Πως ο μοιραίος ΓΑΠ υπονόμευσε κάθε δυνατότητα συναίνεσης και οδήγησε την χώρα στην ουσιαστική χρεωκοπία. (Μια ιστορική αναδρομή στην κρίσιμη περίοδο, λίγους μήνες πριν και αμέσως μετά, τις εκλογές της 4/10/2009).


Ο διαδηλωτής κατά του ... ασφαλιστικού νόμου (της Φάνης Πάλλη - Πετραλιά και όχι του δικού του) ΓΑΠ υπονόμευσε κάθε δυνατότητα συναίνεσης τον Μάρτιο του 2009 και εκβίασε βουλευτικές εκλογές, με αφορμή την εκλογή ΠτΔ. Τις εκλογές τις επέβαλε τον Οκτώβριο του 2009 και τις κέρδισε, για να τα κάνει στην συνέχεια μαντάρα και να οδηγήσει την χώρα στην ουσιαστική χρεωκοπία...



"Πιθανόν να φταίει η εκλογική περίοδος για την ανυπαρξία σχολίων, μαζί με την κούραση από τα αρνητικά. Ο συνδυασμός και των δύο αυτών παραγόντων είναι υπερεπαρκής για να εξηγήσει το φαινόμενο.



Όσον αφορά την ανικανότητα του πολιτικού συστήματος να διαχειριστεί την παρούσα κρίση, δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει αξιόλογη αντίρρηση. Το πολιτικό σύστημα δεν είναι ικανό να διαχειριστεί την κρίση, διότι δεν έχει δικές του προτάσεις, ούτε και λύσεις.


Και δεν έχει προτάσεις και λύσεις, όχι γιατί δεν γνωρίζει το τι πρέπει να γίνει (γνωρίζει και μάλιστα πολύ καλά), αλλά διότι πλέον ετεροκαθορίζεται από εκείνους των οποίων τα συμφέροντα εξυπηρετεί, λειτουργώντας ως επιστάτης τους - δηλαδή την ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική ελίτ, την γραφειοκρατία των Βρυξελλών και τον παρόντα γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελεύθερων, ο οποίος έχει τον πρώτο και κυρίως τον τελευταίο λόγο, για όσα γίνονται και πρόκειται, από εδώ και πέρα, να γίνουν στην χώρα μας.


Το σχήμα αυτό που καθορίζει τις τύχες και την πορεία της χώρας μας (μια πορεία προς την καταστροφή, όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά και της ευρωζώνης, όπως, επίσης, και της Ε.Ε., αφού και στην λοιπή Ευρώπη είναι οι ίδιες δυνάμεις, που προσδιορίζουν, λίγο ή πολύ, τις εξελίξεις, με αξιοσημείωτη εξαίρεση την Ουγγαρία, που αντιστάθηκε, μέχρι τώρα επιτυχώς, αλλά χωρίς αυτό να αλλάζει την γενικότερη κατεύθυνση της Ευρώπης) το έχω αποκαλέσει ως μια μοντέρνα μεταναζιστική Κατοχή και όσο περνάει ο καιρός, αυτός ο προσδιορισμός του ιδιότυπου καθεστώτος, που έχει επιβληθεί στην χώρα μας, με την υπογραφή του Μνημονίου, δικαιώνεται ολοένα και περισσότερο και εμπεδώνεται, ως συνείδηση στον ελληνικό λαό, παρά την εναντίωση του κ. Χαρίδημου Τσούκα στην χρήση αυτής της ορολογίας, προφανώς επειδή διαφωνεί με το περιεχόμενό της.


Αυτός ο ετεροκαθορισμός των εφαρμοζόμενων πολιτικών στην χώρα μας, βέβαια, δεν είναι ισοβαρής, ως προς τον πολιτικό κόσμο της χώρας (ομιλώ για τον αστικό πολιτικό κόσμο και για ένα μικρό μέρος της ελληνικής αριστεράς, που έχει πλέον πλήρως αστικοποιηθεί, ήτοι η ευρωκομμουνιστικών καταβολών "Δημοκρατική Αριστερά" των Φώτη Κουβέλη και Λεωνίδα Κύρκου - δεν ομιλώ για το Κ.Κ.Ε., για τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ/ΣΥΡΙΖΑ και την λοιπή εξωκοινοβουλευτική αριστερά), λόγω του ρόλου κάθε πολιτικής δύναμης μέσα στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό.


Έτσι η κυβέρνηση του ευήθους ΓΑΠ έχει αναλάβει τον ρόλο του πιστού υποτακτικού, που κατεβάζει την γραμμή και εφαρμόζει (με κάποιους γογγυσμούς ορισμένες φορές, αλλά τελικά την εφαρμόζει) την υποδεικνυόμενη τρέχουσα νεοφιλελεύθερης απόκλισης - δεν είναι καθαρή νεοφιλελεύθερη, διότι περιέχει και μια πρακτική διάσταση η οποία σχετίζεται με την επιβολή υψηλής φορολογίας, αλλά η ουσία δεν αλλάζει - οικονομική και κοινωνική πολιτική, καθ' υπόδειξιν των τροϊκανών εκπροσώπων των δανειστών της χώρας και της γερμανικής πολιτικής ελίτ.


Η αξιωματική αντιπολίτευση του Αντώνη Σαμαρά έχει έναν άλλον ρόλο και προσπαθεί να σώσει τα προσχήματα και να συντηρήσει την εικόνα μιας εναλλακτικής λύσης, όταν η παρούσα κατοχική κυβέρνηση καταρρεύσει, ή όταν, απλώς, θα παύσει να είναι χρήσιμη. Το αν αυτή η εναλλακτική λύση θα μπορέσει να υπερβεί τα εσκαμμένα και να γίνει ουσιαστική, είναι προς απόδειξη.


Στην παρούσα φάση, παρά το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, μεταχειριζόμενος την σημαία του αντιμνημονιακού αγώνα, το κυβερνητικό παρελθόν της Ν.Δ. είναι ένας αρνητικός παράγοντας, που είναι ακόμα σημαντικός, αλλά δεν αποτελεί το κύριο εμπόδιό της. Το κύριο εμπόδιό της είναι η ουσιαστική της ατολμία να υποδείξει μιαν συστημική (και όχι εξωσυστημική) εναλλακτική λύση.


Και η μόνη συστημική λύση, για την υπέρβαση της παρούσας κρίσης περνάει μέσα από την έξοδο της χώρας από το ευρώ – τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης και οι Γερμανοί πολιτικοί επιμένουν στην πολιτική του σκληρού ευρώ…


Οι λοιποί εσωτερικοί ανταγωνισμοί και τα μικροπολιτικά παίγνια είναι δευτερευούσης σημασίας και προφανώς έχουν να κάνουν με το γέρας της εξουσίας - μιας εξουσίας, που πλέον δεν είναι και τόσο επιθυμητή, όσο ήταν, κατά την αμέσως προηγούμενη περίοδο των παχειών αγελάδων και των κομματικών στρατών, που περίμεναν για την συμμετοχή τους σε αυτήν.


Ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται στον σωστό δρόμο, αλλά δεν έχει ουσιαστική πρόταση για συστημική έξοδο από την κρίση.



 Κάπου στο άρθρο του ο κ. Χαρίδημος Τσούκας κάνει λόγο για την προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να επαναφέρει την Ν.Δ. στην εξουσία, μεταχειριζόμενος την ανάλογη πρακτική του ΓΑΠ, ο οποίος χρησιμοποίησε, ως εργαλείο, την προεδρική εκλογή του Μαρτίου του 2010, για να εκβιάσει την διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών - ένας εκβιασμός που υπήρξε επιτυχής, αφού οδήγησε την, ήδη, παγιδευμένη (από την έλευση, κατά το έτος το 2009 και την εσωτερίκευση εντός της ελληνικής οικονομίας, της διεθνούς οικονομικής ύφεσης, που είχε ξεσπάσει τον Ιούλιο - Σεπτέμβριο του 2008, με αφορμή το σκάσιμο της αμερικανικής φούσκας των ακινήτων) κυβέρνηση Καραμανλή στην προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών της 4/10/2009, χωρίς αυτή να έχει οποιαδήποτε άλλη θεσμική δυνατότητα, αφού η συνταγματική ιδιοτροπία της εκλογής του ΠτΔ από την Βουλή, με μίνιμουμ τις 180 ψήφους, καθιστούσε απαραίτητη την σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ (ή της κομμουνιστικής και της κομμουνιστικογενούς αριστεράς), μια σύμπραξη που ήταν ανέφικτη, μετά την πολιτική επιλογή του ΓΑΠ να αρνηθεί να υπερψηφίσει, χωρίς την διαμεσολάβηση βουλευτικών εκλογών, τον Κάρολο Παπούλια, παρά το γεγονός ότι ήταν ενεργός ΠτΔ, προερχόταν από τον σοσιαλιστικό χώρο και ήταν παλαιός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου.


Ο αγαπητός κ. Τσούκας αδικεί τον Αντώνη Σαμαρά, συγκρίνοντας την δική του επιλογή, κατά τις τοπικές εκλογές του τρέχοντος μηνός, με αυτήν του ΓΑΠ. Και αδικεί τον Αντώνη Σαμαρά, διότι οι πολιτικοί τακτικισμοί του ακραία εξουσιομανούς ΓΑΠ υπήρξαν καταστροφικοί για τον τόπο. Και αυτή η διαπίστωση δεν έχεινα κάνει μόνον με την απαίτηση για την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Αυτό είναι και το λιγότερο, αν δούμε τα όσα έλαβαν χώρα, πριν και μετά από, την διεξαγωγή τους τον περυσινό Οκτώβριο.


Κώστας Καραμανλής : Οι ευθύνες του είναι μεγάλες για όσα δεν έγιναν πριν τις βουλευτικές εκλογές της 4/10/2009, αλλά η διεξαγωγή τους υπήρξε συνετή, ορθή και αρμόζουσα στις περιστάσεις πράξη...



Θα θυμήσω, εδώ, ότι τον Μάρτιο του 2009 ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά από μια εξέταση των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας από κλιμάκιο του Δ.Ν.Τ. και αφού είχε ειδοποιηθεί από αυτό ότι το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα οδηγούσε στην ραγδαία άνοδο των διαφορικών επιτοκίων (spreads) των ελληνικών ομολόγων, μια άνοδος η οποία θα δυσχέραινε την ομαλή δανειοδότηση των αναγκών του ελληνικού δημοσίου και εν γένει της ελληνικής οικονομίας, αν αυτό το έλλειμμα δεν ετίθετο υπό έλεγχο, κάλεσε τον ΓΑΠ και τους λοιπούς πολιτικούς αρχηγούς σε σύσκεψη, όπου παρουσίασε τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, ζητώντας συναίνεση - ή ακόμα και συγκυβέρνηση.


Φυσικά, ο εξουσιομανής ΓΑΠ αρνήθηκε κάθε τέτοια σκέψη, ζητώντας εκλογές, τις οποίες επέτυχε σχεδόν 7 μήνες αργότερα και αφού αγνόησε το προειδοποιητικό σήμα κινδύνου που εξέπεμψαν οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, που, κατά την περίοδο μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009, ανέβασαν, προσωρινά, τα διαφορικά επιτόκια των ελληνικών κρατικών ομολόγων πάνω από τις 300 μονάδες βάσης, λόγω του φόβου, που τότε είχε προκύψει ότι η Ελλάδα θα έμπαινε σε μια περίοδο ακυβερνησίας, εξ αιτίας του γεγονότος ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είχε χάσει τις ευρωεκλογές και είχε καταστεί αδύναμη να κυβερνήσει. (Τότε ακόμα οι αγορές δεν γνώριζαν το μέγεθος του ελληνικού δημοσιονομικού εκτροχιασμού, ούτε και το μέγεθος της πτωτικής εξέλιξης του ελληνικού ΑΕΠ. Αυτά τα έμαθαν αργότερα από τον ευήθη ΓΑΠ και τον ανεκδιήγητο και απίστευτα ανίκανο Γιώργο Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι διαφήμισαν στην οικουμένη την πορεία της χώρας προς το ναυάγιο και την πτώχευση, για να ακολουθήσει ακριβώς αυτή η πορεία, ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία).


Την ανοδική πορεία των spreads, μετά τον Ιούνιο του 2009, την ανέκοψε ο ίδιος ο Καραμανλής, διαδίδοντας ότι επίκεινται βουλευτικές εκλογές, τις οποίες και προκήρυξε τον Σεπτέμβριο του 2009, για τις 4/10/2009, αφού ο ΓΑΠ επέμενε να αρνείται την ψήφιση του Κάρολου Παπούλια, απειλώντας ότι θα οδηγούσε την χώρα σε εκλογές τον Μάρτιο του 2010 (γεγονός το οποίο, πιθανότατα, θα έφερνε την χρεωκοπία μια ώρα αρχύτερα).


Αυτή η πράξη του τότε πρωθυπουργού, υπό τις συνθήκες εκείνης της εποχής, ήταν συνετή και η μόνη ενδεδειγμένη, αφού οδήγησε τα spreads σε ραγδαία αποκλιμάκωση, με αποτέλεσμα τον Σεπτέμβριο του 2009 να πέσουν κάτω από τις 120 μ.β. και τον Οκτώβριο του 2009 να βρίσκονται, κατά μέσον όρο, στις 133 μ.β.


Από εκεί και πέρα, όταν ανέλαβε ο ΓΑΠ την διακυβέρνηση της χώρας, επήλθε η καταστροφή, ως προϊόν της ευήθειας του ανδρός, της ανικανότητάς του και της σύστοιχης απειρίας και ανικανότητας του οικονομικού του επιτελείου, το οποίο έκανε, ακριβώς, όσα χρειάζονταν να κάνει, για να οδηγηθεί η ελληνική οικονομία στον όλεθρο, αφού η ανερμάτιστη οικονομική του πολιτική (βοηθουσών και των ανοησιών του Ζαν-Κλωντ Τρισέ και της άτεγκτης ξεροκεφαλιάς του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού) εκτόξευσε τα spreads πάνω από τις ... 1000 μ. β. τον Απρίλιο του 2010, διακόπτοντας την ομαλή ροή της δανειοδότησης του ελληνικού δημοσίου και της ελληνικής οικονομίας, καθιστώντας την χώρα μας αναξιόχρεη και ουσιαστικά πτωχευμένη, για να οδηγηθεί στην υπογραφή του αποικιοκρατικού Μνημονίου της Πρωτομαγιάς του 2010 και στην ουσιαστική παράδοση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας στους τροϊκανούς εκπροσώπους τω δανειστών της χώρας και στους πίσω από αυτούς ευρισκόμενους Γερμανούς μεταναζιστές κατακτητές, χωρίς να χρησιμοποιήσει τα διαπραγματευτικά όπλα, που είχε στην διάθεσή του και αυτό, μόνο και μόνο, για να σώσει το ευρώ, την ευρωζώνη και το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, λειτουργώντας, ως πειθήνιος υπηρέτης τους. (Γι’ αυτό, άλλωστε, επιτέθηκε, τώρα, στην Μέρκελ για την πρότασή της να συμμετέχουν και τα τραπεζοπιστωτικά funds και οι επενδυτικές τράπεζες στον μηχανισμό στήριξης των χωρών της ευρωζώνης).


Ο Αντώνης Σαμαράς, λοιπόν, αδικείται από τον κ. Τσούκα, διότι δεν έπραξε, κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των τοπικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2010, κάτι ανάλογο, με αυτό το ολέθριο παιχνίδι, που έκανε πέρυσι ο ΓΑΠ, ο οποίος, ενώ δεν είχε κανέναν ουσιαστικό λόγο να το πράξει, εσύρθη στο να συνδέσει (μπλοφάροντας) το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών, με την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, τις οποίες και δεν προκήρυξε, παρά την σαφή του ήττα, η οποία έλαβε σαρωτικές διαστάσεις στον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών της 7/11/2010 - μην ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ έχασε γύρω στους 1.200.000 ψηφοφόρους, σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές της 4/10/2009, συμπεριλαμβανομένων των μετακινηθέντων σε άλλο κόμμα, αλλά και των απεχόντων από την κάλπη του πρώτου γύρου των τοπικών εκλογών εκλογέων, που στις περυσινές βουλευτικές εκλογές είχαν ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ.


Καλόν, λοιπόν, είναι να μην είμαστε άδικοι, όταν κατανέμουμε ευθύνες. Οι ευθύνες του ΓΑΠ είναι απείρως μεγαλύτερες από αυτές του Σαμαρά...



(Και φυσικά πρέπει να πω ότι συμφωνώ απολύτως με τον τίτλο του άρθρου του κ. Τσούκα : Τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμη. Και μάλιστα αυτά θα αργήσουν πολύ να έλθουν)..."




(Σχόλιά μου http://htsoukas.blogspot.com/2010/11/blog-post.html?showComment=1290249497855#c2729038632428095032 και http://htsoukas.blogspot.com/2010/11/blog-post.html?showComment=1290265416650#c7784241075202269921 και http://htsoukas.blogspot.com/2010/11/blog-post.html?showComment=1290267364411#c1606253675871584994 της 20/11/2010 στο άρθρο του κ. Χαρίδημου Τσούκα στο μπλογκ του "ΕΝΑΡΘΡΗ ΚΡΑΥΓΗ", με τίτλο : «Τα χειρότερα δεν τάχουμε δει ακόμη…» http://htsoukas.blogspot.com/2010/11/blog-post.html ).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).