ΣΥΡΙΖΑ : Crime and punishment. Η υπογραφή και η εφαρμογή του 3ου Μνημονίου οδηγεί το κόμμα της ριζοσπαστικοφανούς αριστεράς, στην ραγδαία πτώση των εκλογικών του επιδόσεων και στην μετεκλογική περιθωριοποίηση.




Η δημοσκόπηση, που παρουσιάζω εδώ, είναι μια διαδικτυακή έρευνα ομάδας μεταπτυχιακών φοιτητών του Α.Π.Θ., για τις βουλευτικές εκλογές της 20/9/2015, η οποία φαίνεται ότι είναι πιθανό να μην είναι κατευθυνόμενη. Δεν λέω ότι είναι ορθή, ως προς τα εξαγόμενα αποτελέσματα, στα οποία καταλήγει. Έχω τις αντιρρήσεις μου, οι οποίες δεν είναι μικρές, αλλά έχω την εντύπωση ότι τα όποια σφάλματα, που έχουν γίνει και τα οποία θα προκύψουν - ή δεν θα προκύψουν -, σε σύγκριση, με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της 20/9/2015, αποτελούν, μόνον, σφάλματα και όχι προϊόντα μιας ευτελούς προεκλογικής προπαγάνδας. Βέβαια, όλοι και όλα κρίνονται, από τις εξελίξεις και το αποτέλεσμα. Και αυτό είναι κάτι, που δεν πρέπει να το ξεχνάμε, ποτέ.

Η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, κατά 5,24 μονάδες (31,10% τώρα, στην δημοσκόπηση των μεταπτυχιακών φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έναντι, 36,34% στις βουλευτικές εκλογές της 25/1/2015, μια εκκωφαντική πτώση, που αντιπροσωπεύει μια θηριώδη απώλεια, περίπου, 350.000 ψήφων, σε ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα 7 μηνών, στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του, ήσαν στην κυβέρνηση, συν τον έναν μήνα της υπηρεσιακής κυβέρνησης της προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Βασιλικής Θάνου) είναι πολύ με
γάλη και φυσικά, πρωτοφανής, στα ελληνικά, αλλά και στα παγκόσμια εκλογικά χρονικά.

Προφανώς, αυτό το ποσοστό είναι υπολογισμένο, επί των ψηφισάντων. Οπότε, θα πρέπει να δούμε και τα επίπεδα της αποχής, των άκυρων και των λευκών, για να καταλήξουμε, σε ένα ασφαλές συμπέρασμα. Δεν αναφέρει τους "αναποφάσιστους", προφανώς, επειδή τους έχει κατανείμει, στους αποφασισμένους.


Η πτώση των δημοσκοπικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, εάν επιβεβαιωθεί, αποτελεί καταβαράθρωση.

Πρόκειται, κυριολεκτικά, για φούμο, ακριβώς, επειδή πρόκειται, για μια απώλεια ψήφων η οποία είναι τεράστια και δεν έχει ξανασυμβεί, στα ελληνικά και στα διεθνή εκλογικά χρονικά, αφού, για, τουλάχιστον, έναν χρόνο, μετά την εκλογική τους νίκη, όλα τα κόμματα, που ασκούν κυβερνητική εξουσία, έχουν την ευμένεια των εκλογικών σωμάτων, που τα έκαναν κυβέρνηση.






Η φυγή της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Γιάννη Βαρουφάκη και των άλλων και η διάσπαση, που έγινε, στον ΣΥΡΙΖΑ, όλα αυτά, από μόνα τους, δεν είναι αρκετά, για να εξηγήσουν την περιγραφόμενη, από την δημοσκοπική κατρακύλα του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα. Εάν δεν υπάρχουν, άκρως, σημαντικοί λόγοι, οι όποιες διασπάσεις των κυβερνητικών κομμάτων, με τόσο μικρή κυβερνητική θητεία, μετά, από έναν εκλογικό θρίαμβο, όπως αυτόν των βουλευτικών εκλογών της 25/1/2015 και τις 8,5 μονάδες διαφορά από την Νέα Δημοκρατία (μια διαφορά, που τον περασμένο Ιούλιο, έφθασε και ξεπέρασε τις 20 μονάδες), απορροφώνται ανώδυνα και οι διασπαστές εξαφανίζονται, άμεσα, ως πολιτικοί αντίπαλοι, του χώρου, από τον οποίο προέρχονται, ή, έστω, για μακρύ χρονικό διάστημα, μετά την διάσπαση.

Αυτή είναι και η διαφορά του ΠΑΣΟΚ της περιόδου Οκτωβρίου 2009 - Μαΐου 2012, με τον ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου Ιανουαρίου 2015 - Σεπτεμβρίου 2015. Το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε, μετά από 2,5 χρόνια, περίπου, δηλαδή, αφού πέρασε το μίνιμουμ του ενός έτους περιόδου χάριτος, που παρέχουν τα εκλογικά σώματα, στις κυβερνήσεις των κομμάτων, που έχουν λάβει ψήφο και έχουν νικήσει, σε βουλευτικές εκλογές. Και για να είμαστε, πιο συγκεκριμένοι, το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε, κοινωνικά, στην πραγματικότητα, στις αρχές Ιανουαρίου 2011, αφού, προηγουμένως, όμως, δύο μήνες, νωρίτερα, τον Νοέμβριο του 2010, είχε πάρει, έστω και δύσκολα, την πρωτιά, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2010.

Αυτό που έπαθε το ΠΑΣΟΚ, εκείνη την περίοδο και στο χρονικό διάστημα, που το υπέστη, δεν είναι κάτι το πρωτοφανές. Από όπου πέρασε το Δ.Ν.Τ., όλα τα κυβερνητικά κόμματα έπαθαν καθίζηση και εξαφανίστηκαν. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, παρά το γεγονός ότι ο αφελής ΓΑΠ, επιθυμούσε και νόμιζε ότι θα αποτελέσει.




Όμως, αυτό, που αναμένεται να πάθει ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν επιβεβαιωθεί η δημοσκόπηση των μεταπτυχιακών φοιτητών του Α.Π.Θ., είναι πρωτοφανές. Και φυσικά, μια τέτοια εξέλιξη έχει την αιτιολόγησή της.

Εδώ, έχουμε να κάνουμε, με ένα έγκλημα και μια τιμωρία. Μια κλασική περίπτωση crime and punishment, για να θυμηθούμε και τον ανυπέρβλητο Φιοντόρ Ντοστογέφσκυ.

Οι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψαν Μνημόνιο. Αυτό είναι το έγκλημα, που διέπραξαν και γι' αυτό τιμωρούνται και θα εξακολουθήσουν να τιμωρούνται.

Αυτό το Μνημόνιο πληρώνουν. Και αυτό θα εξακολουθούν, δια βίου, να πληρώνουν, μέχρι να οδηγηθούν και πάλι, στο περιθώριο, μέσα από την χλεύη και τις κατάρες της κοινωνίας, που θα τους στείλει, στον χώρο, που ανήκουν. Στον σκουπιδοτενεκέ της πολιτικής ιστορίας του τόπου μας.

Αυτό το Μνημόνιο το ψήφισαν, στην απελθούσα βουλή των εκλογών της 25/1/2015, μαζύ με την Νέα Δημοκρατία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τις άλλες μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις, που είχαν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση (το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη και το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά). Με αυτόν τον τρόπο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ταυτίστηκε, με το κόμμα της συντηρητικής παράταξης και τον μνημονιακό πολιτικό κόσμο της χώρας.

Έτσι, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σκόρπισε και διέλυσε την μεγάλη πλειοψηφία του ΟΧΙ, στις απαιτήσεις των ξένων δανειστών, η οποία εκφράστηκε, στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 και την επόμενη ημέρα, με την υποταγή, στις απαιτήσεις των ευρωζωνιτών, κυριολεκτικά, ανέστησε, τον μνημονιακό πολιτικό κόσμο, τον οποίο είχε θάψει αυτή η εκφρασμένη πλειοψηφία.

Αυτό το 3ο Μνημόνιο, το οποίο είναι και το βαρύτερο, επειδή οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, έχουν συρρικνωθεί, εξ αιτίας της εφαρμογής των προηγούμενων δύο Μνημονίων του 2010 και του 2012, είναι που πληρώνουν και θα πληρώσουν, με πολύ βαρύ κόστος ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του. Η καταμέτρηση αυτού του βαρύτατου κόστους θα αρχίσει να πραγματοποιείται και να καταλογίζεται, από αύριο, στην ψηφοφορία των βουλευτικών εκλογών, που προκήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να αποσπάσει την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Μια αυτοδυναμία, η οποία είναι ένα άπιαστο όνειρο.

Και φυσικά, η καταμέτρηση του βαρύτατου κόστους, του οποίου η πρώτη φάση αρχίζει, επίσημα, αύριο Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, με αφορμή την ψηφοφορία των βουλευτικών εκλογών, δεν θα σταματήσει, με το πέρας της εκλογικής διαδικασίας. Η καταμέτρηση του κόστους, αυτού, το οποίο θα συνεχίσει να μεγαλώνει, μέχρι την μεγιστοποίησή του, η οποία θα αφανίσει, πολιτικά, ηθικά και κοινωνικά, τον ΣΥΡΙΖΑ, θα συνεχιστεί, μετ' επιτάσεως και μετά τις εκλογές της 20/9/2015.

Η εφαρμογή του 3ου Μνημονίου και τα καταιγιστικά και εξαθλιωτικά μέτρα, που έπονται και πρόκειται να ληφθούν, θα επιταχύνουν τις διαδικασίες της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ - και πιθανότατα, όλου του μνημονιακού πολιτικού κόσμου -, αφού η κυβέρνηση, που θα σχηματισθεί, μετεκλογικά, είτε, εξ αρχής, είτε, αργά, ή γρήγορα, στην πορεία του χρόνου, θα απαξιωθεί, πλήρως και είναι πιθανό να καταρρεύσει πολύ πιο γρήγορα, από όσο αναμένεται.

Αλλά, ακόμη και αν μπορέσει να κρατηθεί, στην εξουσία, εάν η ελληνική κοινωνία υποταχθεί και αποδεχθεί, ως μοιραία, την εφαρμογή του Μνημονίου, στο τέλος, η κυβέρνηση αυτή, παρά τις όποιες μεταμορφώσεις, τους όποιους ανασχηματισμούς, παρά τις, κατά καιρούς, αναδομήσεις και τις μεταμφιέσεις, που πρόκειται να κάνει, θα μείνει από (κοινωνικά, πολιτικά και εκλογικά) καύσιμα.









Από την συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην Πάτρα, πριν 3 ημέρες. Κάτι δεν πάει καλά. Όχι, μόνο, στον οπαδό, που φιλάει το χέρι του ηγέτη. Κάτι δεν πάει καλά και στον ηγέτη, τον ίδιο...


Το αστείο είναι ότι τα δημοσιογραφικά όργανα της εντόπιας "ευρωπαϊστικής" ελίτ έχουν αρχίσει να διαδίδουν ότι η μνημονιακή στροφή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, καθιστά μνημονιακή και την μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, η οποία θα εκφραστεί, μέσα, από την αυριανή ψηφοφορία. Έτσι, θέλουν να διακηρύσσουν και πολλοί, από αυτούς, θέλουν να πιστεύουν, με απόκρυφο στόχο την αυτοπαρηγορία, την οποία μετατρέπουν, σε μια διαδικασία group therapy, ότι η αντίθεση, ανάμεσα, στο Μνημόνιο και στους αντιπάλους του, τίθεται στο πολιτικό και στο κοινωνικό περιθώριο.

Πρόκειται, για ανοησίες. Όμως, οι ανοησίες αυτές, προφανώς, εκφράζουν τις επιθυμίες όλου αυτού του εσμού των πανικόβλητων μελών της εντόπιας ελίτ, τις οποίες επιθυμίες όλοι αυτοί τις εκλαμβάνουν, ως πραγματικότητα.

Έτσι, ακόμη και αν οι δημοσκόποι έχουν δίκιο, ως προς τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, οι ψηφοφόροι του δεν μεταλλάχθηκαν και δεν μετατράπηκαν, σε μνημονιακούς. Παραμένουν αντιμνημονιακοί.

Απλώς, δίνουν, στον ΣΥΡΙΖΑ, μια τελευταία ευκαιρία. Και μια ψήφο, υπό δοκιμή και με επιφύλαξη.



Μετά, όμως, όλα θα αλλάξουν, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει, όπως, επίσης, ακόμη και αν επιτύχει να εφαρμόσει το 3ο Μνημόνιο.

Φυσικά, θα πρέπει να περιμένουμε και τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής, για να δούμε, τον βαθμό επιβεβαίωσης της έρευνας αυτής, που φαίνεται να είναι αξιόλογη και η οποία κινείται, ως προς τις θέσεις των δύο πρώτων κομμάτων, στα όρια του στατιστικού λάθους - αν και η κατάληψη της πρώτης θέσης, από τον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να είναι πολύ περισσότερο πιθανή, από την κατάληψή της, από την Νέα Δημοκρατία, με δεδομένη την σταθερή πρωτοπορεία του ΣΥΡΙΖΑ, στο κρίσιμο και κομβικό δημοσκοπικό μέγεθος της παράστασης νίκης, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται, σταθερά, από την αρχή της προεκλογικής περιόδου. Άλλωστε, όπως έχουμε πει, στην εκλογική ιστορία του τόπου μας, η παράσταση νίκης, δεν έχει διαψευστεί. Έχει προσδιορίσει όλους τους νικητές των αναμετρήσεων των ελληνικών βουλευτικών εκλογών, τουλάχιστον, από το 1974, μέχρι τώρα.  

Και πρέπει να δούμε τα αυριανά εκλογικά αποτελέσματα, διότι έχω κάποιες, επί μέρους, αντιρρήσεις, ως προς τα ποσοστά των δύο πρώτων κομμάτων, τα οποία νομίζω ότι μπορεί - και πρέπει - να είναι μικρότερα, με δεδομένη μια μεγάλη αύξηση της αποχής, η οποία μπορεί να ανατρέψει και την σειρά των δύο πρώτων κομμάτων, αφού η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, από την αρχή της προεκλογικής περιόδου είναι και εξακολουθεί, μέχρι τώρα, να παραμένει ασταθής και ευμετάβλητη.

Πάντως, ακόμη και με δεδομένα τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ διαγράφεται σκοτεινό. Κυριολεκτικά, θεοσκότεινο...

Και αυτό είναι, άκρως, παρήγορο και ελπιδοφόρο...



Σχόλια

Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Μπορούμε να δούμε και τις αστειότητες της δημοσκοπικής εταιρείας Pro Rata, της οποίας την δημοσκόπηση, δημοσίευσε η "Εφημερίδα των Συντακτών", η οποία έχει καταστεί χωνί του εκλογικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτήν, από τον πίνακα, με τις συσπειρώσεις και τις μετακινήσεις, η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ φθάνει, στο 64% των ψηφοφόρων που είχε στις 25/1/2015. Αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί, στο 23,25%, από το 36,34% του περασμένου Ιανουαρίου.

Οι εισροές από την Νέα Δημοκρατία, προς τον ΣΥΡΙΖΑ, φθάνουν 0,55 της μονάδας, από την Χρυσή Αυγή φθάνουν στο 0,31 της μονάδας, από το Ποτάμι, φθάνουν, στο 0,90 της μονάδας, από το ΚΚΕ οι εισροές, προς ΣΥΡΙΖΑ, φθάνουν, στο 0,54 της μονάδας, από τους ΑΝ.ΕΛ. φθάνουν, στο 0,33 της μονάδας και από το ΠΑΣΟΚ, οι αντίστοιχες εισροές, προς ΣΥΡΙΖΑ, φθάνουν το 0,46 της μονάδας.

Έτσι, το συνολικό ποσοστό, του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτή την δημοσκόπηση (θα έπρεπε να) είναι 26,34%. Όμως, η Pro Rata του Χριστόφορου Βερναρδάκη, που είναι υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει, στον ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό, ίσο με 28,50%!

Ο ίδιος πίνακας δίνει συσπείρωση, για την Νέα Δημοκρατία, 83%, η οποία αντιστοιχεί, σε 23,08 ποσοστιαίες μονάδες των ψηφοφόρων, που είχε στις 25/1/2015 (σύνολο, τότε, 27,81%).

Με βάση τις μετακινήσεις, στην Νέα Δημοκρατία εισρέουν 2,9 μονάδες, από τον ΣΥΡΙΖΑ, 0,12 της μονάδας, από την Χρυσή Αυγή, 0,72 της μονάδας από το Ποτάμι, 0,28 της μονάδας από τους ΑΝ.ΕΛ. και 0,1 της μονάδας από το ΠΑΣΟΚ.

Έτσι, το συνολικό ποσοστό, για την Νέα Δημοκρατία (θα έπρεπε να) είναι 27,20%. Όμως, η Pro Rata δίνει στην Νέα Δημοκρατία, ποσοστό ίσο με 23,50!

Με αυτόν τον τρόπο, η Pro Rata δίνει - και η "Εφημερίδα των Συντακτών", ως προπαγανδιστικός τελάλης της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζει μια ανύπαρκτη πρωτοπορεία του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι της Νέας Δημοκρατίας, ίση με 5 μονάδες, ενώ, από τα στοιχεία αυτά, προκύπτει ένα προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, ίσο με 0,88 της μονάδας!

Ό,τι και να λέμε, οι τύποι δεν παίζονται, με τίποτε. Αδιαφορούν, ακόμη και για την απλή αριθμητική....
Ο χρήστης GEORGE είπε…
Τα ποσοστα αυτα αν και μειωμενα, παραμενουν τεραστια. Απορω πως υπαρχει ακομα κοσμος που θα τους ξανα ψηφισει.

Κανονικα θα επρεπε να εχουμε μια επαναληψη των πρωτων εκλογων του 2012. 18% η ΝΔ και 16% ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ειναι ηλιου φαεινοτερον οτι ψευτο-αριστερα και Μειμαρακηδες μετα τις εκλογες θα συμπραξουν και θα εχουμε μια πραγματικη κοινωνικη σφαγη με το νεο αριστερης προελευσης μνημονιο.

Αυτο που παρατηρω παντως ειναι μια γενικοτερη αδιαφορια του κοσμου σε αντιθεση με το δημοψηφισμα οπου υπηρχε εντονη συζητηση και αντιδικια μεταξυ του κοσμου, με τους ευρω-λιγουρηδες να ηταν τοτε τρομοκρατημενοι για την επερχομενη συντελεια του κοσμου.

Πλεον, οι τσιπρικοι και οι βαρουφιτσες που θεωρουσαν τους (γελοιους αχρειους κλοουν) Αλεξη-Μπαρουφακη ως τους "σωτηρες" τους απο τη "λιτοτητα" εχουν παθει καταθλιψη .....
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Βασίλη οι εξελίξεις, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της σημερινής ψηφοφορίας, θα είναι, πιθανώς, απρόσμενες και θα προκύψουν τεράστιες ανατροπές, εάν αυτό, που λένε οι ερωτώμενοι πολίτες, στους δημοσκόπους, ισχύει και εφ' όσον το κάνουν πράξη.

Τι ισχυρίζονται οι δημοσκόποι ότι τους λένε οι ερωτώμενοι, κατά την διάρκεια των δημοσκοπικών ερευνών, που έγιναν, σε όλη την προεκλογική περίοδο; Ισχυρίζονται ότι, στην προσπάθεια των ερευνητών να διασταυρώσουν και να καταστήσουν σαφέστερες τις εκλογικές προτιμήσεις και την αντίστοιχη συμπεριφορά των ψηφοφόρων, ρωτούν τους πολίτες, στους οποίους απευθύνονται, εάν σκοπεύουν να αλλάξουν την ψήφο τους, σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές της 25/1/2015. Το ερώτημα αυτό, όντως, είναι σημαντικό και βοηθάει, στην αποσαφήνιση της εκλογικής συμπεριφοράς του εκλογικού σώματος και χρησιμεύει, στην διευκρίνιση της ψήφου εκείνων, που εμφανίζονται, ως αναποφάσιστοι και εκείνων, που επιδίδονται, σε τεχνικές απόκρυψης της ψήφου τους.

Ένα εκπληκτικό, ως προς το μέγεθός του, ποσοστό των ερωτηθέντων πολιτών απάντησε ότι σκοπεύει να αλλάξει την ψήφο του και ότι θα ψηφίσει διαφορετικά, από ό,τι ψήφισε τον περασμένο Ιανουάριο. Όπως λένε οι δημοσκόποι, το ποσοστό αυτών των ανθρώπων πλησιάζει το 30%!

Όπως γίνεται κατανοητό, το ποσοστό αυτό είναι τεράστιο και εάν οι ψηφοφόροι συμπεριφερθούν, με αυτόν τον τρόπο, που λένε ότι θα συμπεριφερθούν και εφ' όσον δεν τρολλάρουν τους δημοσκόπους, τότε το πολιτικό σκηνικό της χώρας, σήμερα το βράδυ, θα ανατραπεί, πλήρως και το πολιτικό τοπίο, ουδόλως, θα μοιάζει με το τωρινό.


Είναι προφανές, ότι αυτός, που θα πληρώσει τα σπασμένα, από μια τέτοια αλλαγή της ψήφου ενός τόσο μεγάλου τμήματος του εκλογικού σώματος, θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού αυτός έχει το περισσότερο ασταθές, ευμετάβλητο και δυσαρεστημένο εκλογικό κοινό. Η ανοικτή εκδήλωση μιας τέτοιας συμπεριφοράς των ψηφοφόρων, έτσι όπως την παρουσιάζουν οι δημοσκόποι, θα οδηγήσει σε μια δραματική συρρίκνωση του εκλογικού ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και μέχρι 10 μονάδες, ή και ακόμη περισσότερο.

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι "Ανεξάρτητοι Έλληνες" θα ισοπεδωθούν, ενώ "Το Ποτάμι" θα χάσει μέχρι και την μισή του εκλογική δύναμη - ίσως και περισσότερο, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα πάει - σχετικά - καλά, κρίνοντας από τα χάλια, στα οποία βρέθηκε, στις 25 Ιανουαρίου.

Ομοίως, καλά θα πρέπει να πάει και το Κ.Κ.Ε., όπως και η "Χρυσή Αυγή", όπως και όλα τα κόμματα, που έχουν σταθερή εκλογική βάση, η οποία δεν θα επηρεαστεί από την αποχή, η οποία, λογικά, σήμερα, θα πρέπει να κάνει ρεκόρ όλων των εποχών, ως προς την αύξηση του μεγέθους της.

Στα πλαίσια αυτά και η Λαϊκή Ενότητα, θα πρέπει να πάει καλά. Όπως και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ανεξάρτητα, από το εάν μπει, ή όχι, στην νέα βουλή).

Όμως, καλόν είναι να περιμένουμε τα βραδυνά αποτελέσματα και βλέπουμε...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).