Η εξέγερση στο Πολυτεχνείο και το πραξικόπημα του Δημήτριου Ιωαννίδη και της CIA, στις 25/11/1973, μέσα από το βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά. Ελλείψεις και παραλείψεις. ["Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967 - 1974" (2)].
Συνεχίζοντας την περιδιάβαση, στο βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά για την δικτατορία των συνταγματαρχών [δείτε το προηγούμενο δημοσίευμα, σε αυτό το μπλογκ, με τίτλο : "Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967 - 1974". (Μία πρόχειρη κριτική ματιά, στο βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά, για την χούντα των συνταγματαρχών, τον Δημήτριο Ιωαννίδη και τον ρόλο της CIA και του Henry Kissinger, στην τουρκική εισβολή, στην Κύπρο). ], θα δούμε, τώρα, το πώς παρουσιάζονται, στο βιβλίο αυτό, τα γεγονότα της εξέγερσης, στο Πολυτεχνείο και το πραξικόπημα του Ιωαννίδη, στις 25 /11/1973.
Η αλήθεια είναι ότι η αφήγηση του Αλέξη Παπαχελά, για τα γεγονότα, που οδήγησαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, στις 17/11/1973, παρουσιάζουν χαώδη κενά και τεράστιες τρύπες, αν και οι αφηγήσεις, που παρακολουθούν το παρασκήνιο του πραξικοπήματος της 25/11/1973, με το οποίο ανατράπηκαν ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και η κυβέρνηση του Σπύρου Μαρκεζίνη, έχουν ένα σημαντικό ενδιαφέρον και δείχνουν τον καθοριστικό ρόλο, που έπαιξε ο Henry Kissinger, στην στήριξη του νέου ιωαννιδικού καθεστώτος, παρά το γεγονός ότι και σε αυτή την περίπτωση, τα κενά παραμένουν μεγάλα και συμπληρώνονται, μερικώς και σημαντικά, από την αφήγηση του, τότε, Έλληνα πρέσβη, στην Αίγυπτο, Αντώνιου Κοραντή, που παρουσίασα, πριν 8 χρόνια, σε αυτό το μπλογκ, με τίτλο : "17/11/1973 - 17/11/2013 : Η πορεία μιας γενιάς που πρόδωσε τους αγώνες της μετατρέποντας την χώρα σε μια αποικία χρέους. (Μια κατάθεση προσωπικών αναμνήσεων, συνδυασμένη, με μια απόπειρα συμπερασματικής αποτίμησης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου).
Από αυτό το δημοσίευμα, θα θυμίσω ότι, λίγο πριν την εξέγερση του Πολυτεχνείου και την ανατροπή των Παπαδόπουλου - Μαρκεζίνη, από τον Δημήτριο Ιωαννίδη ο Σπύρος Τετενές είχε πει, στον Αντώνιο Κοραντή, ότι, λόγω της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης, πόλεμο Αράβων - Ισραήλ, τον Οκτώβριο του 1973, ο, τότε, υπουργός Εξωτερικών Ξανθόπουλος - Παλαμάς, του είχε διηγηθεί ότι «Στην πρόσφατη Σύνοδο του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ και κατά την έξοδο από την αίθουσα συνεδριάσεων, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κ. Χένρι Κίσινγκερ επλησίασε τον έλληνα ομόλογό του και κινώντας, απειλητικά, τον αντίχειρα, του είπε, υψηλόφωνα: “Αυτό που κάνατε, με τα αμερικανικά αεροπλάνα, θα το πληρώσετε πολύ ακριβά” ».
Αυτή την απειλή του Henry Kissinger, που είναι καθοριστική, για τις εξελίξεις εκείνης της εποχής και για την επιβολή του ιωαννιδικού καθεστώτος, ο Αλέξης Παπαχελάς δεν την αναφέρει, στο βιβλίο του. Όμως αυτή η απειλή εξηγεί και την άκαμπτη, σκληρή και ωμή υποστήριξη του, τότε, υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, στο καθεστώς αυτό, όταν η CIA, μέσα από το κανάλι του Tom Pappas, επιχειρούσε να περάσει, μέσω του προέδρου Richard Nixon, την εφαρμογή ενός σεναρίου, το οποίο προέβλεπε την αντικατάσταση του Γεώργιου Παπαδόπουλου, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και την επαναφορά ενός κοινοβουλευτικού καθεστώτος, στην Ελλάδα.
Στις σελίδες 173, έως 219, του βιβλίου του Αλέξη Παπαχελά, όπου έρχονται στο επίκεντρο, η εξέγερση στο Πολυτεχνείο και το πραξικόπημα του Ιωαννίδη, κατά του Παπαδόπουλου, η περιγραφή των γεγονότων, περιορίζει, σε μεγάλο βαθμό, τον αμερικανικό παράγοντα, στον ρόλο του παρατηρητή.
Οι Αμερικανοί πράκτορες της CIA, στην Αθήνα και λιγότερο η αμερικανική κυβέρνηση (η οποία θεωρούσε ένα πραξικόπημα, ως πιθανό) φαίνονται να εμφανίζονται, ως αιφνιδιασμένοι, από την εξέγερση στο Πολυτεχνείο, ενώ δεν φαίνονται να έχουν καμία ανάμειξη, στο πραξικόπημα, κατά του Παπαδόπουλου. Με εξαίρεση την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, η οποία, "απλώς", μάθαινε, γνώριζε και προειδοποιούσε, όπως και η πρεσβεία της Βρετανίας, πχ, τον Στυλιανό Παττακό (ο οποίος ενημέρωσε τον Παπαδόπουλο, που, επίσης, ενημερώθηκε από έναν μυστηριώδη Ελληνοαμερικανό - πιθανόν τον Tom Pappas, ή κάποιον στενό συνεργάτη του - ότι "αύριο θα σε ρίξει ο Μ") ότι, εκείνες τις ημέρες, ετοιμαζόταν πραξικόπημα, από τον Δημήτριο Ιωαννίδη, όσο και αν κάτι τέτοιο φαίνεται και είναι αντιφατικό.
(Η συνέχεια, με τον Ελληνοαμερικανό πληροφοριοδότη του Παπαδόπουλου, παραμένει άγνωστη και σκοτεινή, διότι αυτός συνελήφθη, από τους ανθρώπους του Ιωαννίδη, οι οποίοι τον απήγαγαν, στην Πάτρα, λέγοντάς του ότι "αύριο θα μας τα πεις όλα". Από εκεί και πέρα, δεν μαθεύτηκε τίποτε άλλο. Δεν ξέρουμε, δεν κατέστη γνωστό, το τί έγινε, με αυτόν τον άνθρωπο και τί είπε, στους ανακριτές του, από το ΕΑΤ/ΕΣΑ. Επίσης υπάρχει η ιστορία μιας συνομιλίας του Ιωαννίδη, με δικούς του και παπαδοπουλικούς αξιωματικούς, η οποία μαγνητοφωνήθηκε, κρυφά και την οποία άκουσε ο Παπαδόπουλος, χωρίς να είναι βέβαιο, αν του την έδωσε ο ίδιος ο Ιωαννίδης, ή η CIA, όπως λέει ο αόρατος δικτάτορας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η CIA έπαιξε τον ρόλο της).
Ακόμη, πέραν των ανωτέρω και ο στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης, τον οποίο ο Ιωαννίδης διόρισε πρόεδρο του κράτους, όπως αναφέρει ο Αλέξης Παπαχελάς, διαβεβαίωσε, μετά την πτώση του καθεστώτος, τον Ευάγγελο Αβέρωφ ότι κανένας ξένος δεν αναμείχθηκε, στο πραξικόπημα της 25/11/1973 και ότι οι Έλληνες, που γνώριζαν για την πραγματοποίησή του, ήσαν λίγοι.
Τελικά, όμως, στην Αθήνα - και όχι μόνο, σε αυτήν -, όλοι γνώριζαν για το επερχόμενο πραξικόπημα του Ιωαννίδη, όπως γράφει και ο Παπαχελάς. Και φυσικά, η CIA και η αμερικανική κυβέρνηση δεν γνώριζαν, μόνο, την προετοιμασία του πραξικοπήματος, αλλά και συμμετείχαν σε αυτό, παρά τα όσα λέει ο Φαίδων Γκιζίκης, ο οποίος πιθανόν να αποτελούσε ελεγχόμενη πηγή της CIA και πάρα τα όσα ισχυρίζεται ο Ron Estes του τοπικού κλιμακίου της CIA, στην Αθήνα, ο οποίος λέει, στον Παπαχελά, ότι δεν περίμεναν την εξέγερση, στο Πολυτεχνείο και ότι παρακολούθησε την διενέργεια του πραξικοπήματος, από το μπαλκόνι, όταν είδε ένα τανκ, έξω από το "King's Palace", στην οδό Πανεπιστημίου.
Φυσικά, οι ισχυρισμοί του Ron Estes είναι παιδαριώδεις και ψευδείς, όπως και του Φαίδωνα Γκιζίκη. Η αμερικανική πρεσβεία γνώριζε το τί συμβαίνει, στο Πολυτεχνείο, αφού ο ίδιος ο Ron Estes πήγε εκεί και φυσικά, δεν πήγε, απλώς, για να δει τί γίνεται. Όπως και οι άλλοι "διπλωμάτες" της πρεσβείας, που πήγαν εκεί. Το τί έκαναν εκεί, το αν και ποιούς είδαν και οι επαφές του Stacey Halls, με την ΚΥΠ του Μιχαήλ Ρουφογάλη, όλα αυτά δεν έχουν περιέλθει, στην δημοσιότητα, ούτε γνωρίζουμε, αν καταστράφηκαν, ή, αν και πόσες αναφορές υπήρξαν και έχουν διασωθεί, σχετικά με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν στημένη, από την CIA και την ΚΥΠ. Το φοιτητικό κίνημα είχε την δική του δυναμική, πολύ πριν το Πολυτεχνείο και τα γεγονότα του κινήματος του Ναυτικού, αλλά οι σχετικές δραστηριότητες αυτών των υπηρεσιών παραμένουν, ως προς το περιεχόμενό τους, άγνωστες.
Όμως, όσον αφορά την ανατροπή του Παπαδόπουλου, από τον Ιωαννίδη, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Η αμερικανική πρεσβεία είχε σαφείς και συγκεκριμένες πληροφορίες, για το επικείμενο πραξικόπημα, το πότε και το ποιός θα το έκανε. Και αυτές τις πληροφορίες τις διέδωσε, στον Παττακό και αλλού.
Είναι σαφές ότι οι πληροφορίες αυτές δόθηκαν, από το τοπικό κλιμάκιο της CIA, στην Αθήνα και προέρχονταν, από τις ελεγχόμενες πηγές των πρακτόρων του κλιμακίου, οι οποίες ελεγχόμενες πηγές συμμετείχαν, στην προετοιμασία και στην πραγματοποίηση του πραξικοπήματος, από τον Ιωαννίδη και φυσικά, είχαν πάρει το OK, από τα αφεντικά τους. Δηλαδή, τους πράκτορες του κλιμακίου της CIA, οι οποίοι έλεγχαν (ήτοι πλήρωναν) αυτούς τους πληροφοριοδότες και τους είχαν, στο χέρι.
Το ποιοί είναι αυτοί οι πληροφοριοδότες, μας το έχει πει ο Ron Estes, όταν τους χρησιμοποίησε, τον Ιούλιο του 1974, για να αποτρέψει τον πόλεμο, ανάμεσα, στην Ελλάδα και την Τουρκία, που σχεδίαζε ο Δημήτριος Ιωαννίδης να πραγματοποιήσει, στις 22 εκείνου του μηνός, με τον βομβαρδισμό του τουρκικού αποβατικού στόλου και του μικρού τουρκικού προγεφυρώματος, στην Κύπρο.
Οι ελεγχόμενες πηγές της CIA, στην Αθήνα, ήσαν οι αρχηγοί των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, που συμμετείχαν, στο πραξικόπημα της 25/11/1973 και τους οποίους διόρισε, στις θέσεις αυτές, ο Ιωαννίδης. Δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση, δεν έχουμε τις επαφές και τις αναφορές των στελεχών του κλιμακίου της CIA, στην Αθήνα. Είτε παραμένουν, απόρρητες, είτε έχουν καταστραφεί, είτε, σε κάποιον βαθμό δεν καταγράφηκαν.
Μπορεί μια μερίδα της αμερικανικής πρεσβείας να χρησιμοποίησε το πραξικόπημα, για να φέρει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, όπως σχεδίαζε ο Tom Pappas, ο οποίος, όπως διέδωσε ο Ιωαννίδης, του έδινε 1.000.000 $, προκειμένου να επαναφέρει τον Καραμανλή (αν και ο αρχηγός της CIA, στην Βιρτζίνια William Colby διέψευσε την πληροφορία αυτή, όταν ρωτήθηκε, από τον Αμερικανό πρέσβη, στην Αθήνα Henry Tasca, αλλά, φυσικά, δεν υπήρχε κανένας λόγος, για να αποκαλύψει μια τέτοια μυστική επιχείρηση, στον Tasca. Πολύ περισσότερο, που αυτή την πρόταση την έκανε ένας ιδιότυπος συνεργάτης/πράκτορας της CIA, σαν τον Tom Pappas).
Ο Ιωαννίδης, όμως, δεν είχε τέτοιο σκοπό. Πίστευε ότι η Ελλάδα χρειαζόταν ακόμη 10, με 20, χρόνια δικτατορικής διακυβέρνησης, προκειμένου να ξεριζωθεί η κομμουνιστική επιρροή και το παλαιό αστικό πολιτικό σύστημα. Μια πεποίθηση, που μοιραζόταν, προφανώς, με τον Henry Kissinger, o οποίος στήριξε, αναφανδόν, και κυνικά το καθεστώς του Ιωαννίδη, όταν ο Tom Pappas έθεσε το θέμα της επαναφοράς του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Η κακή τύχη της χώρας είχε κριθεί...
Σχόλια
Πάντως, δεν αποκλείεται να την έκανε το Γενικό Επιτελείο.