Οι εσφαλμένες πολιτικές, για τον CoVID-2019 φέρνουν δραματική πτώση του ΑΕΠ, αντίστοιχη μείωση των εισοδημάτων του πληθυσμού και ένα 5ο συπληρωματικό Μνημόνιο. (Σύμφωνα με το "Imperial College", πάμε για 700.000 κρούσματα και 2.650 θανάτους).






Μιλώντας, για τις κυβερνητικές πολιτικές, που ακολουθούνται, γύρω από την αντιμετώπιση του κορωνοϊού CoVID-2019, το παραπάνω, σχήμα περιγράφει τα αποτελέσματα, αφ' ενός μεν, την μέγιστη, αλλά και χρονικά, σύντομη, καμπύλη της τιμής (του αριθμού) των κρουσμάτων, όταν δεν λαμβάνονται μέτρα και αντίστοιχα, την, πραγματικά, μεγάλη μείωση του μέγιστου μεγέθους της καμπύλης, όταν λαμβάνονται μέτρα, η οποία μείωση, όμως, συνοδεύεται, με μια μεγάλη χρονική επιμήκυνση, η οποία μπορεί να είναι και απροσδιόριστη και ουδείς μπορεί να πει, με ασφάλεια, το τί πρόκειται να συμβεί, όταν οι κυβερνήσεις, που πήραν τα όποια δρακόντεια μέτρα, λάβουν την απόφαση να τα σταματήσουν.

Φυσικά, όλα θα κριθούν, εκ του αποτελέσματος. Μόνο που τα όποια αποτελέσματα δεν μπορούν να έχουν μια βέβαιη πρόβλεψη. Ο καθένας λέει το κοντό του και το μακρύ του και φυσικά, αυτό που λέει, πολλές φορές, δεν είναι ανεξάρτητο από τα διάφορα οργανωμένα συμφέροντα, ή τις εξυπηρετούμενες κρατικές πολιτικές. Η ίδια η ζωή είναι αυτή, που θα έχει τον τελευταίο λόγο.

Σύμφωνα, με την μελέτη του Imperial College, με τίτλο : "The Global Impact of CoVID-2019 and Strategies for Mitigation and
Suppression", που δημοσιεύτηκε, στις 26/3/2020, η Ελλάδα, με την δεύτερη επιλογή, που έκανε η κυβέρνηση (αυτήν, δηλαδή, της παρατεταμένης μικρής καμπύλης, με εφαρμογή μέτρων πρόληψης και αποφυγής της εμφάνισης της μέγιστης τιμής των κρουσμάτων του κορωνοϊού CoVID-2019), θα έχει, σε βάθος χρόνου, τουλάχιστον 700.000 κρούσματα και κάπου 2.650 θανάτους, από τον ιό.

Βέβαια, όλα αυτά, προκύπτουν, από τα, μέχρι τώρα, εφαρμοζόμενα μοντέλα υπολογισμών, από την εξάπλωση του ιού, κατά κατηγορία, με σύγκριση των χωρών, που λαμβάνουν μέτρα και εκείνων, που αποφεύγουν να τα λάβουν.

Η κυβέρνηση της χώρας μας, με τα 3 πρώτα κρούσματα, που εμφανίστηκαν, αποφάσισε, πολύ νωρίς, από τις 14 Μαρτίου 2020, να λάβει δραστικότατα μέτρα, τα οποία κρατούν χαμηλά τα κρούσματα και τους θανάτους, από τον ιό, σε ένα βάθος χρόνου, που μένει απροσδιόριστο, αλλά, με βάση το καλύτερο σενάριο, δεν θα αποφύγει τα αποτελέσματα, που, μόλις, προανέφερα.

Παράλληλα, στραγγαλίζει, κυριολεκτικά, την οικονομία της χώρας, σε μια περίοδο, κατά την οποία έχει, ήδη, καταστραφεί από την ολέθρια υπερδεκαετή οικονομική κρίση, που έφεραν τα 4 Μνημόνια των κυβερνήσεων ΓΑΠ, Λουκά Παπαδήμου, σαμαροβενιζέλων και Αλέξη Τσίπρα, τα οποία πρόκειται να συμπληρωθούν, από ένα νέο 5ο συμπληρωματικό Μνημόνιο, που ετοιμάζουν, εντός των ημερών, η Angela Merkel και η Commission.

Φυσικά, για όλα αυτά, μόλις περάσει ο τωρινός πανικός, που καλλιεργούν όλα τα Συστημικά ΜΜΕ, και φανούν τα πραγματικά αποτελέσματα, στην πραγματική ζωή των ανθρώπων, οι κυβερνώντες και οι "αντιπολιτευόμενοι" (και εδώ και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως και η παραπαίουσα "Ευρωπαϊκή Ένωση") πρόκειται να κριθούν. Και υποθέτω ότι θα επικριθούν , πολύ σκληρά.






Κάπως έτσι, η ελληνική οικονομία, η οποία έχει σαρωθεί , όπως προκύπτει, από τον, παραπάνω, πίνακα της ΕΛΣΤΑΤ, από τα Μνημόνια της τελευταίας δεκαετίας, φθάνοντας από ένα, κατά κεφαλήν, εισόδημα των 21.854,00 €, το 2008, στα 16.378,00 € το 2016 (ενώ την επόμενη τριετία έφθασε, το 2017, στα 16.736,00 €, το 2018, στα 17.200,00 € και το 2019 στα 17.677,00 €), οδηγείται σε ένα νέο ναυάγιο, λόγω και της κατάστασης, που έχει, εξ αντικειμένου, δημιουργήσει η επιδημία κορωνοϊού, αλλά, κυρίως, η πολιτική αστοχία των κυβερνώντων να επιλέξουν την λήψη αυτών των δρακόντειων μέτρων, που δυναμιτίζουν, κυριολεκτικά, την οικονομική ζωή της χώρας.

Έτσι, το ελληνικό ΑΕΠ, θα πέσει, στα τάρταρα, αφού, ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, μια δίμηνη διακοπή των παραγωγικών και των εμπορικών δραστηριοτήτων, στην οικονομία, θα αφήσει πολλά και τεράστια κενά, τα οποία θα αργήσουν να αναπληρωθούν, με δεδομένη την πολύ μεγάλη μείωση της αποκαλούμενης, ως μεγάλης ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, η οποία εφέτος πρόκειται να κατακρημνισθεί, ενώ και του χρόνου θα έχει απώλειες.

Εάν μάλιστα το ελληνικό ΑΕΠ, που, για το 2019, υπολογίζεται ότι, σε τρέχουσες τιμές, έφθασε, στα 187,5 δισ. € παρουσιάζοντας, μια ισχνή μεγέθυνση, σε σχέση, με το 2018, της τάξεως, του 1,5%, οδηγηθεί, σε αρνητικά επίπεδα, δηλαδή, σε επίπεδα επιδείνωσης της κρίσης, που, χρονίως, μαστίζει την ελληνική οικονομία - κάτι που, τώρα πια, αναμένει και η ίδια η κυβέρνηση και το διατυμπανίζει -, τότε τα ποσοστά της πτώσης του ΑΕΠ της χώρας, θα φθάσουν, σε μυθικά επίπεδα, ήτοι της τάξεως του 8% - 10% και ίσως και περισσότερο, με αποτέλεσμα την δραματική μείωση των εισοδημάτων του πληθυσμού και σε μισθούς (όχι, μόνο, στον ιδιωτικό, αλλά και στον δημόσιο τομέα) και σε συντάξεις, όπως και στα λοιπά εισοδήματα και φυσικά και στην τεράστια απώλεια εσόδων του κράτους, το οποίο δεν μπορέσει να έχει έναν μπούσουλα και θα επιπέσει, επί των κρατικών δαπανών, τις οποίες θα περικόψει, την ίδια στιγμή που η αύξηση - και μάλιστα, η μεγάλη αύξηση - των δημοσίων δαπανών αποτελεί μια απαραίτητη πηγή οξυγόνου, για τον χειμαζόμενο ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι, πιθανότατα, η ελληνική οικονομία, θα χάσει κάπου 18,5 δισ. €, το 2020, με αποτέλεσμα το ελληνικό ΑΕΠ να πέσει, από τα 187,5 δισ. €, στα 169,5 δισ. € , ενώ και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να υποχωρήσει, από τα 17.677,00 €, στα 15.910,00 €, πέφτοντας, δηλαδή, κοντά, στα επίπεδα του 2002 (που το, κατά κεφαλήν, ΑΕΠ έφθασε, στα 14.994,00 €). 

Γι' αυτούς τους λόγους το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σκοπεύει να ζητήσει από τους ευρωθεσμούς - δηλαδή τον ESM και την Commission - να μην πληρωθούν οι δόσεις (4,5 δισ. €) και οι τόκοι (5 δισ. €) του 2020, που αφορούν τα μνημονιακά δάνεια. Το αίτημα αυτό, βέβαια, προφανώς, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα γίνει αποδεκτό, αλλά είναι σταγόνα, στον ωκεανό.

Το ευρωομόλογο, το οποίο σταθερά αρνείται η γερμανική κυβέρνηση, λόγω και των δικών της εσωτερικών δυσκολιών, αλλά, κυρίως, επειδή δεν επιθυμεί να φορτωθεί το κόστος του δανειστικού κινδύνου των άλλων χωρών της ευρωζώνης και να τους χαρίσει χρήματα (υπολογίζεται ότι, εάν εκδοθεί εφέτος ευρωομόλογο, έστω και ως προσωρινό μέτρο, οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα φορτωθούν κάπου 30 δισ. €), θα ήταν μια προσωρινή λύση. Αλλά κι' αυτό είναι δάνειο, που θα πρέπει, κάποια στιγμή, να πληρωθεί.

Οι επιπτώσεις από τα μέρα θα έχουν αντίκτυπο και στο ελληνικό δημόσιο χρέος, το οποίο από το 173% του ΑΕΠ, είναι πιθανό να αγγίξει και να ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ.


Όμως, συνήθως, έτσι έχουν τα πράγματα. Όποιος δεν έχει μυαλό, έχει πόδια...


Σχόλια

Ο χρήστης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε…
Τάσο γράφεις ότι το 2002 τα κατά κεφαλήν εισόδημα ήταν μικρότερο από ότι είναι τώρα, πράγμα που δεν είναι για να αμφισβητηθεί, πως όμως το 2002 η κοινωνία παρουσίαζε μια εικόνα ευμάρειας και πληρότητας υλικής-είναι ο χρόνος που μετατράπηκαν τα λεφτά που είχε ο καθένας από δραχμές σε ευρώ- ενώ τώρα, και πριν την εμφάνιση της επιδημίας, έχει αυτήν την τραγική εικόνα;
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Αυτό συμβαίνει, επειδή, τότε, η ελληνική οικονομία και η κοινωνία ήσαν σε άνοδο, ενώ τώρα, και οι δύο έχουν υποστεί μια συντριπτική πτώση, εξ αιτίας της υπερδεκαετούς πολιτικής των Μνημονίων.

Ο χρήστης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε…
Εννοείς ότι τότε δεν φορολογούσε το κράτος ποικιλοτρόπως, χαμηλότερο Φ.Π.Α., χαμηλόποσοι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας, φθηνή βενζίνη, μη ΕΝΦΙΑ κτλ για να βρεθούν λεφτά για το δανεισμό του και για να λειτουργήσει;
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Εννοείται ότι είναι και όλα αυτά. Αλλά αυτά, σήμερα, με την κυβερνητική πολιτική στραγγαλισμου της οικονομίας, λόγω του κορωνοϊου, μετά την υπερδεκαετη λιτότητα των Μνημονίων, πρόκειται να χειροτερευσουν.

Το πρόβλημα είναι το μετά. Και εκεί τα πράγματα είναι ζοφερά.

ΟΚ, η καραντίνα μειώνει δραματικά το μέγιστο της καμπύλης των κρουσμάτων του κορωνοϊου, αλλά την σέρνει, σε ένα μεγάλο χρονικό βάθος, που αποδομει την οικονομία.

Θα μπορούσε κάποιος να πιστεύσει, δηλαδή, ότι μια πτώση του ΑΕΠ, το 2020, κατά 8-10%, θα γίνει ανεκτή από την κοινωνία;

Και καλά, εντάξει, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ψόφιος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βρεθούν κοινωνικά και πολιτικά αντίβαρα, για να αντισταθούν, στην επερχόμενη καταστροφή.

Ο πρωθυπουργός εσφαλε, που άκουσε τον Σωτήρη Τσιόδρα και το επιτελείο του και επέλεξε την αυτοκαταστροφή.

Αν το δει κάποιος, νηφάλια, θα το καταλάβει.

Μπορεί να γίνω μακάβριος, αλλά ο πρωθυπουργός βρέθηκε ανάμεσα, σε δύο πολύ κακές επιλογές και διάλεξε την χειρότερη.

Και είναι χειρότερη, επειδή έχει τεράστια οικονομικά κόστη, σε μακροπροθεσμο βάθος χρόνου.

Ας το πω αλλιώς : Ναι, οι πολλοί νεκροί είναι τραγωδία και έχουν κόστος. Αλλά αυτό το κόστος είναι βραχυπροθεσμο. Μετά ξεχνιέται.

Ας θυμηθούμε οι παλαιότεροι τις χιλιάδες των νεκρών, στο καύσωνα του 1987. Γρήγορα ξεχάστηκαν και ο Ανδρέας Παπανδρέου ξεπέρασε το πρόβλημα. Και αν έπεσε δύο χρόνια μετά, έπεσε από άλλους λόγους (κυρίως ότι αρρώστησε τον Αύγουστο του 1988 και δεν πρόλαβε να κάνει εκλογές τον Σεπτέμβριο).

Για παράδειγμα, η κατάρρευση του τουρισμού είναι κάτι άλλο, από την αυτοκαταστροφή.

Η κατάρρευση του τουρισμου προστίθεται, στην αυτοκαταστροφή, διότι άλλο είναι να έχεις ένα ΑΕΠ, το 2020, στο 0%, ή στο - 2% και άλλο είναι η μείωση του ΑΕΠ να φθάσει, στο - 8, ή στο - 10%, με μεγάλα απόνερα και στα επόμενα δύο, τουλάχιστον χρόνια.

Μακάρι, να πέσω έξω, αλλά θεωρώ ότι το σφάλμα του πρωθυπουργού είναι μεγάλο και καθοριστικό.


Ο χρήστης Konstantinos omegas είπε…
Να συμπληρώσω σε αυτά που λέτε ότι μέχρι τότε υπήρχε μια σοσιαλιστική βάση, παρακαταθήκη του Ανδρέα (και του εθνικού νομίσματος φυσικά). Όσο περνούσαν τα χρόνια οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές δημιουργούσαν συνθήκες κοινωνικής ανισότητας και φτώχειας που δεν τις αντιλαμβανόμασταν γιατί είχαμε εύκολο δανεισμό τότε. Αν για παράδειγμα κάνετε μια σύγκριση στο τι πληρώναμε συνολικά για υπηρεσίες (ΔΕΚΟ κλπ) με δραχμή και τι πληρώναμε μετά από 10 χρόνια με ευρώ, θα δείτε ότι υπάρχει τεράστια διαφορά. Έπειτα, μπορεί να φαίνεται ότι το ΑΕΠ ανεβαίνει με ευρώ, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι βελτιώνεται η ζωή του φτωχού. Η πίτα μεγαλώνει αλλά το θέμα είναι ποιος την τρώει.
Τάσο υπάρχει περίπτωση να δικαιωθεί η πολιτική Μητσοτάκη, αν με τις ζέστες μας εγκαταλείψει ο ιός ή βρεθεί κάποιο φάρμακο να μην πεθαίνουν πολλοί. Σε διαφορετική περίπτωση, αν τραβήξει πολύ, θα μας κλαίνε. Όχι μόνο εμάς βέβαια.
Ο χρήστης GEORGE είπε…
Δεν είναι μόνο η ελληνική κυβέρνηση που επέλεξε το δρόμο της (αυτό)καταστροφής με προσχημα τη καταπολέμηση του covid-19.

Πολλά άλλα κράτη έχουν κάνει το ίδιο, με πολύ ισχυρότερες οικονομίες που αποτελούν καπιταλιστικά κέντρα όπως Ελβετία, Γαλλία, Αγγλια, ΗΠΑ κλπ

Ένα άλλο παράδειγμα ....

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας για το θέμα COVID έχει παγώσει το
70% της οικονομίας, έχουν μείνει άνεργοι 5,000,000 εργαζόμενοι. Κλειστά
καταστήματα ρούχων, εστιατόρια, μπαρ, ξενοδοχεία, εταιρίες υπηρεσιών & τεχνολογιας & πολλες άλλες. Μόνο σουπερμάρκετ, φαρμακεία, πρατήρια λειτουργούν

Όλα αυτά για 4,000 ασθενείς με coronavirus σε 28,000,000 κατοικων

Και δίνει σε μέρος των νέο-ανεργων ένα επίδομα $2,000 το μήνα που φυσικά είναι πολύ μικρότερο του κατώτατου (περίπου $3,000 το μήνα) η του μισθού που κάποιοι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι συνήθως παίρνουν ($5000 με $10,000)

Επίσης πληρώνει επιχειρήσεις για να πληρώνουν τους εργαζόμενους ....

Οι δημόσιες δαπάνες φυσικά αυξήθηκαν σε τεράστιο βαθμό ....

Οι κοινωνικές & οικονομικές συνέπειες των κυβερνητικών πολιτικών είναι ήδη δραματικές

Πολλοί δυσκολεύονται να πληρώσουν δόσεις η ενοίκια, μετά η κυβέρνηση έχει βάλει μορατόριουμ στις αυξήσεις η πληρωμές ενοικίων κλπ

Μια τεράστια αναταραχή επικρατεί σε μια χώρα & οικονομία που είχαν κάποια προβλήματα πριν αλλά είχε αρκετά
υψηλότερο βιοτικό επίπεδο της ελληνικής & δεν είχε τη μνημονιακη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας

Φαντάζομαι λοιπόν τι έχει να γίνει με την ελληνική οικονομία



Ο χρήστης GEORGE είπε…
Δεν υπάρχει εξήγηση για τα μέτρα αυτά που έχουν πάρει οι περισσότερες χώρες (με εξαιρεση τη Σουηδία, τη Λευκορωσία κλπ)

Οδηγούν στην οικονομική καταστροφή, σε ύφεση από 20% έως 30%,
στη μαζική ανεργία & σε σοβαρά κοινωνικά & αλλά πρόβληματα (ψυχολογικά κλπ). Ήδη ειμαστε μερικές βδομάδες με καραντίνα, τι θα υπάρχει σε 6 μηνες?

Εχουμε επιβολή νόμων αυταρχικού κράτους & θυμίζουν τις ιστορίες του Κάφκα & του Όργουελ "1984"

Ούτε η θνησιμότητα ούτε η μεταδοτικότητα του ιού δικαιολογούν τέτοια μέτρα.

Υπάρχουν επίσης ζητήματα που αφορούν την αξιοπιστία των στατιστικών όπως και εάν η αιτία θανάτου οφείλεται στο covid ή σε άλλες αιτίες (και απλά ο ιός υπήρχε).

Μετά συνδέουν την άρση της καραντίνας με την δημιουργία εμβολίου κάτι που δεν έχει λογική....

Δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει εμβόλιο, ενώ συχνά απαιτούνται και τεστ 10 ετών για πιθανά side effects

Αυτοί όμως επιμένουν ότι θα υπάρχει εμβόλιο σε 12 μήνες ...

Όλα αυτά για έναν ιό που όπως λένε είναι ήπιος με εξαιρεση τους 70 και άνω

Κάτι λοιπόν δεν στέκει καθόλου καλά με αυτή την ιστορία του coronavirus

Δεν θα μου έκανε εντύπωση η όλη ιστορία να έχει πάρει διαστάσεις διότι
Φαρμακευτικές, ΜΜΕ, & κυβερνήσεις έχουν λερωμενη τη φωλιά τους & έχουν πονηρούς σκοπούς

Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Υπάρχει ένα κάποιο νόημα, σε όσα συμβαίνουν, εάν τα δούμε, μέσα από την οπτική της όξυνσης του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου, ο οποίος αποσκοπεί, στην υποβάθμιση των εξαγωγών της Κίνας, αναδυόμενης, ως υπερδύναμης και δευτερευοντως, της Γερμανίας.

Αυτού του είδους οι πόλεμοι ευνοούν το αμερικανικό κράτος, το οποίο συνειδητά, επί εποχής Donald Trump, επιδιώκει την συρρίκνωση του παγκόσμιου εμπορίου, ως ένα σημαντικό μέσο, για την ανάσχεση της Κίνας, ως σοβαρού πλανητικού αντιπάλου και για την επιστροφή των παραγωγικών δραστηριοτήτων των πολυεθνικών εταιρειών, στο αμερικανικό έδαφος.

Το τι πρόκειται να συμβεί είναι κάτι, που θα το δούμε. Έτσι κι αλλιώς, άλλωστε, τα μάτια μας έχουν να δουν πολλά.

Γι αυτό και ισχυρίζομαι ότι ο πρωθυπουργός εσφαλε που άκουσε τις εισηγήσεις του Σωτήρη Τσιοδρα και των συνεργατών του. Δεν είχε κανέναν ουσιαστικό λόγο να συμμετάσχει, σε αυτόν τον ανηλεή πλανητικό εμπορικό πόλεμο.

Εν πάση περιπτώσει, θα δούμε...
Ο χρήστης GEORGE είπε…
Τι γίνεται μετά τη καραντίνα με την ελληνική περίπτωση θα έχει ενδιαφέρον...

Θα έχουμε οικονομική κατάρρευση
μια και πρόκειται για μια διαλυμένη οικονομία με σαθρή παραγωγική βάση που βασίζεται στο τουρισμό, ήδη με 10 μίζερα χρόνια μνημονίων, ύφεσης, περικοπών, χαμηλών μισθών
& μαζικής ανεργίας

Ο Μητσοτάκης λοιπόν πήρε απόφαση για σκληρή καραντίνα και τίναξε στον αέρα ότι υπήρχε από μικρομεσαίες επιχειρήσεις & το τουρισμό (την ελληνική βαριά "βιομηχανία")

Όλα αυτά σε μια οικονομία με τεράστιο δημόσιο χρέος, με μνημόνια σε ισχύ & ασφυκτικό έλεγχο επί τα δημοσιονομικά, χωρίς εθνικό νόμισμα...

Οι δυνατότητες ανάκαμψης είναι μηδαμινές.

Ήδη ο Μητσοτάκης ετοιμάζει μειώσεις σε μισθούς & συντάξεις....

Θα καταστρεψουν 10,000,000 Ελλήνων για να σώσουν μερικές χιλιάδες...
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Πάντως, αυτό, που έχει σημασία, είναι το πότε, ακριβώς, θα εμφανισθεί η οικονομική χειροτερευση, στην κοινωνία.

Υποθέτω ότι αυτό θα παίξει ρόλο, στις αποφάσεις του πρωθυπουργού, εάν, με δεδομένη την πολιτική του παντοδυναμία, λόγω των περιστάσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών.

Εάν το πάει, προς τα εκεί, θα περιμένει τις αποφάσεις, στην ευρωζώνη και θα πάρει δάνειο από τον ESM, το οποίο θα το παρουσιάσει, σαν επιτυχία και θα κάνει εκλογές, πιθανότατα, μέσα, στο καλοκαίρι (τον Αύγουστο) - μπορεί και τον Σεπτέμβριο.

Αλλά όλα είναι ακόμα ρευστά. Θα δούμε...

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σωστα... κατα τη γνωμη σου επρεπε να εχουμε εκατομβες νεκρων μιας που το συστημα θα κατερρεε... αυτες οι οικονομιστικες προσεγγισεις σε καθιστουν ενδεχομενως χειροτερο κι απ τους πουρους νεοφιλελευθερους...
Ο χρήστης ΝF είπε…
Προβλεψη ΔΝΤ:
Ανεργια 22 %, συρρικνωση ΑΕΠ 10 %
Ο Σταϊκουρας λεει οτι "το ΔΝΤ εχει πεσει πολλες φορες εξω".
Εγω θεωρω το ΔΝΤ πολυ πιο αξιοπιστο απο τον Σταϊκούρα.

Συνεπως, το δημοσιο χρεως οντως θα εκτοξευτει στο 200 % του ΑΕΠ.

Ουτε τωρα θα απαιτησει κούρεμα χρέους ο Κουλός;

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).