2014 - 2018 : "Πραγματικό ΑΕΠ" και αποπληθωρισμός. Τα προεκλογικά fake news και η μνημονιακή μπουρδολογία, που, ήδη, ξεκίνησαν. (Η ανύπαρκτη ανάπτυξη και η πραγματική υπανάπτυξη, που άφησαν πίσω τους οι σαμαροβενιζέλοι, την οποία συνεχίζουν οι συριζαίοι).


2014 : Τα επίπεδα της ανάπτυξης, στις ευρωπαϊκές χώρες (πλην Ρωσίας, Λευκορωσίας, Ουκρανίας, Μολδαβίας). Με το αρνητικό κόκκινο, η Ελλάδα, στην οποία η οικονομική κρίση συνεχίστηκε και το 2014, με επίπεδα υπανάπτυξης της τάξεως του -1,1% του ελληνικού ΑΕΠ.



Ένα από τα ζητήματα, με τα οποία τα μνημονιακά πολιτικά κόμματα σκοπεύουν να απασχολήσουν το ελληνικό εκλογικό σώμα και μάλιστα έχουν, ήδη, αρχίσει να το απασχολούν αφορά, το 2014 και την σύγκριση, ανάμεσα στο τί άφησε πίσω της η κυβέρνηση των σαμαροβενιζέλων και το τί παρέλαβε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τον Ιανουάριο του 2015. Έχει, λοιπόν, αρχίσει να γίνεται πολύς ντόρος, για το τί έγινε και το τί δεν έγινε, εκείνη την εποχή και για όσα ακολούθησαν, στην πορεία.

Τα εκλογικά επιτελεία των δύο κομμάτων θέλουν να επικεντρώσουν, εκεί την προεκλογική τους ρητορική, εξ αιτίας του γεγονότος ότι επιθυμούν να αποφύγουν την ουσιαστική συζήτηση, για το παρόν και κυρίως, το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και ως εκ τούτου, η επιστροφή, στο παρελθόν, βοηθάει, στο να καλυφθούν αυτά τα πολύ σημαντικά κενά και στην συναφή μυθοπλασία, που οι Έλληνες "ευρωπαϊστές", με πρωταγωνιστές τον προβληματικό Αντώνη Σαμαρά και την συντηρητική παράταξη, αλλά και τον μπουχέσα Ευάγγελο Βενιζέλο, από την μία πλευρά και τους Αλέξη Τσίπρα, Πάνο Καμμένο και Ευκλείδη Τσακαλώτο, από την άλλη, προσπαθούν να καλλιεργήσουν, προκειμένου να πείσουν, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ, ότι τα έργα τους ήσαν ευεργετικά, για την ελληνική κοινωνία, αφού υποτίθεται ότι είχαν οδηγήσει την οικονομία της χώρας, στην αναπτυξιακή διαδικασία, την οποία διέκοψε η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 25/1/2015, που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, που ακολούθησε και από την πλευρά των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ότι ανέκοψαν την διαδικασία της οικονομικής καταστροφής, στην οποία έβαλαν την ελληνική οικονομία, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία και έσωσαν την χώρα.

Όλα αυτά, βέβαια, είναι προπαγανδιστικές ανοησίες. Δεν υπάρχει καμία αναπτυξιακή διαδικασία, στην εποχή της κυβέρνησης των σαμαροβενιζέλων, είτε, στην αρχή, είτε στην μέση και πολύ περισσότερο, στο τέλος της και φυσικά, ο ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισε να βαδίζει στην ίδια υπαναπτυξιακή πορεία, την οποία παρέλαβε, από τους σαμαροβενιζέλους, κατά τα έτη 2015 (πτώση του ΑΕΠ, κατά 0,8%) και 2016 (πτώση του ΑΕΠ, κατά 1,2%), ενώ οι υποτιθέμενοι ως αναπτυξιακοί ρυθμοί της ελληνικής οικονομίας, κατά τα έτη 2017 (άνοδος του ΑΕΠ, κατά 2,1%) και 2018 (υπολογιζόμενη άνοδος του ΑΕΠ, κατά 1,9%) είναι, απολύτως, ανεπαρκείς και εν πολλοίς, εικονικοί, αφού συνοδεύονται, από διαρκή πτώση της κατανάλωσης, έντονη αποεπένδυση και περιόδους αποπληθωρισμού. Αυτή είναι η απλή, ανεπιτήδευτη και ωμή αλήθεια, που προκύπτει, από τον παραπάνω πίνακα, ο οποίος προέρχεται από την Eurostat και περιγράφει το τί συνέβαινε εκείνη την εποχή.

Αλλά, από πού, βρήκαν οι απολογητές της κυβέρνησης των σαμαροβενιζέλων Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, το ΚΙΝΑΛ, ως κληρονόμος του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Γκίκας Χαρδούβελης, που διετέλεσαν υπουργοί Οικονομικών της οπερετικής κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά) την ανύπαρκτη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, την οποία, μάλιστα, υπολογίζουν ότι έφθασε, στο 0,8% του ΑΕΠ της χώρας;

Η "επιχειρηματολογία" τους είναι, κυριολεκτικά, αστεία και δολοφονική της πραγματικότητας. Στηρίζεται, στο γεγονός ότι ο αποπληθωριστής, στην ελληνική οικονομία, το 2014, έφθασε, στα επίπεδα του -1,90%, ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ έπεσε, κατά -1,11%. Από αυτά τα δεδομένα οι απίστευτοι απολογητές της κυβέρνησης των σαμαροβενιζέλων, μέσω ενός τεράστιου λογικού άλματος, το οποίο είναι, κυριολεκτικά, ένα άλμα στο κενό, μεταφέρουν την έννοια του "πραγματικού ΑΕΠ", η οποία έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, μόνο μέσα σε συνθήκες θετικού πληθωρισμού (και όχι σε συνθήκες αρνητικού πληθωρισμού, δηλαδή αποπληθωρισμού), στις συνθήκες του πραγματικού αποπληθωρισμού, που επικρατούσαν, στην ελληνική οικονομία, το 2014, για να καταλήξουν, στο συμπέρασμα ότι το υποτιθέμενο, ως "πραγματικό" ΑΕΠ της χώρας "αυξήθηκε", κατά 0,8%.

Βλακείες. Οι απολογητές της κυβέρνησης των σαμαροβενιζέλων προβαίνουν, σε ένα απίστευτο και εξωπραγματικό συνδυασμό των δύο αυτών αρνητικών δεδομένων, που δείχνουν την κάκιστη κατάσταση, στην οποία βρισκόταν η ελληνική οικονομία, το 2014, για να βγάλουν ένα ανύπαρκτο θετικό συμπέρασμα, που μας λέει ότι, σε συνθήκες πτώσης της οικονομίας και της παραγωγής, σε συνδυασμό, με έναν ισχυρό αποπληθωρισμό των τιμών, η ελληνική οικονομία παρουσίασε ... ανάπτυξη. (Αλλά και τα στοιχεία, που παρουσιάζουν, δεν είναι τα σωστά στοιχεία, αφού οι απολογητές των έργων των σαμαροβενιζέλων μιλούν, για εσφαλμένα ποσοστό αποπληθωρισμού, το οποίο υπολογίζουν, στο -1,90%, ενώ, στην πραγματικότητα, έφθασε, στο -1,43%).

Φυσικά, όλα αυτά είναι βλακείες, επειδή, στην πραγματικότητα, όλοι οι σοβαροί οικονομολόγοι γνωρίζουν ότι η προσαρμογή του δείκτη τιμών καταναλωτή, σε αυτό που αποκαλούμε πραγματικό ΑΕΠ, έχει νόημα, μόνο, όταν υπάρχει πληθωρισμός, αφού, μόνον έτσι μπορεί να προσαρμοσθεί το ονομαστικό ΑΕΠ, στα πραγματικά του μεγέθη, με την αφαίρεση του πληθωρισμού. Όταν υπάρχει, παράλληλα, αποπληθωρισμός και μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ, δεν μπορεί να γίνει αποπληθωρισμός των μειωμένων επιπέδων του ονομαστικού ΑΕΠ. 

Σε αυτή την περίπτωση ο υπολογισμός είναι αδύνατος και όποιος προχωρήσει, σε αυτόν, έτσι όπως το κάνουν οι σαμαροβενιζέλοι και οι απολογητές τους, διαπράττουν ανοησία, η οποία, ενώ δεν έχει καμμία πραγματική οικονομετρική βάση, έχει, μόνον, προπαγανδιστική αξία, που χρησιμοποιείται, για να ξεγελάσει τους αμαθείς.

Από την άλλη πλευρά, οι συριζαίοι, αυτό που έκαναν, όταν ανέλαβαν την διακυβέρνηση του τόπου, στο τέλος Ιανουαρίου 2015, ήταν - και είναι - να συνεχίζουν την καταστροφική πορεία, την οποία χάραξαν οι σαμαροβενιζέλοι, με το πλεονέκτημα, έναντι εκείνων, το πραγματικό γεγονός ότι η ελληνική οικονομία είχε φθάσει, στον πάτο του βαρελιού. Και αυτόν τον πάτο, είναι αλήθεια, ότι οι κυβερνήσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου τον τρύπησαν, αφού συνέχισαν την καταγεγραμμένη υπαναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, για δύο, ακόμη, έτη (2015 - 2016 και μάλιστα, σε συνθήκες πραγματικού αποπληθωρισμού, -1,86% το 2015 και -0,87% το 2016)

Ως εκ τούτου, η μνημονιακή μπουρδολογία, όλων των προηγούμενων χρόνων συνεχίζεται ακάθεκτη, αφού οι εκατέρωθεν προβαλλόμενοι προπαγανδιστικοί ισχυρισμοί είναι άνευ ουσίας (και συνουσίας). Με δεδομένη την έναρξη, εδώ και καιρό, της προεκλογικής εκστρατείας και με, επίσης, δεδομένο των καταιγισμό των fake news, που έχουν αρχίσει και θα συνεχίσουν τα εκλογικά επιτελεία της κυβέρνησης και των πρώην κυβερνητικών κομμάτων της μνημονιακής "αντιπολίτευσης", είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε το μέγεθος και την στόχευση της αναλήθειας των ισχυρισμών, που προβάλλονται και που πρόκειται να προβληθούν, από τους ενδιαφερόμενους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς της κυβέρνησης και των κομμάτων αυτών.

Για να έχουμε τον νου μας, αφού το παραμύθιασμα, που πρόκειται να γίνει, όσο πλησιάζουμε, στον χρόνο διεξαγωγής των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών (που αποτελεί προνόμιο του πρωθυπουργού), θα μεγαλώνει...


Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σας ευχομε ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΥΓΕΙΑ και καλη δυναμη στο ενδιαφερων ενημερωτικο σας εργο.
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Και εγώ εύχομαι, σε σας και σε όλους, τα καλύτερα.
Ο χρήστης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε…
Χρόνια πολλά και πάντα δημιουργικός όπως τον τελευταίο καιρό με τις συχνές αναρτήσεις.
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Χρόνια πολλά Γιώργο.

Το παλεύω.
Ο χρήστης Γιώργος είπε…
http://www.statistics.gr/el/statistics?p_p_id=documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN&p_p_lifecycle=2&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_cacheability=cacheLevelPage&p_p_col_id=column-2&p_p_col_count=4&p_p_col_pos=1&_documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN_javax.faces.resource=document&_documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN_ln=downloadResources&_documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN_documentID=123959&_documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN_locale=el
Σχετικά με τον ρυθμό ανάπτυξης, σελίδα 3

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).