Η σύγχυση, το αποπροσανατολιστικό φαινόμενο vertigo και οι φιλοτροϊκανές θέσεις του κ. Χαρίδημου Τσούκα.


Ο ελληνικός πληθυσμός σίγουρα δεν μπορεί να πάρει τα πόδια του, από τον χαλκά που του πέρασαν οι τροϊκανοί και ο ΓΑΠ. Πόσο, όμως, θα κρατήσει αυτό; (Πολύ καλό σκίτσο του ΤΣΟΛΑΚΗ).


"Στο παραπάνω παραδοξολογικό άρθρο του κ. Χαρίδημου Τσούκα, έχει υπάρξει μια τμηματική μεν, αλλά και εκτενής απάντηση μου και στο μπλογκ του, όπου αναδημοσίευσε αυτό το άρθρο ( http://htsoukas.blogspot.com/2010/08/blog-post.html ), αλλά και στο δικό μου μπλογκ.

Η ουσία της απάντησης στους ισχυρισμούς του κ. Τσούκα βρίσκεται στο γεγονός ότι αυτά που γράφονται, από τον εν λόγω διανοητή, είναι προϊόν της τεράστιας σε μέγεθος σύγχυσης, στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική πνευματική ελίτ από τις καταιγιστικές και συνάμα καταστροφικές εξελίξεις του τελευταίου ενδεκάμηνου, από τότε δηλαδή, που - κακή τη τύχη - ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας ο ευήθης ΓΑΠ και το εντελώς ανίκανο και εκτός τόπου και χρόνου επιτελείο του, οι οποίοι κατάφεραν, σχεδόν εν ριπή οφθαλμού, να μετατρέψουν την οξεία δημοσιονομική κρίση, που παρέλαβαν από την απελθούσα κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή, σε οξεία πιστωτική κρίση και στην συνέχεια, σε χρονίζουσα κρίση δανεισμού (ανεβάζοντας τα διαφορικά ελληνικά επιτόκια από τα επίπεδα των κάτω των 120 μονάδων βάσης, που βρίσκονταν τον Σεπτέμβριο του 2009, στις 1000 μονάδες βάσης τον Απρίλιο - Μάϊο του 2010) διακόπτοντας, έτσι, την ομαλή ροή των πιστώσεων προς το ελληνικό δημόσιο (και την ελληνική οικονομία), με αποτέλεσμα να παραδώσουν την ουσιαστική διακυβέρνηση της χώρας στους νεόκοπους και μοντέρνους μεταναζιστές κατακτητές της χώρας, τους οποίους αυτοί προσκάλεσαν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την, εν τοις πράγμασι, χρεωκοπία της χώρας - μια χρεωκοπία, που, ουσιαστικά, οι ίδιοι, με τις ενέργειές τους, έφεραν στο προσκήνιο -, με την υπογραφή του απεχθούς και επαχθούς αποικιοκρατικού Μνημονίου της Πρωτομαγιάς του 2010.


Αυτή η σύγχυση και ο επακολουθήσας αποπροσανατολισμός (vertigo), που ήλθε ως αποτέλεσμα μιας κατάστασης, που το σύνολο των ελίτ της χώρας δεν μπόρεσε να διαχειρισθεί, ήταν επόμενο να οδηγήσει την ελληνική πνευματική ελίτ - όπως και την υπόλοιπη ελληνική ελίτ -, σε τέτοιου είδους τοποθετήσεις, οι οποίες αποδεικνύουν την πραγματική ρηχότητα του γνωστικού περιεχομένου της εν λόγω ελίτ και την πλήρη υποταγή της στην κουλτούρα της ύφεσης, την οποία θεωρεί αναπόφευκτη και μοιραία.


Ο κ. Χαρίδημος Τσούκας προχωράει, με την αυτήν την πλήρως κατακριτέα αρθρογραφία του, προχωράει ένα βήμα παραπέρα, θεωρώντας την έλευση της ύφεσης, ως καθαρτική, θυμίζοντας, εν πολλοίς, τον Άντριου Μέλλον - τον αλήστου μνήμης Υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης του προέδρου των Η.Π.Α. Χέρμπερτ Χούβερ - ο οποίος, κατά την GREAT DEPRESSION της δεκαετίας του 1930, ζητούσε την "εκκαθάριση" των πάντων (της εργατικής δύναμης, των αγροτών, των επιχειρήσεων και του τραπεζικού τομέα της αμερικανικής οικονομίας), προκειμένου να "αποκαθαρθεί" και να "αποδηλητηριασθεί" η αμερικανική οικονομία και να περιφρουρηθεί η αξία του δολλαρίου - κλασσικό δόγμα όλων των χρηματοπιστωτικών ελίτ ανά τους αιώνες, που υποτίθεται ότι είχαν "δηλητηριασθεί" και πληγεί, κατά την προηγηθείσα σύντομη αναπτυξιακή περίοδο του 1921 - 1929.

Φυσικά, αυτού του είδους οι παραδοξολογικές δοξασίες - προϊόντα των δογματικών αντιλήψεων των πατέρων της οικονομικής επιστήμης (που σήμερα διασώζονται από τους σύγχρονους εκπροσώπους του, κατά τον James K. Galbraith, "ατιμασμένου επαγγέλματος" των οικονομολόγων), Adam Smith, David Ricardo, John Stuart Mill, όπως αυτές κωδικογραφήθηκαν από την θεωρία του Jean-Baptist Say, περί της αυτορρυθμιζόμενης επάρκειας της αγοραστικής δύναμης στην καπιταλιστική οικονομία - καταρρίφθηκαν και στην πράξη, από την έλευση και την επίμονη διάρκεια της κατακλυσμιαίας οικονομικής κρίσης της δεκαετίας του 1930 και στην θεωρία από τον John Maynard Keynes.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σήμερα, αφού η επίμονη διάρκεια της ανεπάρκειας της αγοραστικής δύναμης στις σύγχρονες καπιταλιστικές κοινωνίες και οι διάφορες μεταμορφώσεις της, είτε αυτές εκφράζονται από την φούσκα των ακινήτων, είτε από την λεγόμενη κρίση των κρατικών χρεών, είτε με άλλες ανάλογες μορφές, δείχνει την αμείλικτη πραγματικότητα, που έχει να κάνει με την τεράστια επέκταση και διεθνοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα (και στην επίσημη - εμπορικές τράπεζες - και στην σκιώδη μορφή του - hedge funds, επενδυτικές τράπεζες, πάσης μορφής -) και την συνακόλουθη αποφυγή θέσπισης κανόνων και την απορρύθμιση των υπαρχόντων ελέγχων, πάνω σε αυτόν τον ολοένα και περισσότερο διογκούμενο εθνικό και διεθνοποιημένο, λόγω της αύξουσας παγκοσμιοποίησης, χρηματοπιστωτικό τομέα της οικονομίας του πλανήτη.


Αυτήν την αμείλικτη πραγματικότητα είναι που θέλουν να αποφύγουν και την οποία θέλουν να κρύψουν, καμουφλάροντάς την, οι τσιλιαδόροι των σύγχρονων παπατζήδων του χρηματοπιστωτικού συστήματος, δηλαδή οι φορείς του ατιμασμένου επαγγέλματος των οικονομολόγων και ευρύτερα η πνευματική ελίτ του σύγχρονου γραφειοκρατικού καπιταλισμού, στον οποίο τον πρώτο λόγο έχουν τα μέλη της ελίτ του τραπεζοπιστωτικού και ευρύτερα του χρηματοπιστωτικού τομέα της οικονομίας.


Γι' αυτό και περί άλλα τυρβάζουν, ενοχοποιώντας πληθυσμούς και κοινωνίες, όπως συμβαίνει, τώρα στην περίπτωση της Ελλάδας, προκειμένου να μην ονοματίσουν τους υπεύθυνους της παρούσας ύφεσης και της εν Ελλάδι ενσκήψασας κρίσης, που είναι φυσικά ο διεθνής (και ο ελληνικός) χρηματοπιστωτικός τομέας, η οικονομική ελίτ και οι υπηρέτες τους, δηλαδή οι Έλληνες πολιτικοί, που διαχειρίστηκαν άθλια τα δημόσια πράγματα της χώρας, αρχής γενομένης με την καταστροφική ένταξη της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ το 2002, ενώ η χώρα μας και η οικονομία της δεν είχαν τις προϋποθέσεις για μια τέτοια ένταξη, αλλά ούτε και τις απαραίτητες εγγυήσεις προστασίας τους (παρά την ψευδώς διαφημισμένη "προστασία" που υποτίθεται ότι θα μας παρείχε το ευρώ, έναντι των ξένων κερδοσκόπων), αφού η χώρα έμενε δίχως νόμισμα, δίχως Κεντρική Τράπεζα και χωρίς κανένα αντισταθμιστικό έλεγχο στο νέο νόμισμα και στην περίπου αδέσποτη Ε.Κ.Τ., η οποία, εν τοις πράγμασι ελέγχεται από την τραπεζιτική γραφειοκρατική τεχνοδομή και ιδιαίτερα από την γερμανική χρηματοπιστοτική και πολιτική ελίτ, με την συνεπικουρία κάποιων Γάλλων πολιτικών, οι οποίοι ενεργούν, ως σύγχρονοι Λαβάλ και Πεταίν.


Όλα αυτά, όμως, είναι αδιάφορα για τον κ. Χαρίδημο Τσούκα, ο οποίος αρκούμενος στις παραπλανητικές παραδοξολογίες του, συσκοτίζει τους όρους της συζήτησης, προς μεγάλη χαρά των πραγματικών αφεντικών του σύγχρονου γραφειοκρατικού καπιταλιστικού συστήματος και των παραζαλισμένων και πανικόβλητων, μπροστά σε όσα τους περιμένουν μελών του συνόλου της ελίτ του τόπου μας.


Δείτε στο μπλογκ μου και τα σχετικά άρθρα μου : "Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες. (Μια απάντηση σε ένα υμνητικό - για την τρόϊκα των μοντέρνων κατακτητών - άρθρο του κ. Χαρίδημου Τσούκα" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/08/haridimos-tsoukas.html και "Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες. (2) - Συνέχεια της απάντησής μου στο υμνητικό, για την τρόϊκα των μοντέρνων κατακτητών, άρθρο του κ. Χαρίδημου Τσούκα" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/08/2-haridimos-tsoukas.html και "Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες (3) Η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας δεν ήταν αναπόφευκτη. Συνέχεια της απάντησής μου στο υμνητικό, για την τρόϊκα των μοντέρνων κατακτητών, άρθρο του κ. Χαρίδημου Τσούκα" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/08/3-haridimos-tsoukas.html και "Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες (4). Η μοντέρνα μεταναζιστική Κατοχή δεν ήταν αναγκαία και το Μνημόνιο δεν ήταν αναπόφευκτο. (Μια ανταπάντηση στον κ. Χαρίδημο Τσούκα)" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/08/4-haridimos-tsoukas.html και "Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες (5) – Όλοι ήσαν πανικόβλητοι(και ο ΓΑΠ και οι δανειστές του). Συνέχεια της ανταπάντησης στον κ. Χαρίδημου Τσούκα" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/08/5-haridimos-tsoukas.html και "Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες (6). - Τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής ελίτ και της ευρωζώνης στρατεύθηκε να υπηρετήσει ο ΓΑΠ (Συνέχεια της απάντησης στον κ. Χαρίδημο Τσούκα)" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/08/6-haridimos-tsoukas.html και "Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες (7). Πρόβλημα εσόδων είναι το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα (Συνέχεια της απάντησης στον κ. Χαρίδημο Τσούκα" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/09/7-haridimos-tsoukas.html και "Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες (8) Στην υιοθέτηση του ευρώ βρίσκονται οι αιτίες του προβλήματος του ελληνικού δημόσιου χρέους (Συνέχεια της απάντησης στον κ Χαρίδημο Τσούκα)" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/09/8-haridimos-tsoukas.html και "Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες (9) Η πολιτική και οικονομική ενοποίηση της Ευρωζώνης, ή η έξοδος από αυτήν θα λύσει το ελληνικό πρόβλημα (Συνέχεια της απάντησης στον κ. Χαρίδημο Τσούκα)" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/09/9-haridimos-tsoukas.html ."



(Σχόλιό μου της 11/9/2010 στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο μπλογκ του "ΑΚΤΙΒΙΣΤΗ", με τίτλο : "Φον Φούφουτοι και κριτική ξεφούσκωτη" http://www.activistis.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5425:l-r---&catid=72:-bloggers-&Itemid=102 ).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…