Η γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολίας και η αποτρόπαιη λογική του business as usual. (Η μήνυση του Φαήλου Κρανιδιώτη, κατά του Γιάννη Μπουτάρη, για παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου 4285/2014 και η απρόσμενη κλήση μου, στην ΓΑΔΑ για διευκρινήσεις).




Την περασμένη Τετάρτη 19/9/2018, στις 5.00 το απόγευμα, δέχτηκα μια τηλεφωνική κλήση, την οποία, ομολογουμένως, δεν περίμενα. Η κλήση ήταν, από το Τμήμα αντιμετώπισης της ρατσιστικής βίας της ΓΑΔΑ και μου ζητήθηκε να καταθέσω, για την υπόθεση της μήνυσης του δικηγόρου Φαήλου Κρανιδιώτη, κατά του δήμαρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, για παραβίαση των διατάξεων του Ν. 4285/2014, που αφορούν την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, όπως και την άρνηση των, νομίμως, αναγνωρισμένων γενοκτονιών.

Η παραβίαση αυτή, από ό,τι προέκυψε από την συζήτηση, με τον αστυνομικό, που μου τηλεφώνησε, αφορά την γνωστή δήλωση του Γιάννη Μπουτάρη, σχετικά με τους φόνους των Ελλήνων της Ανατολίας, από τον Μουσταφά Κεμάλ και τον ανταρτικό στρατό, που είχε δημιουργήσει, στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Πρόκειται, για την απεχθή δήλωσή του "I don't give a shit if he killed Greeks, or not, or whatever...", αναφερόμενος, στον ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

Το βίντεο, με την δήλωση αυτή του Γιάννη Μπουτάρη, η οποία έγινε, κατά την διάρκεια του Concordia Summit, που διεξήχθη, στην Αθήνα, στις αρχές του Ιουνίου του 2017, το αναδημοσίευσα, αναρτώντας το, στην σελίδα μου, στο Youtube, ενώ έκανα και ένα δημοσίευμα, σε αυτό εδώ το μπλογκ, με τίτλο : "I don't give a shit, if he killed Greeks, or not, or whatever". Ο Γιάννης Μπουτάρης ενώπιον των βαρύτατων ευθυνών του, απέναντι στον ελληνισμό και την Ιστορία, για τα λόγια και τα έργα της διανοίας του. (Αφού πήγε, στην συγκέντρωση για τον ποντιακό ελληνισμό, δικαίως αποδοκιμάστηκε, αν και δεν έπρεπε να τον δείρουν. Αλλά)....

Όπως μου είπε ο αστυνομικός, η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, η οποία διενεργεί προκαταρκτική εξέταση, για την μήνυση του Φαήλου Κρανιδιώτη, κατά του Γιάννη Μπουτάρη, ζήτησε να διερευνηθεί η προέλευση του βίντεο και ως εκ τούτου, κλήθηκα να απαντήσω, σε αυτό το ερώτημα.

Έτσι, έκλεισα ένα ραντεβού, με τον εκτελούντα την παραγγελία της εισαγγελίας αστυνομικό, για τις 4.00 το απόγευμα της Παρασκευής 21/9/2018, στην ΓΑΔΑ, όπου και πήγα, στον 6ο όροφο του κτιρίου και έδωσα τις διευκρινήσεις, για το βίντεο, το οποίο είναι, παγκοίνως, γνωστό, στο διαδίκτυο, από την δημοσίευσή του, στην ιστοσελίδα του "GreekReporter.com", από το οποίο, άλλωστε και το αναδημοσίευσα, στην δική μου σελίδα, στο Youtube, για να υπάρχει, σε περίπτωση, που, για οποιονδήποτε λόγο, κατεβεί, από τον φορέα, που το και κατόπιν, στο μπλογκ μου.




Για το πώς ενεπλάκην, στην όλη υπόθεση της μήνυσης του, παραπάνω εικονιζόμενου (με το σήμα του κόμματός του, που ίδρυσε, μετά από την διαγραφή του, από την Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη) Φαήλου Κρανιδιώτη, κατά του Γιάννη Μπουτάρη, ρώτησα τον εκτελούντα την παραγγελία της εισαγγελίας αστυνομικό, αφού ο μηνυτής, μου είναι, άμεσα, άγνωστος (γνωρίζω την ύπαρξή του, επειδή είναι δημόσιο πρόσωπο, ενώ, είχαμε κάποιες λίγες ηλεκτρονικές συνομιλίες, κυρίως, μέσα από το Twitter και το Facebook, ενώ στο μπλογκ μου υπάρχει ετικέττα, με το ονοματεπώνυμο του , με δύο αναρτήσεις μου, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια άλλη επαφή, μεταξύ μας) και φυσικά, δεν με είχε ενημερώσει, για την ενέργειά του, ούτε και με έχει προτείνει σαν μάρτυρα, όπως μου είπε ο αστυνομικός. Απλώς, με αναφέρει, στην μήνυση, λέγοντας, περίπου, ότι "ο συμπολίτης μας Τάσος Αναστασόπουλος ανέβασε ένα βίντεο" κλπ. κλπ.

Η απάντηση, που πήρα, ήταν ότι ο γνωστός δικηγόρος - που, τώρα, είναι και αρχηγός πολιτικού κόμματος, που κινείται, στον χώρο της (αντιμνημονιακής;) δεξιάς -, στην μήνυσή του, κατά του Γιάννη Μπουτάρη, ανέφερε, ως ένα εκ των όποιων αποδεικτικών στοιχείων με τα οποία στοιχειοθέτησε την μήνυσή του αυτή, το βίντεο, που ανήρτησα.

Έτσι, αφού έδωσα τις εξηγήσεις, που έπρεπε, αποχώρησα από την ΓΑΔΑ και πήγα, στο σπίτι μου.

Το ερώτημα είναι, γιατί ο Φαήλος Κρανιδιώτης αναφέρθηκε, σε μένα, όσον αφορά αυτό το βίντεο, το οποίο είναι, όπως προανέφερα, γνωστό τοις πάσι, στο διαδίκτυο.

Προφανώς, ο γνωστός νομικός έπραξε ό,τι έπραξε και για λόγους πολιτικής τακτικής, αφού, πέρα από τα όποια πιστεύω του, για την υπόθεση των δηλώσεων του Γιάννη Μπουτάρη και την στάση του μηνυόμενου, απέναντι στους νεκρούς των Ελλήνων, που έπεσαν, από  Μουσταφά Κεμάλ, η μήνυση αυτή έχει και πολιτική στόχευση. Σαν αρχηγός πολιτικού κόμματος πρέπει να μαζέψει ψήφους, μέσα από την πολιτική δεξαμενή των ψηφοφόρων, στους οποίους απευθύνεται. Και αυτό πράττει.

Η εμπλοκή του προσώπου μου, κατά πάσα πιθανότητα, έχει να κάνει, με το γεγονός ότι δεν κινούμαι, στον δικό του πολιτικό χώρο και έτσι, θέλει να αποφύγει την κατηγορία, με την οποία ο Γιάννης Μπουτάρης προσπαθεί να υπερασπίσει τον εαυτό του, ισχυριζόμενος ότι τα βίντεο, με τα οποία τον κατηγορούν, προέρχονται, από τον ακροδεξιό χώρο και είναι αποσπασματικά (μικρής διάρκειας ολίγων δευτερολέπτων) και αποπροσανατολιστικά. Το βίντεο, που αντέγραψα και ανέβασα εγώ, είναι διάρκειας 6,36 λεπτών και προέρχεται από το "GreekReporter.com" και ως εκ τούτου, βολεύει τον Φαήλο Κρανιδιώτη, ο οποίος μπορεί να ισχυρισθεί ότι αυτό δεν είναι αποσπασματικό και αποδίδει όλα όσα λέει ο Γιάννης Μπουτάρης και ότι αυτός, που το ανέβασε, δεν είναι ακροδεξιός.

Αυτή, λογικά, πρέπει να ήταν η συλλογιστική και το σκεπτικό του Φαήλου Κρανιδιώτη, όταν τεκμηρίωνε και όταν κατέθετε την μήνυση, κατά του Γιάννη Μπουτάρη. Δεν ήταν αυτό, που μου υποθέτουν κάποιοι φίλοι, ότι δηλαδή ο γνωστός δικηγόρος, είδε, τυχαία, την δική μου δημοσίευση και με βάση αυτή, υπέβαλε την μήνυση και την τεκμηρίωσε, με την αναφορά, σε μένα και στο βίντεο, που ανέβασα.





Αλλά, πέρα από όλα αυτά, αυτό που έχει σημασία, είναι το περιεχόμενο της μήνυσης, κατά του, παραπάνω, εικονιζόμενου Γιάννη Μπουτάρη. Είναι ρατσιστικό το περιεχόμενο της δήλωσης "I don't give a shit, if he killed Greeks, or not, or whatever..." του Γιάννη Μπουτάρη; Αποτελεί, η δήλωση αυτή, άρνηση της αναγνωρισμένης, από την ελληνική νομοθεσία, γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, από το οθωμανικό και το τουρκικό κράτος;

Η δήλωση αυτή του Γιάννη Μπουτάρη είναι αποτρόπαια. Είναι προσβλητική, για τους νεκρούς εκείνης της εποχής, αποτελεί ένα βαρύτατο λεκτικό τραμπουκισμό, εις βάρος τους και άθλια, στο περιεχόμενό της, αφού ο Μπουτάρης δεν δίνει ένα σκατό, για το εάν αυτοί δολοφονήθηκαν, από τον Μουσταφά Κεμάλ και τον ανταρτικό στρατό του, όπως, κατά κυριολεξία, σημαίνει ο αγγλικός όρος που χρησιμοποίησε, ενσυνειδήτως, προκειμένου να περιγράψει τα συναισθήματά του και την προσωπική στάση του, για τα εγκλήματα του κράτους, που δημιούργησε ο Τούρκος ηγέτης.

Και φυσικά, αυτά τα λόγια, που εκφράζουν τον πολύ άσχημο και απάνθρωπο συναισθηματικό κόσμο και την προβληματικής ιδιοσυστασίας προσωπική στάση του Γιάννη Μπουτάρη, είναι ασυγχώρητα, αφού αυτό που βγαίνει, από αυτά που λέει, είναι ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει, είναι οι μπίζνες και για ο,τιδήποτε άλλο, όπως αυτά των φόνων των Ελλήνων, από τον Μουσταφά Κεμάλ, δεν δίνει ούτε ένα σκατό.

Δεν υπάρχει και δεν μπορεί να προβληθεί καμμία δικαιολογία, για αυτά, που εκστομήθηκαν, από τον άνθρωπο αυτόν. Πολύ περισσότερο, που, μέχρι τώρα, δεν έχει εκφράσει κάποια λόγια συγγνώμης, για αυτά τα ανήκουστα, που είπε. 

Η δήλωσή του είναι αποτροπιαστική, αλλά δεν είναι ρατσιστική. Δεν λέει αυτά που λέει, ο Μπουτάρης, επειδή τα θύματα του Μουσταφά Κεμάλ είναι Έλληνες. Τα λέει, επειδή θέλει να κάνει, απρόσκοπτα, business as usual. Αυτό, βέβαια, είναι, από μιά πλευρά - από την δική μου πλευρά - χειρότερο, διότι εκφράζει την βαθύτατη απανθρωπιά του σύγχρονου αστισμού, αλλά, από απόψεως ουσιαστικού ποινικού δικαίου, ρατσισμός δεν είναι. Δυστυχώς.

Συνιστούν, όμως αυτά τα βέβηλα, εις βάρος των νεκρών, λόγια, που είπε ο Γιάννης Μπουτάρης, άρνηση γενοκτονίας;

Αλλά, για να μιλήσουμε, για δήλωση αυτή του Γιάννη Μπουτάρη και την θέση του, για την συγκεκριμένη γενοκτονία, το περιεχόμενο της οποίας γενοκτονίας αρκετοί, στο παρελθόν, αμφισβήτησαν και αρνήθηκαν, χρήσιμο είναι να θυμηθούμε, το ψήφισμα, που εξέδωσε, τον Δεκέμβριο του 2007, η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars - I.A.G.S.), για την υπόθεση των σφαγών των Ελλήνων της Ανατολίας (και όχι, μόνον, αυτών) :

«ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ότι η άρνηση μιας γενοκτονίας αναγνωρίζεται, παγκοίνως, ως το έσχατο στάδιο γενοκτονίας, που εξασφαλίζει την ατιμωρησία, για τους δράστες της γενοκτονίας και ευαπόδεικτα προετοιμάζει το έδαφος, για τις μελλοντικές γενοκτονίες.

ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ότι η Οθωμανική γενοκτονία, εναντίον των μειονοτικών πληθυσμών, κατά την διάρκεια και μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρουσιάζεται, συνήθως, ως γενοκτονία, εναντίον μόνο των Αρμενίων, με λίγη αναγνώριση των, ποιοτικά, παρόμοιων γενοκτονιών, εναντίον άλλων χριστιανικών μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ ότι είναι πεποίθηση της Διεθνούς Ένωσης των Μελετητών Γενοκτονιών, ότι η Οθωμανική εκστρατεία εναντίον των χριστιανικών μειονοτήτων της αυτοκρατορίας, μεταξύ των έτων 1914 και 1923, συνιστούν γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων, Ασσυρίων, Ποντίων και των Έλλήνων της Ανατολίας.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ η Ένωση να ζητήσει, από την κυβέρνηση της Τουρκίας, να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες, εναντίον αυτών των πληθυσμών, να ζητήσει, επίσημα, συγγνώμη και να λάβει τα κατάλληλα και σημαντικά μέτρα, προς την αποκατάσταση (μη επανάληψη)».



Από τα παραπάνω νομίζω ότι προκύπτει ότι, αν και η θέση του Γιάννη Μπουτάρη, για τις δολοφονίες, που διέπραξε ο Μουσταφά Κεμάλ, εις βάρος του μικρασιατικού Ελληνισμού, είναι, απολύτως, καταδικαστέα, δεν αποτελεί άρνηση της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολίας. Δυστυχώς.

Δεν λέει ο Γιάννης Μπουτάρης ότι δεν έγινε η γενοκτονία, σε βάρος των Ελλήνων, από τον Μουσταφά Κεμάλ (ή ότι ο Τούρκος ηγέτης δεν πήρε μέρος, σε αυτήν). Λέει ότι δεν δίνει ούτε ένα σκατό. Και φυσικά, αυτή του η δήλωση, δεν συνιστά άρνηση της γενοκτονίας, σε βάρος των Ελλήνων, στην οποία, ως ηθικός αυτουργός, συμμετείχε ο ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

Σε άλλη κατεύθυνση, ίσως, θα μπορούσε να στραφεί (αν μπορεί να στραφεί, μετά από την παρέλευση τόσων δεκαετιών, που πλησιάζουν τον ένα αιώνα) η έρευνα, για τις δηλώσεις του Γιάννη Μπουτάρη.

Αλλά αυτό δεν είναι δική μου δουλειά. (Για μένα ο Γιάννης Μπουτάρης είναι καταδικασμένος, στην συνείδησή μου, για αυτά που είπε).

Αυτό είναι δουλειά του δικαστικού συστήματος.


Σχόλια

Ο χρήστης NF είπε…
παλι τα τα ΄τσουξε ο κυρ Γιαννης!

Επιτελους αγαπητε, καποιος πρεπει να πει σε αυτη τη χωρα την Αληθεια, και αφου κανεις δεν τολμαει, θα την πω εγω, οπως το παιδακι στο παραμυθι του Αντερσεν "Τα καινουρια ρουχα του Βασιλια", που φωναζει "Ο Βασιλιας ειναι γυμνος!", κατι το οποιο ολοι βλεπουν, αλλα κανεις δεν τολμα να το πιστεψει, ποσο μαλλον να το πει:

Ο κυρ Γιαννης εχει το ακαταλογιστο,για τον απλουστατο λογο οτι ειναι ενας μεθύστακας αλκοολικός, που οταν ειναι μεθυσμενος (δηλαδη παντα), δεν ξερει τι λεει και τι κανει.

Εδω μεχρι και στις συνεδριασεις του Δημοτικου Συμβουλιου ειναι τυφλα στο μεθυσι, και βρωμουν τα χνωτα του αλκοολ.

Εκτος τουτου, εχει το ιδιο προβλημα με τον Παγκαλο, και ειναι αυτο που στη διαδικτυακη αργκο λεγεται-με το μπαρδόν- "Αttention Whore." οσο πιο εξωφρενικα πραγματα λεει ή κανει, τοσο μεγαλυτερη και η δημοσιοτητα, την οποια εχει αναγκη οπως ο τοξικομανης την ηρωινη. Αυτος ειναι και ο λογος που φοραει σκουλαρικι στα 74.
Εχετε ξαναδει 74χρονο γιεγιέ; Εγω οχι......

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).