Δίκη της "Χρυσής Αυγής" : Μια προβληματική καταδίκη, ως σαφής νίκη της αστικής δημοκρατίας του καθεστώτος της νεοαποικιακής χρεωδουλείας και μόνον, εν μέρει, της κοινωνικής δημοκρατίας. (Η ανακήρυξη κομμάτων, ως εγκληματικών οργανώσεων, από το ΚΚΕ, το 1947, ως την ΧΑ, το 2020).









Η ολοκλήρωση της δίκης της ¨Χρυσής Αυγής¨ και η δικαστική ανακήρυξή της, ως εγκληματικής οργάνωσης, μας δίνει την ευκαιρία να δούμε τα πράγματα, με έναν τρόπο περισσότερο νηφάλιο και ψύχραιμο και αποφεύγοντας τους συναισθηματισμούς, τον προσωπικό υποκειμενισμό και τις πολιτικές σκοπιμότητες. Και αυτό καθιστά την δικαστική απόφαση, βαθύτατα, προβληματική.


Αυτό συμβαίνει διότι, πέραν από τις βραχυπρόθεσμες πολιτικές και λοιπές επιπτώσεις αυτής της δικαστικής απόφασης, πρέπει να εξετάσουμε, τις μακροπρόθεσμες προοπτικές και τους δρόμους, που αυτή ανοίγει - προοπτικές και δρόμους, που, αν ανασκαλεύσουμε το απώτερο παρελθόν της ελληνικής πολιτικής ζωής, δεν αποτελούν κάτι το πρωτόγνωρο και πρωτοφανές, αφού η ανακήρυξη πολιτικών κομμάτων, ως εγκληματικών οργανώσεων είναι κάτι, που έχει ξανασυμβεί, με χαρακτηριστική περίπτωση, αυτή του ΚΚΕ, το 1947.


Και αν, το 1947, το μεταπολεμικό κράτος της κολοβομένης δημοκρατίας και της εντόπιας ολιγαρχίας, που προσδιόριζε τον χαρακτήρα του, ως αποικιοκρατούμενο κράτος των αμερικανικών συμφερόντων, σε συγκερασμό, με τα συμφέροντα της εντόπιας κλασικής αστικής τάξης, με την ανακήρυξη του ΚΚΕ, ως εγκληματικής οργάνωσης, διακήρυσσε την βούλησή του να συντρίψει το γραφειοκρατικό εργατιστικό κόμμα των Ελλήνων σταλινικών, στον εμφύλιο πόλεμο, που περισσότερο, από έναν χρόνο, πριν, είχε ξεκινήσει, το σημερινό κράτος της νεοαποικιακής χρεωδουλείας, με την καταδίκη της ¨Χρυσής Αυγής¨ και την ανακήρυξή της, επίσης, ως εγκληματικής οργάνωσης, έρχεται, αφενός μεν να επιβεβαιώσει την πολιτική συντριβή αυτής της νεοναζιστικής οργάνωσης, την οποία η ελληνική χρεωκοπία του 2010 ανέδειξε, το 2012, ως ένα μαζικό κοινοβουλευτικό κόμμα και αφετέρου δε, τον αναμφισβήτητο θρίαμβο του παραδοσιακού αστικού πολιτικού κόσμου και των γραφειοκρατών της κομμουνιστικής και της κομμουνιστογενούς αριστεράς, έτσι  όπως αυτός ο θρίαμβος προέκυψε, από τον ¨ιστορικό συμβιβασμό¨ του Ιουλίου – Αυγούστου του 2015 και την, επίσης, ιστορική ήττα της μεγίστης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας και την παγιοποίηση του σύγχρονου νεοαποικιακού καθεστώτος, που επιβλήθηκε, στην χώρα μας.


Αυτές οι μελαγχολικές διαπιστώσεις είναι που έχουν ουσιώδη σημασία, όσον αφορά την δίκη και την ποινική καταδίκη της ¨Χρυσής Αυγής¨. Όχι επειδή η απόφαση, με την οποία το νεοναζιστικό κόμμα ανακηρύχθηκε, ως εγκληματική οργάνωση, δεν είναι ορθή. Η δικαστική απόφαση είναι ορθή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να επισημανθούν οι ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις, που προκύπτουν, από την έκδοσή της.


Όλα αυτά σημαίνουν ότι το όποιο κίνημα, για την ουσιαστική αντιολιγαρχική δημοκρατία, που αχνοφάνηκε, πάνω στις στάκτες, που προέκυψαν, από την ελληνική χρεωκοπία του 2010 και έδωσε, σε έναν βαθμό, το παρόν του, στην διαδήλωση της 7/10/2020, για να υποδεχθεί την δικαστική απόφαση και να ακούσει την καταδίκη της ¨Χρυσής Αυγής¨, δεν πέτυχε τίποτε;


Όχι, συνέβαλε, στην απομυθοποίηση της νεοναζιστικής οργάνωσης, αλλά αυτή του η επιτυχία είναι αποσπασματική και σε έναν βαθμό, αποπροσανατολιστική, διότι αυτή η μερική, αυτή η κολοβή επιτυχία, επισκιάζεται και κρύβει την μεγάλη νίκη - τον θρίαμβο, όπως προανέφερα – του παραδοσιακού πολιτικού κόσμου της δεξιάς και της αριστεράς (και των μεγάλων τμημάτων της εντόπιας ολιγαρχίας, που αυτός αντιπροσωπεύει), απέναντι, σε αυτό το κοινωνικό κίνημα, στον βαθμό, που αυτή η καταδίκη παρουσιάζεται, θεωρείται και εν πολλοίς, αποτελεί νίκη της ελληνικής παραλλαγής της αστικής δημοκρατίας, στην, εν τοις πράγμασι, σημερινή μορφή της, ως νομιζόμενης δημοκρατίας, η οποία στεγάζει και επικαλύπτει το παρόν νεοαποικιακό καθεστώς της χρεωδουλείας (της σύγχρονης εκδοχής του μεσοπολεμικού καθεστώτος της Βαϊμάρης, μέσα στο οποίο ανδρώθηκε η παλαιά σέκτα των νεοναζιστών της ¨Χρυσής Αυγής¨), που έχει επιβληθεί, στην ελληνική κοινωνία.



Άλλωστε, σε τελική ανάλυση, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα είναι και αυτά, λίγο-πολύ, εγκληματικές οργανώσεις. Παρά το γεγονός ότι δεν τα έχουν καταδικάσει, για την ιδιότητά τους αυτή.

Αυτή είναι η ουσία της όλης υπόθεσης. 


Και αυτή η ουσία είναι, που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον…


Σχόλια

Ο χρήστης NF είπε…
Λετε οτι η καταδικη ηταν "ορθη" :

Ερωτω: Για ποια ακριβως εγκληματα καταδικαστηκαν οι 18 πρωην βουλευτες;
Καταδικαστηκαν με την αοριστη, αφηρημενη κατηγορια της "εγκληματικης οργανωσης", και για τιποτε αλλο. Η αποφαση δεν τους αποδιδει ουτε ενα χειροπιαστο εγκλημα απο αυτα που υποτιθεται οτι διεπραξαν ως μελη της οργανωσης!

Με ποια κατηγορια συνελληφθησαν; Με την κατηγορια της ηθικης αυτουργιας στο φονο Φυσσα. Τα υπολοιπα ηταν σαλτσες που προστεθηκαν αρργοτερα για να φουσκωσει το κατηγορητηριο.
Ε, λοιπον ουτε ενας πρωην βουλευτης δεν καταδικαστηκε για τον φονο Φυσσα!
Και λογικο, διοτι δεν υπηρχαν στοιχεια.
Αν ακομα και αυτο το δικαστηριο-καγκουρώ δεν μπορεσε να στηριξει την κατηγορια για ηθικη αυτουργια σε φονο, φανταστειτε ποσο σαθρη ηταν! Εδω οι 18 πρωην βουλευτες δεν καταδικαστηκαν ουτε για τις αλλες δυο υποθεσεις που κατεληξαν σε καταδικες, δηλαδη τον τραυματισμο του Αιγυπτιου ψαρα και τον καυγα με τους ΠΑΜΕτζήδες.
Ειναι δυνατον να καταδικαζεται η "εγκληματικη οργανωση" για το φονο Φύσσα και ταυτοχρονως να αθωωνεται σιωπηρως ο Αρχηγος και οι 7 "διευθυντες" της οργανωσης απο την κατηγορια της ηθικης αυτουργιας; Καταλαβαινετε την απιθανη λογικη ακροβασια;

Οταν τα μελη της 17Ν καταδικαστηκαν για συμμετοχη σε εγκληματικη οργανωση, καταδικαστηκαν και για τουλαχιστον ενα συγκεκριμενο εγκλημα που διεπραξαν ως μελη της οργανωσης. Αλλος σκοτωσε τον ταδε, αλλος ηταν ηθικος αυτουργος, αλλος φυλαγε τα οπλα στη γιαφκα (δαικεκριμενη οπλοκατοχη) αλλος ληστευε τραπεζες, αλλος εκλεβε μηχανες, αλλος κραταγε τσίλιες, αλλος εκανε τον Ταμια, αλλος εγραφε τις προκηρυξεις.....Συγκεκριμενες καταδικες, για συγκεκριμενες εγκληματικες ενεργειες, με συγκεκριμενα στοιχεια, οχι "Αρνακι ασπορο και παχυ, της μανας του καμαρι"

Εδω ειναι ολα στον αερα!

Σε οτι αφορα τη διεξαγωγη της διαδικασιας της δικης τηρηθηκαν οι εξωτερικοι νομικοι τυποι, αλλα το αποτελεσμα και η αποφαση μου θυμιζει περισσσοτερο δικες της Μόσχας! Ο Θείος Ιωσήφ θα ηταν περηφανος αγαπητε.............
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Για την σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Η Χρυσή Αυγή ήταν πάντα εγκληματική οργάνωση. Βέβαια, δεν είναι η μόνη. Και τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα κάτι τέτοιο είναι.

Ο χρήστης NF είπε…
Ενδιαφερουσα οπτικη. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για παραδειγμα ειναι εγκληματικες οργανωσεις (κατα τον ορισμο της συμβασης του Παλέρμο) οι οποιες επιδονται στην υπεξαιρεση δημοσιου χρηματος με σκοπο τον προσπορισμο οικονομικου οφελους των ηγεσιων τους. (κοινως κανουν αρπαχτες για να κονομησουν)


Η Χρυση Αυγη( ποιόν ακριβως σκοπο εχει και ποια εγκληματα διεπραξε προς εξυπηρετηση αυτου του σκοπου; Εγκληματα ομως. Δεν μιλαμε για τις κλωτσοπατιναδες με τους ΠΑΜΕτζήδες, τις "ψιλές" σε τιποτα αλλοδαπους μικροκακοποιους, και πταισματα-πλημμεληματα οπως εργω εξυβριση, απλες σωματικες βλαβες και γενικως γηπεδικου τυπου χουλιγκανοτραμπουκισμούς.

Επισης, ο χαρακτηρισμος εγκληματικη οργανωση δεν κολλα προφανως στα δυο μικρα κομματα Βαρουφακη-Βελοπουλου, που ουτε εχουν ασκησει εξουσια, ουτε εχουν εμπλακει σε βίαιες ενεργειες.
Ο χρήστης NF είπε…
Πώς γινεται η δικαστικη αποφαση να ειναι "ορθη", και ταυτοχρονως "βαθυτατα προβληματικη" αγαπητε;
Επειδη εθεσε de facto εκτος νομου ενα κομμα; Οk ,καταστρατηγουνται καποιες συνταγματικες διαταξεις, τουλαχιστον βασει της ερμηνειας που τους δινοταν απο το 1975, αλλα τι να κανουμε; Η κοινη λογικη λεει οτι δεν μπορει να αφεθει να λειτουργει ενα κομμα-εγκληματικη οργανωση, σωστα; Μην κολλαμε λοιπον στη νομικη τυπολατρία.


Εξαλλου αγαπητε, σας διαφευγει μια λεπτομερεια. Οι 18 πρωην βουλευτες, αλλα και αρκετοι απο τους υπολοιπους κατηγορουμενους, καταδικαστηκαν μονο για το αοριστο αδικημα της συμμετοχης σε εγκληματικη οργανωση χωρις να τους αποδοθει ουτε ενα χειροπιαστο, συγκεκριμενο εγκλημα το οποιο να διεπραξαν ως μελη της οργανωσης. Γιατι δεν τους αποδοθηκε; Διοτι δεν υπηρχαν στοιχεια. Με αλλα λογια, χωρις την νομικη κατασκευη της εγκληματικης οργανωσης, θα ηταν αδυνατον να καταδικαστουν.

Πού ειναι το προβλημα λοιπον; Φοβαστε μηπως μετα τη ΧΑ τσιμπησουν ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ και λοιπα αριστερα γκορυπουσκουλα; Ω, μην ανησυχειτε, αυτους τους τρεμουν η ΝΔούλα και ο Κουλός. Και εξαλλου εχει αποδειχθει οτι το συστημα ερχεται θαυμασια σε συνδιαλλαγη μαζι τους, σε μια παράξενη συμβιωτικη σχεση.

Εξαλλου, μετα την απαγορευση του κομματος, τα μη καταδικασθεντα μελη θα συμμετασχουν κανονικα στην πολιτικη ζωη, αφου θα κανουν αλλο κομμα με αλλο ονομα, και θα κατεβουν με αυτο στις εκλογες, οπως ακριβως το ΚΚΕ κατεβαινε στις εκλογες με το οχημα (ή αν θελετε το προσωπειο) της ΕΔΑ. Ουτε γατα ουτε ζημια λοιπον.
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Θα πρέπει να περιμένουμε την δημοσίευση της δικαστικής απόφασης.

Θα δούμε.
Ο χρήστης ΝF είπε…
Η αποφαση ανακοινωθηκε ηδη, μενει να καθαρογραφει και να,ανακοινωθει το αναλυτικο σκεπτικο. Ανακοινωθηκε ποιός καταδικαστηκε και με ποιές κατηγοριες. Οι 18 πρωην βουλευτες καταδικαστηκαν για συσταση και διευθυνση εγκληματικης οργανωσης, και τιποτε αλλο. Δεν καταδικαστηκαν για ηθικη αυτουργια σουτε για το φονο Φύσσα ή για οποιοδηποτε αλλο χειροπιαστο κακουργημα.
Οι κ.κ. δικαστες μας λενε οτι ο Ρουπακιας σκοτωσε τον Φύσσα επειδη τον διεταξε η οργάνωση, δηλαδη οι διευθυντες της, οι οποιοι....δεν διεταξαν, αφου δεν καταδικαστηκαν ως ηθικοι αυτουργοι.

Ειδα το αρθρο σας για τον.... Ακίνδυνο Αλβανο. Διακρινω εναν υπογειο φοβο μηπως το Κρατος στο μελλον χρησιμοποιησει αυτο το νομικο προηγουμενο για να μπαγλαρωσει ολη την Αριστερα και ολους ανεξαιρετως τους Αριστερους.
Και γιατι να μην το πραξει αγαπητε;
Διοτι οπως ελεγε και ο δικος σας ο Μπρεχτ,
"Δεν φωναξα οταν ηλθαν να παρουν τους αλλους, και δεν θα φωναξει κανεις οταν ελθουν να παρουν εμενα".

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…