Η ανάληψη της εξυπηρέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους - και όλων των δημόσιων χρεών στην Ευρωζώνη - από την Ε.Κ.Τ., θα καταστήσει ανεπίκαιρη την συζήτηση για την αναδιάρθρωσή του. (Μια απάντηση στον Κώστα Καλλωνιάτη).

 
Τα κρατικά και τα ιδιωτικά χρέη στην ευρωζώνη και σε όλον τον κόσμο είναι εντελώς προβληματικά, με βάση την τυπική χρηματοπιστωτική καπιταλιστική λογική. Και αυτό είναι το πρόβλημα της ευρωζώνης. Μάλιστα, το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι καθόλου το χειρότερο. Και όμως ο ΓΑΠ κατάφερε να το κάνει πρώτο πρόβλημα της χώρας!



"Δεν έχει δίκιο σε κάποια πράγματα ο Καλλωνιάτης ( http://www.phpbbserver.com/pfor/viewtopic.php?t=2083&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=&mforum=pfor ).


Και τα πράγματα αυτά, στα οποία έχει άδικο, είναι ουσιώδη και τα όσα γράφει οδηγούν σε έναν αποπροσανατολισμό, διότι απομακρύνουν από τον πυρήνα του προβλήματος, που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας και η ευρωζώνη, σε σχέση με την υπόθεση των δημοσίων χρεών τους, τα οποία βρίσκονται στο κέντρο της σύγχρονης ευρωπαϊκής κρίσης, λόγω των βλακωδών ενεργειών του ΓΑΠ και του ερασιτεχνικού και εντελώς ανίκανου επιτελείου του, που κατάφεραν να καταστήσουν πρόβλημα το ελληνικό και το ευρωπαϊκό δημόσιο χρέος και να τα φέρουν στο προσκήνιο, συνεπικουρούμενοι και από τον δογματισμό και την βραχυπρόθεσμη συμφεροντολογική θεώρηση των πραγμάτων των ευρωζωνιτών τραπεζιτών και των υπηρετών τους - δηλαδή τους πολιτικούς, με προεξάρχοντες τους Γερμανούς.


Το σημαντικότερο όλων αφορά το σημείο που έχει να κάνει με την αντίληψή του για το μοιραίο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους (αυτή η αντίληψη δεν είναι μόνον δική του, αλλά διακατέχει και όλους τους εκφραστές του "ατιμασμένου επαγγέλματος των οικονομολόγων").


Και ο Καλλωνιάτης σε αυτό το σημείο σφάλλει, διότι μένει στον ιδεολογικό δογματισμό της κρατούσας οικονομικής θεωρίας, που στον πυρήνα της παραμένει εγκλωβισμένη στις ξεπερασμένες από τα πράγματα αντιλήψεις των πατέρων της οικονομικής επιστήμης και επειδή η αναδιάρθρωση, ή αναδιαπραγμάτευση, του ελληνικού δημόσιου χρέους δεν είναι πολιτικές που δεν μπορούν να αποφευχθούν.


Κάλλιστα όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν, με μια απλή κίνηση, η οποία αποτελεί και την λυδία λίθο του προβλήματος του ελληνικού δημόσιου χρέους και του αντίστοιχου προβλήματος των δημοσίων χρεών των κρατών μελών της ευρωζώνης.

Προβληματική είναι και η αναχρηματοδότηση του κρατικού χρέους στην ευρωζώνη. Η ανάληψη της εξυπηρέτησής του από την Ε.Κ.Τ., αποτελεί την μόνη λύση, που μπορεί να κρατήσει ενωμένη την ευρωζώνη. Αλλιώς, η ευρωζώνη θα διαλυθεί... (Δείτε τον όγκο του υπό εξυπηρέτηση χρέους στην ευρωζώνη το 2010. Και πάλι η Ελλάδα δεν είναι καθόλου η χειρότερη. Και όμως ο ... τετραπέρατος ΓΑΠ κατάφερε να την πάει για φούντο.)



Αυτήν την κίνηση την έχω προτείνει εδώ και καιρό και ουσιαστικά είναι η ανάληψη της εξυπηρέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους από την Ε.Κ.Τ. (Δείτε το σχόλιο, που έκανα στο e-rooster στις 26/3/2010: http://e-rooster.gr/03/2010/2322#comment-129951 , στην συζήτηση που έγινε εκεί στο άρθρο του Ανδρέα Ανδριανόπουλου, με τίτλο : "Οι «κακοί» ξένοι", αλλά και το θέμα στο μπλογκ μου : "Το ελληνικό bail out, μας δείχνει ότι τα κράτη δεν χρεωκοπούν, παρά τα όσα προπετώς είπε η Μέρκελ" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/05/bail-out.html και "Οιονεί δημόσιο χρέος της ευρωζώνης θα γίνει το ελληνικό δημόσιο χρέος" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/05/blog-post_23.html ).

(Περιττό να πω ότι οι νεοφιλελεύθεροι συζητητές στο e-rooster απέρριψαν, μετά βδελυγμίας, την πρότασή μου αυτή, αλλά η ουσία της παραμένει πάντα επίκαιρη και μπορώ να πω ότι είμαι ο μόνος που ρητά και κατηγορηματικά έχω προτείνει την ανάληψη των δημόσιων χρεών της ευρωζώνης από την Ε.Κ.Τ. - Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι η εν λόγω πρόταση είναι εντελώς άγνωστη στην γραφειοκρατία της ευρωζώνης και στην Ε.Κ.Τ., αλλά όλοι κάνουν το κορόϊδο και ενεργούν σαν αυτή η προοπτική να είναι ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα να ακουλουθείται, όσον αφορά τα δημόσια χρέη της Ελλάδας και της ευρωζώνης, η τωρινή πολιτική, η οποία και αδιέξοδη είναι και αποτελεί την ασφαλή οδό για την οικονομική και κοινωνική καταβαράθρωση της χώρας μας, αλλά και για την διάλυση της ευρωζώνης...)


Η εξυπηρέτηση του ελληνικού δημόσιου χρέους από την Ε.Κ.Τ. θα λύσει και το πρόβλημα της αναξιοπιστίας της χώρας απέναντι στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και θα οδηγήσει σε μια ταχεία ανάκαμψη την ελληνική οικονομία (αρκεί να υπάρξουν συνοδευτικά αναπτυξιακά μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση και την ευρωζώνη, με αυστηρούς ελέγχους στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, μεγάλα τμήματα του οποίου θα χρειασθεί να περάσουν κάτω από δημόσιο έλεγχο - κάτι που ήδη καμουφλαρισμένα συμβαίνει με την διαφορά ότι τώρα η χρηματοπιστωτική γραφειοκρατική τεχνοδομή παραμένει σχεδόν ανεξέλεγκτη).


Και αυτή η επάνοδος της ελληνικής οικονομίας στην αναπτυξιακή διαδικασία θα θέσει, εκτός επικαιρότητας, το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης και της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, αφού δεν θα υπάρχουν πλέον οι όροι για μια τέτοια συζήτηση, οι οποίοι όροι έχουν να κάνουν με τον υφεσιακό εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας, κατά το 2009 και την καταστροφική πολιτική του ΓΑΠ και των τροϊκανών το 2010, μια πολιτική, η οποία εδράζεται στο αποικιοκρατικό, απεχθές και επαχθές Μνημόνιο της Πρωτομαγιάς του 2010, που οι σύγχρονοι Quislings υπέγραψαν, άνευ διαπραγμάτευσης.

Δείτε στο μπλογκ μου και τα σχετικά άρθρα μου : "Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες. (Μια απάντηση σε ένα υμνητικό - για την τρόϊκα των μοντέρνων κατακτητών - άρθρο του κ. Χαρίδημου Τσούκα" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/08/haridimos-tsoukas.html και "Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες. (2) - Συνέχεια της απάντησής μου στο υμνητικό, για την τρόϊκα των μοντέρνων κατακτητών, άρθρο του κ. Χαρίδημου Τσούκα" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/08/2-haridimos-tsoukas.html και "Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες (3) Η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας δεν ήταν αναπόφευκτη. Συνέχεια της απάντησής μου στο υμνητικό, για την τρόϊκα των μοντέρνων κατακτητών, άρθρο του κ. Χαρίδημου Τσούκα" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/08/3-haridimos-tsoukas.html και "Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες (4). Η μοντέρνα μεταναζιστική Κατοχή δεν ήταν αναγκαία και το Μνημόνιο δεν ήταν αναπόφευκτο. (Μια ανταπάντηση στον κ. Χαρίδημο Τσούκα)" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/08/4-haridimos-tsoukas.html και "Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες (5) Όλοι ήσαν πανικόβλητοι(και ο ΓΑΠ και οι δανειστές του). Συνέχεια της ανταπάντησης στον κ. Χαρίδημου Τσούκα" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/08/5-haridimos-tsoukas.html και "Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες (6). - Τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής ελίτ και της ευρωζώνης στρατεύθηκε να υπηρετήσει ο ΓΑΠ (Συνέχεια της απάντησης στον κ. Χαρίδημο Τσούκα)" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/08/6-haridimos-tsoukas.html και "Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες (7). Πρόβλημα εσόδων είναι το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα (Συνέχεια της απάντησης στον κ. Χαρίδημο Τσούκα" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/09/7-haridimos-tsoukas.html και "Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες (8 ) Στην υιοθέτηση του ευρώ βρίσκονται οι αιτίες του προβλήματος του ελληνικού δημόσιου χρέους (Συνέχεια της απάντησης στον κ Χαρίδημο Τσούκα)" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/09/8-haridimos-tsoukas.html και "Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες (9) Η πολιτική και οικονομική ενοποίηση της Ευρωζώνης, ή η έξοδος από αυτήν θα λύσει το ελληνικό πρόβλημα (Συνέχεια της απάντησης στον κ. Χαρίδημο Τσούκα)" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/09/9-haridimos-tsoukas.html ."




(Σχόλιό μου http://www.phpbbserver.com/pfor/viewtopic.php?p=9268&mforum=pfor#9268 της 12/9/2010 στο θέμα που άνοιξε στο "PETROUPOLIS FORUMS" ο Γιάννης Μιχαλόπουλος, με τίτλο : "Αναδιαπραγμάτευση χρέους Κ. ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗΣ" http://www.phpbbserver.com/pfor/viewtopic.php?t=2083&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=&mforum=pfor ).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).