιπάλους, εάν αυτοί καταφέρουν να καταστρέψουν, πλήρως, την Ρωσία και όταν υποτίθεται ότι, στην Μόσχα και σε ολόκληρη την ρωσική επικράτεια, δεν θα έχει μείνει κανείς, για να απαντήσει, σε ένα τέτοιας έκτασης κτύπημα των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ. 

Για το σύστημα “Περίμετρος”, θα κάνω λόγο, σε επόμενο δημοσίευμα, σε αυτό εδώ το μπλογκ. Αλλά πρέπει, εδώ, να σημειώσω, τελειώνοντας το παρόν κείμενο, ότι όλες αυτές οι αφηγήσεις, όσο προπαγανδιστικό λόγο κι αν έχουν, για να γίνουν και όση πραγματικότητα και να κρύβουν, τελικά, δεν οδηγούν, παρά μόνο, σε μια “λύση” : 

Το απόλυτο αδιέξοδο και την απόλυτη καταστροφή.

Για να επικαλείται το σύστημα “Περίμετρος”, η ρωσική ελίτ, προφανώς, βρίσκεται, σε πολύ δύσκολη θέση· πιθανόν και σε απελπιστική θέση. 

Από όλα όσα έγραψα, μέχρι τώρα, προκύπτει ότι η Μόσχα έχει πλήρη συνείδηση των συμβατικών στρατιωτικών αδυναμιών της, απέναντι στην Ουάσιγκτων και στο ΝΑΤΟ. Είναι προφανές ότι το αμερικανικό αφήγημα - αν και υπερβολικό, ως προς τους στόχους, που αναφέρει - περιγράφει μια διόλου απίθανη πορεία των εξελίξεων, όσο και αν είναι, δύσκολα, εφικτή μια τέτοια πορεία. Ακόμη, είναι προφανές ότι είναι επώδυνο και δύσκολο, για τις ΗΠΑ, να αποδεχθούν την, υπό διαμόρφωση, νέα παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων, που αναδύεται, στον ορίζοντα, χωρίς να προσπαθήσουν να ανασχέσουν την υλοποίησή της. 

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι αυτό που περιγράφεται, ως ρωσική εθνική ασφάλεια, διασφαλίζεται, με την παρουσία (και την αντίστοιχη απειλή) του τεράστιου πυρηνικού οπλοστασίου της Μόσχας. Δεν είναι ο συμβατικός στρατιωτικός τομέας το ατού της ρωσικής ηγεσίας, η οποία έχει γνώση αυτής της σκληρής πραγματικότητας. 

Και εδώ είναι που πάσχει το αμερικανικό αφήγημα, το οποίο μένει, στην εξουδετέρωση του συμβατικού στρατιωτικού δυναμικού της Ρωσίας και δεν προχωρεί, στην πυρηνική απειλή, την οποία κραδαίνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όχι, για την Ουκρανία, αλλά, πολύ περισσότερο, εναντίον της Δύσης, συνολικά. 

Και αυτή η πυρηνική απειλή έχει να κάνει, με την προφανή πυρηνική απάντηση της Μόσχας, σε μια καταστροφή του συμβατικού της οπλοστασίου. Μια απάντηση η οποία μας οδηγεί, ενώπιον των περιγραφών, στην μυθική Αποκάλυψη του Ιωάννη.
 
Ποιός λογικός ηγέτης, στην Δύση, είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί μια τέτοια εξέλιξη;

Πιστεύω ότι ουδείς

Το θέμα είναι αν το πιστεύει αυτό και η ρωσική ηγεσία, η οποία δείχνει (ή κάνει ότι δείχνει) πως είναι διατεθειμένη να προχωρήσει, στο έπακρο, στην δική της πυρηνική απάντηση. Νομίζω ότι, στην Μόσχα, το πιστεύουν αυτό· ότι δηλαδή οι δυτικοί ηγετικοί κύκλοι δεν αποδέχονται μια τέτοια κλιμάκωση. Και αυτό καθιστά την προβλεπόμενη κατάσταση δυσκολότερη, ως προς την πρόγνωσή της. 

Εν πάση περιπτώσει, δεν έχει έλθει, ακόμη, το τέλος του κόσμου. Όλα αυτά είναι μακριά μας. Προφανώς, δεν πάμε καλά. Δεν πάμε καθόλου καλά. Απλά, ελπίζω ότι όλα αυτά θα μείνουν, σε επίπεδο προπαγάνδας και δεν θα πλησιάσουν ποτέ, στο να γίνουν πραγματικότητα. 

Αλλιώς αλίμονο μας. 

Αλλά η ελπίδα μένει, πάντα παρούσα και αλώβητη, διότι δεν μπορεί όλοι όσοι εμπλέκονται, στην λήψη των κρίσιμων αποφάσεων, να είναι ανισόρροποι· αν και στο παρελθόν, η Ιστορία έχει καταγράψει πολλές περιπτώσεις, υπέρ του αντιθέτου. 

Όμως, το παρελθόν είναι παρελθόν. Πέρασε και παρήλθε. Και επειδή, ακόμη, κάθε εποχή και κάθε ιστορική περίοδος έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες…

Σχόλια

Ο χρήστης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε…
Και ας πούμε ότι εξαφανίζεται η Ρωσία από τον παγκόσμιο χάρτη, που δεν πρόκειται να συμβεί, παρακάτω τί θα κάνει η συλλογική Δύση με την Κίνα και τις υπόλοιπες χώρες της Ασίας; Πως θα τις αντιμετωπίσει;
Ο χρήστης GEORGE είπε…
Σιγουρα η σημερινη Ρωσια δεν εχει την οικονομικη, γεωπολιτικη και στρατιωτικη δυναμη της ΕΣΣΔ. Το πυρηνικο και πυραυλικο οπλοστασιο παραμενει ισχυρο βεβαια. Αλλα δεν ειναι και μια αδυναμη στρατιωτικα χωρα οπως θελει να τη παρουσιαζει η δυτικη προπαγανδα.

Μπορει οι δυτικοι να θεωρουν οτι θα διαλυσουν τις συμβατικες ρωσικες δυναμεις αλλα κατα ποσο αυτο ειναι ρεαλιστικο?

Το ΝΑΤΟ δεν εχει αντιμετωπισει ποτε μια μεγαλη και ισχυρη συμβατικη δυναμη (εστω και πιο αδυναμη).

1) Σερβια - Μην ξεχναμε οτι δεν τολμησαν να κανουν χερσαιο πολεμο ουτε κατα της διαλυμενης Σερβιας του Μιλοσεβιτς αφου υπολογιζαν οτι θα χρειαζονταν εκατονταδες χιλιαδες στρατιωτες για να επιβληθουν. Και βομβαρδιζαν με απεμπλουτισμενο ουρανιο τις γεφυρες, τα νοσοκομεια, τηλεπικοινωνιες, εργοστασια, υδραγωγεια και αμαχους (χτυπησαν και τη κινεζικη πρεσβεια επισης) ενω τελικως εριξαν το Μιλοσεβιτς με πορτοκαλι επανασταση.

2) Ιρακ / Αφγανισταν - Το Ιρακ του Σανταμ Χουσειν δεν κατεβασε καν την (απαρχαιωμενη) αεροπορια του και εκρυψε και το μεγαλο ογκο των στρατευματων του αφου ελαχιστα αρματα μαχης εμφανιστηκαν κατα των ΗΠΑ. Στο Αφγανισταν, οι Ταλιμπαν τελικα κερδισαν παρα τα δεκαδες δισεκατομμυρια σε εξοπλισμο που δαπανησαν οι αμερικανο-Νατοικοι και τους συνεχεις βομβαρδισμους και τις ειδικες επιχειρησεις.

3) Ιραν - παρα το σχεδιο των ΗΠΑ να χτυπησουν αυτη τη χωρα, δεν εχουν τολμησει ολα αυτα τα χρονια να κανουν καποιο πολεμο η βομβαρδισμο κατα του Ιραν. Μια χωρα με απαρχαιωμενη αεροπορια, αλλα μεγαλο συμβατικο στρατο και μεγαλο βαλλιστικο οπλοστασιο και συστηματα drones (φυσικα πολυ κατωτερα τεχνολογικα των αντιστοιχων ρωσικων συστηματων).

Φαινεται οτι το ΝΑΤΟ εχει διοχετευσει στην Ουκρανια οτι εχει και δεν εχει απο εξοπλισμο, αντι-αρματικα, Πυροβολικο, τεθωρακισμενα οχηματα και πυραυλους, αδειαζοντας ειδικα τα σοβιετικα οπλοστασια των ανατολικο-ευρωπαικων κρατων αλλα και μεταφεροντας και πολλα αλλα δυτικα οπλα (HIMARS, κλπ).

Υπαρχουν δημοσιευματα οτι τα αποθεματα των δυτικων εχουν λιγοστευσει και οτι δεν υπαρχει και η παραγωγικη ικανοτητα να αυξηθει η παραγωγη.

Εχουν μεταφερει λοιπον μεγαλα αποθεματα και δεν υπαρχουν αλλα περιθωρια για να μπορουν να δωσουν.

Τουλαχιστον απο οτι ειναι γνωστο επισημα, οι στρατοι των χωρων της ανατολικης ευρωπης (Πολωνια, Τσεχια, Σλοβακια, Ρουμανια κλπ) δεν ειχαν και τιποτα ιδιαιτερο σε εξοπλισμο απο αποψη ποσοτητας η ποιοτητας. Τωρα θα ειναι πολυ πιο αποδυναμωμενοι. Εχουν γινει βεβαια μεγαλες παραγγελιες προς αμερικανικες εταιριες για αναπληρωση αλλα θα χρειαστουν αρκετα χρονια.

Αλλα ακομα και χωρες οπως η Γαλλια, Αγγλια, Γερμανια κλπ εχουν πολυ λιγα αρματα μαχης, λιγα διαθεσιμα (αλλα σχετικα συγχρονα) πλοια και αεροσκαφη, και περιορισμενα πολεμοφοδια παρα το γεγονος οτι ειναι εν μερη εξοπλισμενοι με σχετικα συγχρονο εξοπλισμο και τεχνολογια.
Ο ελληνικος στρατος (της χρεοκοπημενης Ελλαδος) μαλιστα εχει πολυ περισσοτερα βαρεα αρματα μαχης, πυροβολικο και αλλα οπλικα συστηματα απο οτι Γαλλια, Αγγλια και Γερμανια μαζι !
Ο χρήστης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε…
Καλά η χρεοκοπημένη Ελλάδα από το 1897 και υπό διεθνή επιτήρηση έκανε βαλκανικούς πολέμους, εκστρατεία στην Κριμαία, στην Μικρά ασία, μια ζωή σπιούνος των δυτικών ενώ οι νεοέλληνες πλουτίζαν μέσα στα όρια της Τσαρικής και Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Και εγώ έχω την γνώμη ότι οι Αμερικανοί είναι υπερβολικοί. Δεν νομίζω ότι η νατοϊκή επιβολή, επί των συμβατικών στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας θα είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Αλλά η αλήθεια είναι ότι οι νατοϊκοί, στο πεδίο αυτό, υπερτερούν, έναντι των Ρώσων.

Όμως, αυτό δεν αρκεί…
Ο χρήστης Φλώρα Νικολιδακη είπε…
Δηλ. Αναλύετε μια υπόθεση κατά την οποία ολόκληρο το ΝΑΤΟ πολεμάει τη Ρωσία και καταλήγετε στο συμπέρασμα ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε θέση επιτυχίας;Κάνετε λάθος ανάλυση γιατί απομονώνετε τη Ρωσία ενω αυτή βρίσκεται πολύ ενεργά στη διαδικασία διαμόρφωσης ενός δεύτερου ομίλου εξουσίας στον κόσμο.
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Αγαπητή κυρία Νικολιδάκη, δεν υποτιμώ την ισχύ της Ρωσίας. Απλώς, περιγράφω τα πραγματικά δεδομένα, σε επίπεδο διεξαγωγής ενός πολέμου ΝΑΤΟ - Ρωσίας, με συμβατικά όπλα. Προφανώς, οι Αμερικανοί είναι υπερβολικοί, σε όσα διαδίδουν. Δεν πρόκειται να νικήσουν τον συμβατικό στρατό της Ρωσίας, τόσο εύκολα, όσο λένε. Όμως, οι ψυχροί αριθμοί οδηγούν, στο συμπέρασμα ότι οι νατοϊκοί, σε επίπεδο συμβατικών στρατιωτικών δυνάμεων, υπερέχουν, έναντι των Ρώσων.

Όμως, η τεράστια δύναμη της Ρωσίας βρίσκεται, στο επίπεδο των πυρηνικών στρατιωτικών δυνάμεων. Αυτή η πυρηνική ισχύς κάνει την Ρωσία μια πραγματική και άτρωτη στρατιωτική υπερδύναμη. Και αυτό δεν πρέπει να αγνοείται. Και εγώ ουδόλως το αγνοώ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).