17/12/2021 Ένα soft "τελεσίγραφο" της Μόσχας προς το ΝΑΤΟ : Θα κάνουν αποδεκτές οι ΗΠΑ και η Δύση, τις μετριοπαθείς προτάσεις της ρωσικής ηγεσίας; Προφανώς, όχι. Και φυσικά, η συνέχεια πρόκειται να είναι κακή. Πολύ κακή...




Όπως όλοι γνωρίζουμε, στην Δύση, συνήθως, δεν τίθενται, στον δημόσιο διάλογο και έτσι  οι πολίτες του δυτικού κόσμου δεν πληροφορούνται, τα πολύ σοβαρά θέματα, ζητήματα και γεγονότα, που αναδεικνύονται, στην διεθνή σκηνή και τα οποία αφορούν κάποιες φορές το άμεσο και τις πλείστες φορές το μεσομακροπρόθεσμο μέλλον της ανθρωπότητας. Ένα μέλλον, που προδιαγράφεται, ως αβέβαιο και κυρίως, σκοτεινό. 

Κάτι τέτοιο ισχύει, προφανώς και στην παρούσα περίπτωση, με τις προτάσεις της ρωσικής ηγεσίας, για την εδραίωση καλών και ισορροπημένων σχέσεων ασφαλείας και ειρηνικής συνύπαρξης, με το ΝΑΤΟ, που συμπεριλαμβάνει τις ΗΠΑ, την κεντροδυτική, αλλά και την ανατολική Ευρώπη, όπως και τον υπόλοιπο ευρύτερο δυτικό κόσμο. 

Οι ρωσικές προτάσεις κατατέθηκαν, δημοσίως, πριν από λίγες ημέρες (στις 17 τρέχοντος μηνός) και προφανώς, συζητήθηκαν και στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του προέδρου των ΗΠΑ Jo Biden. 

Όμως, οι γνώστες των προτάσεων αυτών είναι και παραμένουν ελάχιστοι, αφού τα δυτικά ΜΜΕ, περί άλλων τυρβάζουν, κρατώντας, στο σκοτάδι, την ευρύτερη κοινή γνώμη, για το γεγονός αυτό, το οποίο, κατά την γνώμη μου, αποτελεί μία ριζοσπαστική τομή, στις παγκόσμιες ισορροπίες και η θετική, ή αρνητική έκβασή του πρόκειται να καθορίσει, αποφασιστικά, τις εξελίξεις, όσον αφορά τις μέλλουσες εξελίξεις, στον ευρωπαϊκό χώρο, αλλά και στο παγκόσμιο στερέωμα των σχέσεων των μεγάλων δυνάμεων της εποχής μας. 

Ας δούμε, όμως, τις προτάσεις αυτές, που έθεσε, δημοσίως, υπ' όψιν του ΝΑΤΟ και οι οποίες αφορούν ένα μετριοπαθές σχέδιο συμφωνίας, με την λήψη συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία, στο σύνολό τους, μπορούν να εξασφαλίσουν - ή, για να είμαι ακριβής, η Μόσχα υπόσχεται ότι θα εξασφαλίσουν - την στερέωση της αμοιβαίας ασφάλειας, ανάμεσα, στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και την Ρωσία. 

Το σχέδιο της προτεινόμενης συμφωνίας προβλέπει :

1) Την παύση της επέκτασης του ΝΑΤΟ, στην Ουκρανία (η οποία δεν πρέπει να εφοδιαστεί, με τα αποκαλούμενα, από την ρωσική ηγεσία, ως φονικά όπλα, από την Ουάσινγκτων και την υπόλοιπη Δύση, οι οποίες δεσμεύονται, βάσει των ρωσικών προτάσεων, να μην κάνουν στρατιωτικές ασκήσεις, στον ουκρανικό χώρο) και σε οποιοδήποτε άλλο κράτος, που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. 

2) Την αποστρατιωτικοποίηση των νατοϊκών βάσεων και οπλικών συστημάτων, που έχουν εγκατασταθεί, στα, παλαιάς "σοβιετικής" επιρροής, άλλα κράτη της ανατολικής Ευρώπης, κατά παράβαση των συμφωνιών των Αμερικανών και Δυτικοευρωπαίων ηγετών, με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, την περίοδο 1989 - 1990, για την μη επέκταση του ΝΑΤΟ, στον χώρο αυτόν.

3) Το ίδιο προτείνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν και για τις χώρες του Νοτίου Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας.

4) Η Μόσχα, μάλιστα, απαιτεί την ανάληψη συγκεκριμένων υποχρεώσεων, για όλα αυτά, υποχρεώσεις, οι οποίες πρέπει να αποτυπωθούν, σε σαφές νομικό κείμενο, που θα δεσμεύει και τις δύο πλευρές ΝΑΤΟ-Δύση και Ρωσία.

 5) Η ρωσική πρόταση συνοδεύεται από σαφείς μηχανισμούς πρόληψης της οποιασδήποτε έντασης μεταξύ Ρωσίας και των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ. 


Προφανώς, η ρωσική ηγεσία είναι, τώρα, έτοιμη και διεκδικεί μια εκσυγχρονισμένη συμφωνία, ανάλογη, με εκείνη την προφορική και άτυπη συμφωνία, που οι Δυτικοί είχαν κάνει, με την ύστερη "σοβιετική" ηγεσία, την οποία συμφωνία, φυσικά, οι μετέπειτα δυτικές ηγεσίες (βασικά, ο Bill Clinton) δεν τήρησαν, επεκτείνοντας το ΝΑΤΟ και τα οπλικά του συστήματα, έως τις χώρες της Βαλτικής, αφού η μετασοβιετική Ρωσία του Μπόρις Γέλτσιν είχε πέσει σε πλήρη ανυποληψία.

Στην ουσία, οι προτάσεις της Μόσχας, αν και μετριοπαθείς, αποτελούν ένα soft, ένα ήπιο τελεσίγραφο, προς τις ΗΠΑ και την Δύση, αν και η πρώτη αντίδραση των νατοϊκών είναι ότι σκοπεύουν να μελετήσουν τις ρωσικές προτάσεις, οι οποίες αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, για το τι πρόκειται να συμβεί, εάν οι προτάσεις αυτές δεν συζητηθούν και εάν απορριφθούν, από τις ΗΠΑ και την Δύση.

Εννοείται ότι, με όποια κωλυσιεργία και αν σκαρφιστούν οι Δυτικοί, στο τέλος δεν θα κάνουν δεκτές τις ρωσικές προτάσεις. Αυτό το soft, το ήπιο και χωρίς σαφείς χρονικούς περιορισμούς, ρωσικό τελεσίγραφο, ανατρέπει την τάξη των πραγμάτων, που η αυτοκατάρρευση της "ΕΣΣΔ" έφερε, στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Μία τάξη πραγμάτων, που οι ΗΠΑ και η Δύση δεν μπορούν να ανατρέψουν, διότι είναι, άκρως, συμφέρουσα, γι' αυτές.

Ήδη η Γερμανία και οι χώρες της Βαλτικής, ως χώρες άμεσα ενδιαφερόμενες, διότι θα κληθούν να καταβάλουν το κόστος των ρωσικών προτάσεων, λένε ότι δεν μπορεί η Μόσχα να υπαγορεύσει την πολιτική του ΝΑΤΟ. Και προφανώς, αυτή την στάση θα κρατήσει και η υπόλοιπη Δύση, με επικεφαλής την Ουάσιγκτον.

Μία τέτοια στάση θα απαντηθεί, από την Μόσχα, στην Ουκρανία. Και θα είναι σκληρή.

Αλλά αυτό θα εξετάσουμε, σε προσεχές δημοσίευμα, σε αυτό, εδώ, το μπλογκ...


Σχόλια

Ο χρήστης NF είπε…
Αναφερετε του 5 ρορους της Ρωσιας. Οι οροι (1),(3),(4),(5), ειναι λογικοι, και μια μετριοπαθης αμερικανικη ηγεσια θα μπορουσε να τους δεχθει. Αλλα τον ορο (2) δεν μπορει με τιποτα να τον δεχθει. Μπορει ισως να δεχθει την απομακρυνση των ΝΑΤοϊκων υποδομων απο τις 3 βαλτικες Δημοκρατιες της πρωην ΕΣΣΔ, οι οποιες συνορευουν με τη Ρωσια και ειναι διπλα στην Αγια Πετρουπολη, αλλα δεν ειναι δυνατον να δεχθει ποτε το ιδιο πχ για την Πολωνια ή την Τσεχία.
Τι παιχνιδι παιζει κατα τη γνωμη σας ο Βλαδίμηρος ; Ερχεται με μαξιμαλιστικες θεσεις για να παζαρεψει καλυτερα ; Δινει ενα τελεσιγραφο, διατυπωμενο ετσι ωστε να απορριφθει αναγκαστικα, ωστε να εχει το προσχημα να χτυπησει, λεγοντας στον λαο οτι εκανε ο,τι μπορουσε για να αποφυγει τη συγκρουση; Κατι αλλο;
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Για όλες τις χώρες του τέως "υπαρκτού σοσιαλισμού", έχει δίκιο ο Πούτιν, διότι, το 1989-1990 όλοι οι Δυτικοί ηγέτες (Τζωρτζ Μπους Φρανσουά Μιτεράν, Χέλμουτ Κολ, Μάργκαρετ Θάτσερ κλπ) είχαν συμφωνήσει, με τον Γκορμπατσόφ, να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ, στις χώρες αυτές. Αυτή η συμφωνία υπήρξε άτυπη - λόγω της βλακείας της ύστερης "σοβιετικής" ηγεσίας -, αλλά ήταν ουσιαστική.

Οι, μετέπειτα, ηγέτες της Δύσης, φυσικά, δεν τήρησαν αυτή την άτυπη συμφωνία, λόγω της ανυποληψίας, στην οποία εξέπεσε η μετασοβιετική Ρωσία, κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1990.

Τώρα, η Ρωσία του Πούτιν θέλει και αισθάνεται ότι μπορεί να απαιτήσει, από την Δύση, την επαναφορά, στην σύγχρονη εποχή, μια επικαιροποιημένη και επίσημη εκδοχή εκείνης της παλαιάς άτυπης συμφωνίας, που οι Δυτικοί αθέτησαν.

Το τί θα κάνει και το τί θα επιτύχει ο Πούτιν είναι κάτι που θα το δούμε. Πάντως, έχει καθυστερήσει πάρα πολύ.

Η πρώτη ενέργεια, που έπρεπε να την έχει κάνει ο Πούτιν, από τον Φεβρουάριο του 2014, είναι η κατάληψη της Ουκρανίας, στα εδάφη της οποίας βρίσκεται η νότια Ρωσία. Τότε, περιορίστηκε, στην Κριμαία και αυτό ήταν και αποδείχτηκε, στην πράξη, ανεπαρκές.

Σε δεύτερη φάση, αν οι Δυτικοί δεν δεχθούν τις προτάσεις της ρωσικής ηγεσίας, η Ρωσία πρέπει να καταλάβει, τουλάχιστον, τις Βαλτικές χώρες (ακόμη και την Πολωνία).

Λες οι Αμερικανοί να αντιδράσουν; Δεν το βλέπω. Σε επίπεδο στρατιωτικής ισχύος, στα μέτωπα αυτά, η Ρωσία έχει συντριπτική υπεροχή.

Εγώ αυτά θα έκανα, αν ήμουν, στην θέση του Πούτιν. Όμως, δεν βρίσκομαι, στην θέση του προέδρου της Ρωσίας και δεν μπορώ να πω το τί θα πράξει ο Πούτιν.
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Συμπληρωματικά πρέπει να πω ότι το ρωσικό κράτος αντιμετωπίζει ένα πραγματικό πρόβλημα ασφαλείας, το οποίο κάπως πρέπει να λυθεί. Ελπίζω να λυθεί με ειρηνικό τρόπο, αλλιώς θα βρεθούμε προ εκπλήξεων.
Ο χρήστης VojVoDe είπε…
Η απαντηση στο ηπιο τελεσιγραφο της Ρωσιας μολις εδωθη απο το συλλογικο δυτικο παρακρατος στο Καζακσταν. Οι επικειμενες "διαπραγματευσεις" θα ειναι απλα μια λογοδιαρροια και χρονοτριβη την οποια ο Πουτιν εκ των προτερων εχει ξεκαθαρισει οτι δεν θα επιτρεψει. Οποτε αρχιζουν τα οργανα αγαπητε...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).