2015 - 2020 Η μεγάλη χαμένη ευκαιρία των εκλογών της 20/9/2015, το νέο δημοψήφισμα, που δεν έγινε και η εξαγγελθείσα, από τον Γιάννη Βαρουφάκη, δημοσιοποίηση των συζητήσεων, στις συνεδριάσεις του Eurogroup. (Τί θα κάνει ο αρχηγός του ΜΕΡΑ25);






Αύριο έχουμε 10 Μαρτίου. 

Είναι η ημέρα, που ο Γιάννης Βαρουφάκης έχει ανακοινώσει ότι θα δώσει, στην δημοσιότητα, τις ηχογραφήσεις των συζητήσεων, στα Eurogroups, κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2015, οι οποίες κατέληξαν άδοξα, διότι, όπως, σωστά, έχει πει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε παραχωρήσει, στους ευρωζωνίτες την πραγματοποίηση των πρωτογενών υπερπλεονασμάτων, στους ελληνικούς κρατικούς προϋπολογισμούς, με φυσικό αποτέλεσμα το γεγονός ότι οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης να μην ακούν και να μην υπολογίζουν αυτά, που ο σημερινός αρχηγός του ΜΕΡΑ25 τους έλεγε, αφού γνώριζαν ότι δεν είχαν καμμία πραγματική ισχύ.

Αυτό, που έχει ενδιαφέρον είναι το, εάν ο Γιάννης Βαρουφάκης θα πραγματοποιήσει την εξαγγελία του αυτή, ή εάν θα την πάει πίσω. Βέβαια, η επικαιρότητα, με τα καμώματα της κυβέρνησης Erdogan, στον Έβρο και την συρροή χιλιάδων μεταναστών, που επιθυμούν και προσπαθούν να μπουκάρουν, στο ελληνικό έδαφος, έχει αλλάξει μοτίβο και τα ενδιαφέροντα του πληθυσμού της χώρας είναι ρπσανατολισμένα, σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως και στις επιπτώσεις του κορωνοϊού, αλλά η τήρηση της εξαγγελίας του αρχηγού του ΜΕΡΑ25 έχει την δική της κεφαλαιώδη σημασία και φυσικά, πρέπει να πραγματοποιηθεί, προκειμένου η ελληνική κοινωνία να πληροφορηθεί το αισχρό και σκαιώδες παρασκήνιο εκείνων των μηνών του 2015.







Άλλωστε, όλα τα περιεχόμενα αυτών των ηχογραφήσεων αποτελούν σημαντικότατα ντοκουμέντα της πρόσφατης Ιστορίας του τόπου μας και διαχρονικά, θα αποτελέσουν πηγή πολλών και ποικίλων ιστορικών μελετών και φυσικά, πρόκειται, συν τω χρόνω, να διασταυρωθούν, με πολλά άλλα ιστορικά ντοκουμέντα, τα οποία, με την σειρά τους, θα προκύψουν, από το, περαιτέρω, άνοιγμα των ιστορικών αρχείων άλλων προσώπων, είτε αυτά θα είναι από την χώρα μας, είτε από άλλες χώρες της Ευρώπης, των Η.Π.Α., της Ρωσίας, της Κίνας και του λοιπού κόσμου. Έτσι και εμείς - όσο μπορέσουμε να προλάβουμε - και οι μετέπειτα γενεές των Ελλήνων και των ξένων θα μπορέσουμε να μάθουμε πολλά πράγματα, γύρω από τα παρασκήνια των Μνημονίων (ιδιαίτερα του 3ου που υπόγραψε η μεταλλαγμένη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, τον Αύγουστο του 2015, παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώεις του, τότε, πρωθυπουργού, ότι "αυτή η κυβέρνηση και αυτή η βουλή δεν πρόκειται να υπογράψει νέο Μνημόνιο").

Αυτή η μνημονιακή μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι είναι η αιτία, που ο Γιάννης Βαρουφάκης ανήγγειλε ότι θα προβεί αύριο, στην δημοσιοποίηση των ηχογραφήσεων των συζητήσεων, σε δέκα συνδριάσεις του Eurogroup.

Αυτή η δικαιολογία, που προβάλλει ο αρχηγός του ΜΕΡΑ25 δεν φαίνεται να μπορεί να σταθεί.

Εάν ήθελε να παράξει σημαντικό και καθοριστικό έργο, ο Γιάννης Βαρουφάκης έπρεπε να καταθέσει, στην βουλή, τις ηχογραφήσεις αυτές, κατά το μεσοδιάστημα Ιουλίου - Αυγούστου 2015, της μνημονιακής στροφής του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών της 20/9/2015, όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου παρέμενε πρόεδρος του βουλής και ενεργούσε, χωρίς κανέναν περιορισμό, γράφοντας, στα παλαιότερα των υποδημάτων της, τις επιθυμίες του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του, η οποία είχε χάσει την πραγματική πλειοψηφία, στο κοινοβούλιο, παρά τα σημαντικότατα σφάλματα της πολιτικής και της κοινοβουλευτικής τακτικής της ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Εκείνο το σύντομο, αλλά και απολύτως, κρίσμο μεσοδιάστημα η δημοσιοποίηση, από την, τότε, πρόεδρο της βουλής των ηχογραφήσεων των συνεδριάσεων του Eurogroup, θα μπορούσει να οδηγήσει στην (έστω και μικρή, έστω και ελάχιστη) διαφοροποίηση των πολιτικών εξελίξεων και στην, έστω και οριακή, απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του διασπασμένου και μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα και των ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, στις βουλευτικές εκλογές, που ακολούθησαν.

Εννοείται ότι, στην πολιτική, τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί, ως δεδομένο, ενώ, φυσικά, η πραγματική Ιστορία δεν γράφεται, με τα αν. Όμως, αυτή η πιθανότητα, που, εδώ, αναφέρω, δεν μπορεί να αγνοηθεί. Δεν στερείται λογικής βάσεως.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης, με την δημοσιοποίηση των συζητήσεων, στις συνεδριάσεις του Eurogroup, θα μπορούσε να τραυματίσει, βαρύτατα και να εμποδίσει την δημιουργία της νέας μνημονιακής κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, που προέκυψε, από τις βουλευτικές εκλογές εκείνης της εποχής, τις οποίες πραγματοποίησε, επειδή ήθελε να αποφύγει, με κάθε τρόπο, ένα νέο - και απόλυτα, αναγκαίο - δημοψήφισμα, για το 3ο Μνημόνιου, που υπέγραψε η μεταλλαγμένη και απερχόμενη κυβέρνησή του οποία προέκυψε μετά το δημοψήφισμα της 5/7/2015 και την ανατροπή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος αυτού, από το ΟΧΙ των εκλογέων, στο, επαίσχυντα, ηττημένο, εκλογικώς, ΝΑΙ της εντόπιας ελίτ) με τους ευρωζωνίτες.

Ένα νέο δημοψήφισμα, για το 3ο Μνημόνιο ήταν, για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ανεπιθύμητο, διότι φοβόταν ότι - και θεωρούσε ότι - επρόκειτο να είναι χαμένο.

Μπορεί όλα αυτά, τώρα, πια, να είναι ένα παρελθόν, το οποίο μοιάζει, ως μακρινό. Όμως, κάθε άλλο, παρά κάτι τέτοιο είναι. Όλα αυτά αποτελούν το πρόσφατο παρελθόν της κοινωνίας μας. Και ως εκ τούτου, η αξία τους είναι πάντα, παρούσα και ανεξίτηλη.

Μένει να δούμε το τί θα πράξει, τώρα, ο Γιάννης Βαρουφάκης. Θα πραγματοποιήσει την εξαγγελία του;

Θα δώσει στην δημοσιότητα τα περιεχόμενα των συζητήσεων του πρώτου εξαμήνου, στο Eurogroup;

Θα ακούσουμε, ιδίοις ώσι, τον Wolfgang Schäuble να λέει ότι τα κέρδη της ΕΚΤ, από τα ελληνικά ομόλογα, "τα θέλω, για τον προϋπολογισμό της Γερμανίας";

Θα ακούσουμε τον Klaus Regling να λέει ότι απαιτεί "να πληρωθούν τα ελληνικά ομόλογα, με την αναστολή πληρωμών όλων των συντάξεων";

Για να δούμε...

Σχόλια

Ο χρήστης Konstantinos omegas είπε…
Ο Βαρουφάκης με τις δυο επιστολές του προς τους θεσμούς είχε ήδη κάνει αποδεκτό το μνημόνιο Τσίπρα. Περιέγραφε αναλυτικά την κατεύθυνση των μέτρων και δεσμευόταν για την ομαλή αποπληρωμή του χρέους. Ε συγνώμη δηλαδή, πως θα πληρωνόταν το χρέος χωρίς υπερπλεονάσματα; Ακόμη κι αυτά όμως, όπως βλέπουμε, δεν μειώνουν το χρέος απλά πληρώνονται οι τρέχουσες υποχρεώσεις. Τι είχε στο μυαλό του ο Βαρουφάκης, να πληρώνουμε παλιά χρέη με νέα ελλείμματα; Αν ήταν έντιμος θα έπρεπε εξ αρχής να ζητήσει διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους ώστε να μην υπάρχει η ανάγκη των πλεονασμάτων που συμφωνήθηκαν κατόπιν τεχνοκρατικής μελέτης για την βιωσιμότητα του χρέους.
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Οι α-νοησίες του Γιάννη Βαρουφάκη, ως υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, είναι πολλές. Πάμπολλες.

Κυριότερη όλων είναι το γεγονός ότι εμπλεξε με τους συριζαιους και τους εμπιστεύτηκε.

Έστω και έτσι, όμως, δεν δέχτηκε το 3ο Μνημόνιο. Όταν έφθασε η τελική στιγμή, όταν ήλθε η ώρα της κρίσεως, πήρε το καπελάκι του και έφυγε...

Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Όπως βλέπω ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν έκανε τίποτε. Δεν έδωσε, στην δημοσιότητα, τους ηχογραφημένους διαλόγους, στις συνεδριάσεις του Eurogroup του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Μπορεί αυτό να οφείλεται, στην δύναμη της τρέχουσας επικαιρότητας, με τους μετανάστες, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο και στην μεγάλη δύναμη της εικόνας, σχετικά με την επικοινωνιακή υπερβολή, ως προς τις εξελίξεις, γύρω από τον κορωνοϊό.

Όμως, παρά ταύτα, η απραξία του αρχηγού του ΜΕΡΑ25, είναι αξιοσημείωτη και χαρακτηριστική.

Ίδωμεν...

Ο χρήστης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε…
Το ότι έμπλεξε...όμοιος τον όμοιο και η κοπριά στα λάχανα, θα μπορούσε όσο διαρκούσαν οι διαπραγματεύσεις από τον Φλεβάρη του 2015 και μετά να έκανε στάση πληρωμών στους αεριτζήδες τοκογλύφους του εξωτερικού, απεναντίας, άδειαζαν τα ταμεία για τις αποπληρωμές και αποδυνάμωναν τη θέση της Ελλάδος με τη πάροδο του καιρού, δικαιολογώντας έτσι και την μετέπειτα μη επιλογή κατά τους ίδιους, που είχαν
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Έχεις δίκιο Γιώργο.

Είναι σίγουρο, όμως, ότι και να ήθελε ο Βαρουφάκης να κάνει στάση πληρωμών, δεν θα τον άφηνε να κάνει κάτι τέτοιο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Τελικά, δίδονται, στην δημοσιότητα, οι ηχογραφήσεις του Γιάννη Βαρουφάκη, στα Eurogroups του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Ας πάρουμε μια γεύση από τα λεγόμενα του Βόλφγκανγκ Σόυμπλε :

«I don’t have no mandate, not at all, even to negotiate an additional financing. Including, be very specific, including the SMP transfer for 2014. Uh, uh and it is not, also in light of things have been in Greek, including payment of the SMP from 2015 to the ESM, which we have a clear uh, uh, uh, uh agreement, as precondition for this, and as long as these preconditions are not delivered, I can’t pay, and as a case we are not, um, we are not in a procedure of loans, of guarantees, but we are in a procedure of transfer, of transfer. And the other part is for my is for my budget. I have to take the SMP for my budget!»

Δηλαδή, στα ελληνικά :

«Δεν έχω καμιά απολύτως εντολή έστω και να διαπραγματευτώ μια πρόσθετη χρηματοδότηση. Και για να είμαι πολύ συγκεκριμένος, σ’ αυτή συμπεριλαμβάνεται και η μεταφορά των SMP - εννοεί τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες - του 2014. Και υπό το φως όσων έχουν συμβεί στην Ελλάδα, σ’ αυτό συμπεριλαμβάνεται και η πληρωμή των SMP του 2015 ESM, για την οποία έχουμε μια καθαρή συμφωνία, για τις προϋποθέσεις αυτής της πληρωμής. Και όσο δεν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, δεν μπορώ να πληρώσω. Και τι περίπτωση έχουμε εδώ; Δεν είμαστε σε μια διαδικασία χορήγησης δανείων ή εγγυήσεων, αλλά είμαστε σε διαδικασία μεταβίβασης. Και η άλλη πλευρά έχει να κάνει, με τον προϋπολογισμό μου. Πρέπει να πάρω αυτά τα SMP για τον προϋπολογισμό μου».

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://euroleaks.mera25.gr/, βρίσκονται όλες οι ηχογραφήσεις.

Σωστά. Πολύ σωστά έπραξε ο αρχηγός του ΜΕΡΑ25.

Την Δευτέρα 16/3/2020, ο Γιάννης Βαρουφάκης δίνει συνέντευξη τύπου, η οποία, προφανώς, θα έχει ενδιαφέρον.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…