Ο ΓΑΠ, ο Σιόπα και οι επενδύσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα από την ... Κίνα. (Ενώ τα διαφορικά επιτόκια παίρνουν την ανηφόρα, ο νηστικός καρβέλια ονειρεύεται).



10/2009 - 6/2010 : Από τα παραπάνω στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτουν ανάγλυφα τα "κατορθώματα" του ΓΑΠ και του ανερμάτιστου και ανίκανου οικονομικού του επιτελείου, δηλαδή η καταστροφική εξέλιξη των διαφορικών επιτοκίων (spreads) των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την χαζοχαρούμενη πολιτική της "διαφάνειας" (δηλαδή της μικροκομματικής αντεκδίκησης για την "απογραφή" του Καραμανλή το 2004) και της "διεθνοποίησης του ελληνικού προβλήματος", με αποτέλεσμα να οδηγήσουν την χώρα στην πλήρη καταστροφή, αφού ξέχασαν τις παλιές, καλές και σοφές αρχές που λένε ότι "όσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος" και "πρώτα δανείζεσαι και μετά μιλάς". Από εκεί και πέρα, χωρίς τακτική και στρατηγική στόχευση και χωρίς στερεές διαπραγματευτικές θέσεις, ήταν επόμενο να υποκύψουν, αφού ενεπλάκησαν σε ένα παιχνίδι το οποίο ξεπερνούσε, κατά πολύ, τα μέτρα τους και τις ( περίπου ανύπαρκτες) ικανότητές τους. Και τώρα που γράφουμε, όσα γράφουμε, τα ελληνικά διαφορικά επιτόκια (spreads) των κρατικών ομολόγων, 10ετούς διάρκειας, είναι κοντά στις 1000 μονάδες βάσης. (Ο παραπάνω πίνακας αναφέρεται σε μηνιαίους μέσους όρους. Στην πραγματικότητα οι διακυμάνσεις των spreads την περίοδο Απριλίου 2010 - Μαΐου 2010, ήσαν τέτοιες, που τα διαφορικά επιτόκια των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων έφθασαν πάνω από τις 1000 μονάδες βάσης...)


"Ο ΓΑΠ είχε την ευκαιρία να στηριχθεί στον "κινεζικό δράκο" τον Μάρτιο του 2010. Η Μέρκελ, όμως και ο Σαρκοζύ του έκοψαν τον βήχα, λέγοντάς του (η πρώτη) ότι δεν θα του επιτρέψει να "ανοίξει την "Κερκόπορτα της Ευρώπης" στην Κίνα. Και ο ΓΑΠ επείσθη (ορθότερα : υπάκουσε) στα κελεύσματα της Γερμανίδας καγγελαρίου.

Και ο Σιόπα δεν είναι το καταλληλότερο πρόσωπο για να "πουλήσει Ελλάδα" στην Κίνα, όπως, επίσης, δεν ήταν - τον περασμένο Φεβρουάριο - και η Goldman Sachs.

Αν ο ΓΑΠ ήθελε να "πουλήσει Ελλάδα" στην Κίνα, έπρεπε να το κάνει ο ίδιος, με διακρατική συμφωνία, έπειτα από διαπραγματεύσεις, που θα προσδιόριζαν το δούναι και λαβείν των δύο χωρών.

Αλλά ποιός να κάνει την διαπραγμάτευση; Και με ποιό σχέδιο; Με ποιά τακτική ή/και στρατηγική στόχευση; Ο ΓΑΠ και το παντελώς εκτός τόπου και χρόνου επιτελείο του; Όχι βέβαια!

Κάτι τέτοιο δεν το τόλμησε ο φερόμενος ως πρωθυπουργός της χώρας. Και ήταν επόμενο ότι δεν θα το τολμούσε, αφού ουδέποτε υπήρξε Ανδρέας Παπανδρέου.

Γι' αυτό και επέτυχε κάτι το πολύ δύσκολο (έως ακατόρθωτο) : Να φθάσει το ύψος των διαφορικών επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, από τα επίπεδα κάτω των 120 μονάδων βάσεως, πού ήσαν τον Σεπτέμβριο του 2009, στα επίπεδα των ... 1000 μονάδων βάσεως τον Μάϊο του 2010.

Περιττό να πω ότι στα ίδια, περίπου, επίπεδα έχει επιτύχει (και αυτός και οι τροϊκανοί κατακτητές του ξιπασμένου Servaas Deroose) να παραμένουν και σήμερα - Σεπτέμβριος 2010 - τα διαφορικά επιτόκια (spreads) των ελληνικών ομολόγων, αφού η η διεθνής γραφειοκρατική χρηματοπιστωτική αγορά, προεξοφλεί αδυναμία της χώρας να αποπληρώσει τα ομόλογα από το 2013 και μετά, όταν λήξει η περίοδος, που η χώρα θα βρίσκεται εκτός αγορών, σύμφωνα με τον Μηχανισμό στήριξης των 180 δισ. €.

Και αυτούς τους φόβους τους διατηρεί στην επιφάνεια, ενισχύοντάς τους, η Αγκέλα Μέρκελ, η οποία χθες στην Ρίγα της Λεττονίας είπε ότι η συμμετοχή της Γερμανίας στον "Μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας" έχει χρονικό σημείο λήξεως το 2013 - αν και αμφιβάλλω για το αν λέει την αλήθεια, διότι ο Μηχανισμός αυτός είναι Μηχανισμός στήριξης των γερμανικών και των γαλλικών τραπεζών, που, κατ' ευφημισμόν και ψευδωνύμως, έχει ονομασθεί ως "Μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας".

Και (τώρα που ο ΓΑΠ τα έκανε ρόϊδο) άσε τον Σιόπα να τρέχει και την Σοφοκλέους να καλλιεργεί ελπίδες για να πιάσει κανένα πελάτη...

Δείτε στο μπλογκ μου και τα σχετικά άρθρα μου : "Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες. (Μια απάντηση σε ένα υμνητικό - για την τρόϊκα των μοντέρνων κατακτητών - άρθρο του κ. Χαρίδημου Τσούκα" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/08/haridimos-tsoukas.html και "Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες. (2) - Συνέχεια της απάντησής μου στο υμνητικό, για την τρόϊκα των μοντέρνων κατακτητών, άρθρο του κ. Χαρίδημου Τσούκα" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/08/2-haridimos-tsoukas.html και "Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες (3) Η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας δεν ήταν αναπόφευκτη. Συνέχεια της απάντησής μου στο υμνητικό, για την τρόϊκα των μοντέρνων κατακτητών, άρθρο του κ. Χαρίδημου Τσούκα" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/08/3-haridimos-tsoukas.html και "Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες (4). Η μοντέρνα μεταναζιστική Κατοχή δεν ήταν αναγκαία και το Μνημόνιο δεν ήταν αναπόφευκτο. (Μια ανταπάντηση στον κ. Χαρίδημο Τσούκα)" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/08/4-haridimos-tsoukas.html και "Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες (5) – Όλοι ήσαν πανικόβλητοι(και ο ΓΑΠ και οι δανειστές του). Συνέχεια της ανταπάντησης στον κ. Χαρίδημου Τσούκα" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/08/5-haridimos-tsoukas.html και "Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες (6). - Τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής ελίτ και της ευρωζώνης στρατεύθηκε να υπηρετήσει ο ΓΑΠ (Συνέχεια της απάντησης στον κ. Χαρίδημο Τσούκα)" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/08/6-haridimos-tsoukas.html και "Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες (7). Πρόβλημα εσόδων είναι το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα (Συνέχεια της απάντησης στον κ. Χαρίδημο Τσούκα" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/09/7-haridimos-tsoukas.html και "Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες (8) Στην υιοθέτηση του ευρώ βρίσκονται οι αιτίες του προβλήματος του ελληνικού δημόσιου χρέους (Συνέχεια της απάντησης στον κ Χαρίδημο Τσούκα)" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/09/8-haridimos-tsoukas.html και "Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες (9) Η πολιτική και οικονομική ενοποίηση της Ευρωζώνης, ή η έξοδος από αυτήν θα λύσει το ελληνικό πρόβλημα (Συνέχεια της απάντησης στον κ. Χαρίδημο Τσούκα)" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/09/9-haridimos-tsoukas.html ."



(Δημοσίευμα μου http://www.phpbbserver.com/pfor/viewtopic.php?p=9257&mforum=pfor#9257 της 9/9/2010, στην αναδημοσίευση άρθρου από την "Σοφοκλέους 10", που έκανε ο Γιάννης Μιχαλόπουλος στο PETROUPOLIS FORUMS", με τίτλο : "Μυστικές διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Κίνας;" http://www.phpbbserver.com/pfor/viewtopic.php?t=2088&mforum=pfor ).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).